making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[26. Sep 2013|23:24]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Izlasīju Selfish Gene, tā tiešām bija tika laba kā solīts, un vēl labāka. (Un es sapratu, ka galīgi neesmu zinājis, par ko īsti tā vispār ir. Ja kas, tā ir par evolucionāro psiholoģiju etoloģiju un evolūcijas teorijas matemātiskajiem modeļiem, nevis par gēniem.) Reti kurā populārzinātniskā grāmatā ir pat viena jauna, svarīga ideja, bet Selfish Gene tādu ir veselas trīs (manuprāt).

Pirmā ideja ir par to, ka replikatoru ar laiku kļūst vairāk nekā nereplikatoru, līdz ar to evolūcija notiek visur, kur vien tā var notikt. Tā ir universāla.

No pirmās idejas ir atvasinātas arī pārējās divas. Otrā ideja ir par evolucionāri stabilām stratēģijām un to trūkumiem. Evolūcija virzās pēc spēļu teorijas matemātiskajiem likumiem.

Trešā ir tā, ko visi parasti zina sakarā ar jaunvārdu "mēms". Davkinss apgalvo, ka bioloģija nav cilvēku uzvedības galvenais noteicējs. Sabiedrību nosaka kultūra, un kultūru nosaka ideju evolūcija, nevis bioloģiskā evolūcija. Lūk tā.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:27. Septembris 2013 - 02:00
(Link)
Vēl ir tāda sīka lieta kā gudrība jeb intelekts, kas no mums zināmajām kreatūrām, piemīt tikai cilvēkiem. Cilvēku uzvedības noteicējs ir attālums no šīs gudrības. Daži to sauc par Dievu.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:27. Septembris 2013 - 03:50
(Link)
Intelekts nav maģija, nevajag.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:27. Septembris 2013 - 18:33
(Link)
Protams nav. Darvinisms un no tā izrietošie secinājumi par cilvēku gan pēc tādas izskatās.
[User Picture]
From:[info]garamgajejs
Date:27. Septembris 2013 - 10:55
(Link)
Primatologi apgalvojuma pirmajai daļai un formulējumam ļoti iebilstu.