making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[20. Maijs 2018|14:22]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
From:(Anonymous)
Date:21. Maijs 2018 - 13:07
(Link)
ASV šobrīd faktiski pastāv regresīva nodokļu sistēma. Tas arī ir galvenais iebildums. Pēdējo desmitgažu laikā palielinājies produktivitāte, bet ieguvumus no tā guvusi lielākoties "augša". Paskaties uz Krieviju, ja nesaproti, kādas briesmas slēpjas šajā vektorā.
From:[info]krishjaanis2
Date:21. Maijs 2018 - 13:14
(Link)
Nav runa par "šobrīd", ASV faktiski vienmēr ir pastāvējusi regresīva nodokļu sistēma, turklāt runa ir par dažādiem štatiem, dažādos laikos, un "progresīva" nodokļu sistēma ASV gluži vienkārši nekad nav pastāvējusi un nevar pastāvēt, jo tas būtu pretrunā ASV dibinātājprincipiem.

Tā jau ir vienkārši matemātika, ka pieaugot kopējai produktivitātei, skaitliski statistisko "vairākumu" iegūs augša, jo tāda jau ir tā ekonomikas-ražošanas struktūra. Regresīvās sistēmas aizstāvji kopš Reigana un Tečeres laikiem vienmēr ir apgalvojuši un ar skaitļiem parādījuši, ka bagātajiem kļūstot bagātākiem, arī nabagie kļūst bagātāki. Kapitālistiska ekonomika nav zero sum game, kurā, ja vienam kaut kas ir, tas automātiski nozīmē, ka kādam kaut kur citur atbilstoši nav.

ASV salīdzināt ar Krieviju ir, maigi izsakoties, slimi - viena valsts ir dzīvojusi kapitālisma un sociālajā mobilitātē faktiski kopš savas dibināšanas, otra ir dzimtbūšanas, verdzības, totālās kontroles un centralizētas ekonomikas mašinērija jau kopš senseniem laikiem.
From:(Anonymous)
Date:21. Maijs 2018 - 13:38
(Link)
'Trickle-down economics' ir mīts. Es nevienā brīdī neminēju, ka jāievieš progresīvā nodokļu sistēma. Pietiktu ar to, ja to slogu samērotu. Kāpēc miljonāriem būtu jāmaksā proporcionāli mazāk? Krievijas piemērs parāda, kāda sabiedrība un mentalitāte rodas ekstrēmas nevienlīdzības un plutokrātijas apstākļos.
From:[info]krishjaanis2
Date:21. Maijs 2018 - 14:09
(Link)
Trickle down ekonomika ir daļējs mīts, kā jau visi politically contested ekonomisko sistēmu un piedāvājumu gadījumi. Trickle-down darbojas, lai atdzīvinātu ekonomiku pēc progresīvās sistēmas radītas stagnācijas, bet vai tas darbojas ilgākā periodā - atvērts jautājums. Daļēji regresīva sistēma Īriju no stagnējošas valsts pārvērta attīstītā ekonomikā. Ķīnā, savulaik ieviešot dažus trickle-down aspektus, protams, radās nevienlīdzība, bet tai pat laikā "bagātajiem kļūstot bagātākiem", milzīgas cilvēku masas Ķīnā pirmo reizi vēsturē tika izceltas no galējas nabadzības apstākļiem - līdzīgi arī Indijā.

Ja man jautātu, ideālā pasaulē nodokļu nebūtu, bet reālā pasaulē es visiem liktu vienādu, nevis samērotu nodokli. Krievijas piemērs tieši šajā jautājuma nerāda neko, jo neviena rietumu valsts, pat cenšoties nevarētu kļūt par Krieviju, kaut vai vēsturiski akumulētā fona dēļ. Salīdzināt mūsdienu ASV ar mūsdienu Krieviju, ir tas pats, kas izraut no konteksta 1% vs 99% un tad čīkstēt, cik ļoti slikts un ļauns ir kapitālisms.
From:(Anonymous)
Date:21. Maijs 2018 - 14:33
(Link)
Ņemot vērā Krievijas lomu ASV vēlēšanas (veiksmīgi vēršot mājās pārbaudītus dezinformācijas paņēmienus pret ASV vēlētājiem), salīdzinājums nemaz nav tik tālu no patiesības.

