making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[24. Jan 2014|23:28]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Es sapratu, ka Judkovskis ir filozofs. Iespējams, viens no retajiem filozofiem šobrīd pasaulē šī vārda premodernajā nozīmē - bez saistības ar akadēmiju*, ar savu skolnieku baru, ar alfa-tēviņa uzvedību, ar "visa līdz šim esošā filozofija ir kļūdaina" un "te ir filozofija, kura beigs visas filozofijas uz visiem laikiem", ar specifisku konceptualizāciju, kas attaisno citādi aizdomīgo jaunvārdu blīvumu, utt.

Interesanti, gribētos uzrakstīt par to, kādi ir racionālisti, "parastie". Principā analoģija racionālisti - utopiskie sociālisti nav nekas oriģināls. Tāpat ir pamatā simpātiski beliefs, kuriem nereti ir maz pamatojumu pieredzē, augsts fringe beliefs īpatsvars, kas rada iespaidu, ka labas domas tur sajauktas ar pilnīgu BS. Orvels vienā grāmatā šķendējās, ka tipisks viņa laika sociālists izceļas ar visādām dīvainībām, kā piemēram veģetārismu, un tādējādi grauj sociālisma tēlu britu sabiedrībā. (Veģetārisms šodien nav tas pats, kas veģetārisms pirms 80 gadiem. Labāka analoģija būs vegānisms vai svaigēšana šobrīd = veģetārisms pirms 80 gadiem.) Analogi ir racionālisti, kuri nopietni uzskata, ka cilvēku sugai savā pašreizējā formā palicis dzīvot pat ne līdz 2100. gadam, gaida singularitāti un mākslīgo intelektu savas dzīves laikā, uzskata, ka dabūt augsti apmaksātu darbu ir labākais veids, kā palīdzēt novērst ekonomisko nevienlīdzību, utt...

Tas, ka mani pievelk racionālismā ir tas, ka tā ir alternatīva filozofijai. (Drīzāk jau filozofijas apakšvirziens, bet tas nav būtiski). Racionālisms kā self-help metode man liekas aizdomīga. Jau zinātne kā self-help rīks ir aizdomīga. Racionālims labākajā gadījumā ir nepārbaudīta zinātne.


* izņemot paša dibinātu "akadēmiju", t.i. viņa institūts neskaitās, citādi jau Platons arī būtu jāpieskaita akadēmiskiem filozofiem
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:25. Janvāris 2014 - 03:33
(Link)
Par pārējo nekomentēšu, bet - racionālistu un transhumānistu communities nav savstarpēji identiskas un to pārklāšanās (par kuru es varu runāt puslīdz kvalificēti, būdams tajās abās) nav viendabīga un viennozīmīga to say the very least.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:25. Janvāris 2014 - 12:16
(Link)
Vai tad h+ nav daļa no LessWrong "mēmpleksa" (ak, kas par vārdu). Es varu burtiski citēt no viņu lapas, ka "Odd ideas users have been known to espouse include transhumanism, cryonics, and caution regarding AI research."

Judkovskis ir skeptisks attiecībā uz daudzām lietām, kas "skeptiķu" sabiedrībā tiek pieņemtas bez ierobežojumiem, tas man patīk. Man patīk arī racionālisms, bet godīgi sakot redzu problēmu tur ierakstīties, jo "the community's focused demographic and narrow interests have also produced an insular culture that is heavy with its own peculiar jargon and established ideas".
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:25. Janvāris 2014 - 12:36
(Link)
Jā, pārklāšanās starp H+ un sistemātiskās racionalitātes community ir, and I fully embrace this fact (not the least because we transhumanists need the skills to reliably debug our beliefs more than perhaps most other non-hopeless subsets of people). Es domāju tikai to, ka tās ir divas atsevišķas un kopumā autonomas cilvēku kopas.

Kas attiecas uz izolāciju un žargonu, tad ar pēdējo man nav bijis problēmu (ja nopietni, tad tas ir stipri vieglāks, nekā žargons lielākajā daļā akadēmiskās filosofijas kontekstu), un pirmā kā faktors pēdējo gadu laikā ir gājusi mazumā - vai vismaz man tā šķiet.