making sense - Looking back [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

Looking back [27. Nov 2017|21:01]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Pēdējos gados esmu lasījis vairākas grāmatas, kuras man likušās mind-blowing vai vismaz mind-expanding. 2014. gadā tāda bija Bostroma "Superintelligence", tad Daimonda "Collapse", Stepldona "Star Maker" u.c. Šogad tāda bija Vindža "A Fire Upon the Deep".

Par Collapse runājot. Tur bija viena vājā vieta, jo autors izlaida to vienu kultūras sabrukuma piemēru, kurš mums visiem pirmais nāk prātā. Proti, Romas impērijas sabrukums. Vēsturē mācīja, ka Romu nogremdēja barbari un dekadence, līdz ar to naratīvā par vides (environment) izmaiņām kā par impēriju sabrukuma iemesliem tā neiederas. Bet, izrādās, arī Romas sabrukumam ir atrasti dabiski, ne tikai kulturāli cēloņi: epidēmijas un klimata izmaiņas.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:27. Novembris 2017 - 23:58
(Link)
Pats jēdziens "Romas impērijas sabrukums" no vēstures viedokļa ir diezgan dezinformējošs - sabruka tikai Rietumroma (kaut arī pēc tam neiestājās tāda apokalipse, kā daži iztēlojas), bet Austrumroma (Bizantija) ne tikai nesabruka, bet pastāvēja vēl gandrīz tūkstoš gadu pēc tam.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:28. Novembris 2017 - 00:06
(Link)
lol
[User Picture]
From:[info]chrono
Date:29. Novembris 2017 - 15:12
(Link)
Man gribētos redzēt kādu nopietnu mūsdienu vēsturnieku, kas uzskata, ka Romu nogremdēja dekadence, ņemot vērā, ka pēdējie gadsimti līdz slavenajam 476tajam raksturojas ar kristietības dominances pieaugumu un tā saucamās dekadences mazināšanos.