Jau tas, ka ASV samazinās vidējais mūža ilgums (uz vidusšķiras rēķina), norāda uz dziļām problēmu un nepieciešamību mainīt līdzšinējo politiku. Dinamika mainās. ASV, iespējams, ilgu laiku 20. gs. bija labākā valsts, kur dzīvot "vidējam cilvēkam". Bet tagad valda stagnācija, sociālās mobilitātes trūkums, kas prasa "pārdali". Vai arī turpināt līdzšinējā garā un attapties kādas Dienvidamerikas valsts līmenī.
From:[info]krishjaanis2
Date:21. Maijs 2018 - 14:47
(Link)
Varēji vēl piebilst par Krievijas Lomu vēl sazin cik vēlēšanās, un par ASV Lomu citu valstu vēlēšanās. Cilvēki grib un gribēja pārmaiņas, tāpēc viņi balsoja par kandidātu, kas vistuvāk atbilda šai pamatotajai vēlmei - un Krievija tur ir tikai ļoti sekundārs faktors.

Vidusškira stagnē, jo ražojošie darbi ir outsourced uz trešo pasauli, vidējais mūža ilgums samazinās, jo federālās valdības čakarēšanās un retorikas rezultātā (Obamacare un agrāki muļķīgie solījumi, subsīdijas utt) ir gandrīz neatgriezeniski sabojājušas jebkādu efektīvu veselības aprūpi - un mūža ilgums nebūt nav rādītājs, jo liels mūža ilgums ir gan visnotaļ kapitālistiskajā Japanā, tā arī sociālistiskajās un failing Vācijā/Zviedrijā.
Un tā pa tiešo prasīt "pārdali" var uzdrīkstēties tikai cilvēks, kam nospļauties par citu cilvēku tiesībām uz privātīpašumu un sociālo kapitālu, un kurš neko nav mācījies no 20.gs.
Līdz Dienvidamerikai ASV tālu, jo Dienvidamerika jau vēsturiski ir bijusi visnotaļ sociālistiski tendēta, - tātad pēc 2PK nostājoties nepareizajā pusē - kas arī atspoguļojas visā pārējā.
From:(Anonymous)
Date:21. Maijs 2018 - 15:05
(Link)
Nav runa par tiešu mantas pārdali (tāpēc liku pēdiņās), bet par to pašu nodokļu politikas maiņu. Obamacare principiāli bija solis pareizā virzienā, bet nesekmīgi realizēts. Pilns internets ar šausmu stāstiem par ASV veselības aprūpi - nezinu, kā to var aizstāvēt. Medicīnas aprūpe tomēr nav vienkārši vēl viena prece.

Un kādas pārmaiņas Trampa vēlētāji ir sagaidījuši/sagaidīs?
From:[info]krishjaanis2
Date:21. Maijs 2018 - 15:37
(Link)
Tirdzniecības karu ar Ķīnu, tarifus, samazinātāku piesiešanos reliģiskajiem uzskatiem, pragmatismu, migrācijas ierobežošanu, sociālo konservatīvismu (= sociālā kapitāla saglabāšana bez liekiem eksperimentiem), uzsvaru uz vietējiem ražotājiem, tātad - vietējām darbavietām, kas JAU skaidrāk par skaidru atspoguļojas ekonomikā un ko atzīst 2/3 aptauju dalībnieku.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:21. Maijs 2018 - 15:30
(Link)
> kr
Iesaku beigt piebāzt galvu ar amerikāņu rativingeru propagandu. Gan pats jutīsies labāk, gan mazāk muļķību gvelzīsi.
From:[info]krishjaanis2
Date:21. Maijs 2018 - 15:34
(Link)
Iesaku beigt piegāzt galvu ar amerikāņu-britu-zviedru leftvingeru propagandu (kuras klasiskākais piemērs ir no tukša gaisa apbstrakti pagrābts 9.9% pretstatījums vs pārējie procenti, no kuriem visklasiskāk ir 1% pret 99%). Gan pats jutīsies labāk, gan mazāk muļķību gvelzīsi un skaidrāk pasauli tversi.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:21. Maijs 2018 - 15:38
(Link)
Man epastā links uz rakstu nonāca no šī cilvēka newsletter'a: https://www.linkedin.com/in/azhar/
Tev Azīms pēc kreiso propagandista izskatās?
From:[info]krishjaanis2
Date:21. Maijs 2018 - 15:49
(Link)
"Formerly a correspondent at The Guardian and The Economist"
Jā.
It kā nebūtu daudz tehnofrīku (pirmie skati uz gugli un feisbuk), kas aizrautos ar noteiktām krāsas idejām un svēti morālu sašutumu par "nevienlīdzībām".