making sense - Kvotas [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

Kvotas [14. Feb 2012|23:30]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:15. Februāris 2012 - 20:17
(Link)
Tātad pats fakts, ka mednieki/vācēji pārstāja dzīvot jo rokas mutē, bet sāka daudz sofisticētāku dzīvesveidu ar industrializētu darbarīku ražošanu/lietošanu un advancētām loģistikas shēmām neliecina, ka ŠIE cilvēki ir inherenti advancētāki? Vieniem random primitīviem medniekiem pēkšņi randomizētā kārtā pieleca fiška, ka varētu sākt darboties citādāk, kamēr citiem nē, un viss? Tas ir tavs ''zinātniskais'' skaidrojums?
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:15. Februāris 2012 - 21:11
(Link)
Nē, neliecina.

Pirmkārt, kā Tev, cerams, ir labi zināms, industrija un advancētā loģistika attīstījās n-to paaudžu ilgumā, pakāpeniski un no primitīvākām, izejas kondīcijai tuvākām formām.

Otrkārt, pāreja no nomadiska uz nometniecisku dzīvesveidu ir evolucionārs process, darviniskas izmaiņas kopienas mēmu komplektā. To saprotot, kļūst skaidrs, ka šī advancētība ir sekas, nevis cēlonis; izdevīgs, priekšrocības radošs memētiskās mutācijas blakusefekts. Sākotnējais iemesls šai pārejai, visticamāk, ir meklējams attiecīgo kopienu dzīves telpas apstākļu īpatnībās.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:15. Februāris 2012 - 21:17
(Link)
Un kādas tad bija ''apstākļu īpatnības'', kas veicināja vienu kopienu advancēšanos un citu atpalikšanu? Ja tās nebija inherenti determiniskas, tad grūti saredzēt cēloni no materiālisma viedokļa. Cēlonis būtu metafizisks?
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:15. Februāris 2012 - 23:24
(Link)
Protams, ka nē. Apstākļu īpatnības, visticamāk, ir bijušas galvenokārt ģeogrāfiskas un ģeobioloģiskas - ne velti pirmās advancētās kultūras (šumeru, babiloniešu, vēlāk asīriešu, feniķiešu, persiešu) rodas un attīstās t.s. "Auglīgā pusmēness" teritorijā, un tieši tās arī rada pirmo (un, iespējams, galveno) katalizējošo vektoru tālāko klasisko kultūru un, by extension, visas "Rietumu" civilizācijas attīstībai.

Vidusjūras un Tigras-Eifratas sistēmas klimatiskie apstākļi un faunas/floras uzstādījums rada ļoti izdevīgu, lokālam optimumam tuvu kontekstu minētajai pārejai uz nometniecisku zemkopju-lopkopju sabiedrību; tas pats ar nelielām variācijām attiecas uz Jandzi-Huanhe sistēmu Ķīnā un Gangas-Indas ielejas sistēmu Indijā.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:16. Februāris 2012 - 10:41
(Link)
Tajā pašā ne mazāk auglīgos reģionos cilvēki vēl arvien medī pērtiķus un dzīvo salmu būdās. One must wonder.