Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Vasara un dūmi -

Dec. 2nd, 2019 08:30 am 67 comments - Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

From:[info]krii
Date:December 2nd, 2019 - 09:49 pm
(Link)
Īsti nesaprotu, ko Tu domā ar "jebkuru tradicionālistu". Ļoti ož pēc kaut kādas dīvainas viltus dihotomijas a'la "tie, kuriem patīk 19. gs. opermūzika, uzskata, ka džezs ir sūds, par roku nemaz nerunājot."
From:[info]krishjaanis2
Date:December 2nd, 2019 - 09:54 pm
(Link)
Manuprāt, nav diskutējami, ka 90% džeza ir tiešām kaut kas dēmonisks.
https://www.theirishstory.com/2011/07/01/the-anti-jazz-campaign/
http://www.organissimo.org/forum/index.php?/topic/65489-irelands-anti-jazz-campaign/
19.gs. opermūzikā droši vien arī izdalīt vērtīgo no bezvērtīgā.
From:[info]ctulhu
Date:December 2nd, 2019 - 09:56 pm
(Link)
Dēmonisks - tātad efektīvs? Iedarbojas?
From:[info]krii
Date:December 2nd, 2019 - 10:02 pm
(Link)
Mans mērķis nebija apjautāties par Tavu muzikālo gaumi, bet re, kā atkal muļķīgi iekritu un devu Tev iespēju visu reducēt uz privātajiem aizspriedumiem. :)

OK, vai Tavuprāt ir iespējams "tradicionālists",- lai ko Tu arī ar šo jēdzienu saprastu, - kurš nav reducējams uz Taviem ieskatiem, bet spēj vienlaikus apjūsmot gan senāku laikmetu, gan mūsdienu mākslas - vizuālās, skatuves, mūzikas u.c. - dažādus stilus?
From:[info]krishjaanis2
Date:December 2nd, 2019 - 10:15 pm
(Link)
Viens no slepenajiem piedurknes dūžiem šajā diskusijā, uz ko vēlējos aizvilkt, bija tieši tas, ka māksla nekādā gadījumā nav par privātiem aizspriedumiem un "par gaumi nestrīdās". Kas par muļķībām un klišejām (piemēram, konservatīvas ievirzes liberālis teiks "lai jau zviedru māksliniece māžojas un publiski izpaužas, tikai ne par nodokļu maksātāju naudu", reakcionārāki tipi teiks, ka zviedriete ar savām muļķībām labākajā gadījumā drīkst izpausties savā privātā studijā vai galerijā, bet ne uz ielas). Māksla un gaume ir kaut kas absolūti objektīvs. Tāpēc arī vislielākajai vērībai jābūt piegrieztai tam, kas "no mākslas" parādās publiskajā vidē un it īpaši mijiedarbībā ar valsti.

Protams, ka tradicionālists var novērtēt būtisko visu laikmetu mākslā. Tikai mūsdienās tā būtiskā paliek arvien mazāk. Tāpēc arī norādu uz 90/10 proporciju. Piemēram, daudz kas no Rotko pārstāv Rubļeva līniju, bet modernitātē šī līnija ir ļoti trausla, jo nedaudz solis pa kreisi, nedaudz atkārtošanās un post-Rotko darinājumi kļūst tikai par kārtējo balto troksni, telpas aizņemšanu. Vai viena, divas Pazolīni filmas ir kas līdzīgs grieķu teātrim? Jā - bet robeža ir ļoti šaura, solis pa kreisi, nedaudz pašmērķīguma, nedaudz subjektīvisma un solipsisma, nedaudz samaitātības (entartete kunst!) un pat viena autora ouevre ietvaros viegli var sazīmēt mēslus līdztekus būtiskajam.

From:[info]krii
Date:December 2nd, 2019 - 10:23 pm
(Link)
Un kāpēc mani nepamet sajūta, ka šim vispārējam Tradicionālistam, Lielās Tradicionālisma Idejas Pirmajai Emanācijai, konkrētajā diskusijā ir tikai Tava ļoti subjektīvā seja, kura velti mēģina savaikstīties pretenzijās uz Patiesajām-Gnostiskajām-Zināšanām-Kā-Ir?
From:[info]gnidrologs
Date:December 3rd, 2019 - 12:14 am

subjektīvisma projekcija detected

(Link)
Nu vispār šis skatījums ir tālu no tikai vienas Krišjāņa sejas, cik daudz iet runa par mākslu. Var palasīt/paklausīties kaut vai to pašu Skrutonu, kuram ir samērā kodolīgi kopsavilkumi par šo tēmu, kas pamatā rezonē gan ar senāko gadsimtu izpratni par skaistuma nozīmi kultūrā gan mūsdienu 'reakcionāru' vai pereniālistu atziņām.
From:[info]krii
Date:December 3rd, 2019 - 08:35 am

Re: subjektīvisma projekcija detected

(Link)
Tas nebija gluži par to, ka savu privāto dēmonu projicēšana uz noteiktiem mākslas darbiem vai veseliem mākslas virzieniem un stiliem būtu svaiga, oriģināla un tieši Krišjāņa galvā dzimusi ideja...
From:[info]gnidrologs
Date:December 3rd, 2019 - 02:29 pm

Re: subjektīvisma projekcija detected

(Link)
Kur nu tām dumajām galvām līdz taviem neitralitātes augstumiem.
From:[info]ctulhu
Date:December 2nd, 2019 - 10:32 pm
(Link)
Piemēram klasiskā viduslaiku (kaut vai tā paša rubļova) stilā uzzīmēta aina kur velns uzvar un nogāž dievu bezdibenī būtu māksla vai nebūtu? :)