making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[27. Jul 2022|21:04]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Vakcīnas ir mūsu (Rietumvalstu) galvenais un iespaidīgākais apliecinājums spēt sacensties un pārspēt Āzijas valstis cīņā ar Covid - nu vismaz pagaidām, sazin cik ilgi, kopā ar zināmu skaitu citu svarīgu jomu, demonstrēt pārākuma paliekas. Taču tagad atkal nu mums ir citas aktuālas lietas par ko sašust sociālajos tīklos, par ko raksta medijos un katram vajag veidot savu viedokli. Par piemēru, nesen aktuālākā tēma bija skrejriteņi. Negadījumā ar tiem Latvijā laikam ir nomiris viens cilvēks un vēl bariņš nonācis slimnīcā, bet pēc uzmanības apjoma tā kaut kā ir izkonkurējusi covid vakcīnas.

Vispār nav tik slikti, Baltais nams ir vismaz izteicis vēlmi kaut ko darīt: https://www.theverge.com/2022/7/25/23277121/covid-vaccine-next-gen-white-house-nasal-spray-universal Lai arī finansējuma vēl nav, nezinu vai un universālās vakcīnas mērķis ir sasniegts pat laboratorijas apstākļos.

Un Eiropa savukārt ir apstiprinājusi, ka pret pērtiķu bakām drīkst lietot jau esošās baku vakcīnas, kas arī ir labi.

Bet varētu darīt vēl 10x vairāk, manuprāt, ja politiķiem tas liktos pietiekoši svarīgi.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:27. Jūlijs 2022 - 21:20
(Link)
Kas tieši būtu 10x vairāk? Ko vajag vairāk?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:27. Jūlijs 2022 - 21:55
(Link)
Šobrīd gandrīz varētu teikt "jebkā". Bet ieraksts tieši par vakcīnām, tur acīmredzamās lietas man liekas plašākas programmas jaunu un uzlabotu, it īpaši jau universālu vakcīnu izstrādāšanai, ražošanas infrastruktūras būvēšana, esošo vakcīnu iepirkšana ar rezervi, izplatīšanās ķēdes uzlabošana un infrastruktūras (konteineru) iepirkšana, visbeidzot gluži vienkārši pārliecināšanās ka visi kuri var un kuriem vajag ir vakcīnas saņēmuši - kaut vai lai ģimenes ārsti sēž un apzvana visus savus klientus un lai dara to regulāri. Par universālās platformas iespējamību runā jau sen. Vajag arī normatīvo aktu un pārvaldības organizāciju reformēšana. CDC un PVO vajag reformas vai vēl labāk to vietā jaunas, darbotiesspējīgākas organizācijas
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:27. Jūlijs 2022 - 22:58
(Link)
"Vajag arī normatīvo aktu un pārvaldības organizāciju reformēšana."

Proti?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Jūlijs 2022 - 09:02
(Link)
Neesmu zinošs par šīm jomām, tāpēc nevaru pateikt kas tieši jāmaina.

Tīri skatoties pēc rezultātiem, kaut kas ir jāmaina. Kāpēc? Jo no vakcīnu izgudrošanas līdz pilna mēroga vakcinācijas kampaņām pagāja gandrīz gads. Vismaz kāds miljons cilvēku ir miruši sistēmas problēmu dēļ.

Cik, piemēram, bija human challenge trials, kuros brīvprātīgie inficē sevi ar covid? Necik. Ierēdņi pie esošās sistēmas nav motivēti vai arī nedrīkst uzņemties atbildību. Tā vietā cilvēki mirst.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:28. Jūlijs 2022 - 19:51
(Link)
Vismaz miljons pamatā vecu cilvēku, kuri jau tā pat jebkurā brīdī būtu nomiruši. Kas labi parādās pārmērīgo nāvju rādītājos pirmajos kovida gados un tagad vai pirms tam.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:28. Jūlijs 2022 - 02:15
(Link)
Aizmirsi pretvīrusu preparātus
From:[info]fedrs
Date:27. Jūlijs 2022 - 22:38
(Link)
Nez, vēl kāds domā, ka tā ir sacensība?