Jautājums tiesībsarga amata kandidātiem

Ja tev būtu iespēja uzdot jautājumu tiesībsarga amata kandidāntam (Juris Jansons, Anita Kovaļevska), ko tu viņam pajautātu, t.sk., par cilvēktiesībām vispār?

Comments

Pateikšu vēl vienkāršāk: vajag nevis attaisnot un kultivēt to bēdīgo stāvokli, kurā esam, bet gan asi un pārliecinoši kritizēt esošo situāciju un n-tajos veidos norādīt, kas ir slikti, un kā vajadzētu būt. Pretējā gadījumā mēs tā arī nebūtu tikuši laukā no verdzības iekārtas.

Un tas arī ir ombuda uzdevums: būt par ērkšķi pakaļā, neļaut nostāvēties patreizējam cūciskumam un kļūt par standartu.
Tu šobrīd apraksti opozicionāro žurnālistiku vai XIX gs. beigu krievu inteliģences misiju: būt par ērkšķi carisma pakaļā, asi un pārliecinoši kritizēt esošo situāciju un n-tajos veidos norādīt, kas ir slikti, un kā vajadzētu būt. - Nevienam nav liegts rakstīt blogus, aicināt uz piketiem, vākt parakstus petīcijām. Pie tam ja izdosies apvienot ap sevi lielāku līdzcilvēku pulciņu, tas būs pat efektīvāk par tādu fikciju kā ombuta pamācošās vēstulītes iestāžu vadībai, kas pat nelasītas tiek lidinātas miskastē (jo nevienam nav pienākums tās lasīt.

Utopija ir jauka lieta, tikai nejauki, ka par dažu cilvēku ideāliem jāmaksā tiem, kam ar to nav nekāda sakara.
Ir tomēr atšķirība starp tādu iņķeļigeņķišku pļāpām, kā es, un institūciju, kuras pamatuzdevums ir tiesību aizstāvība. Vajag abus divus.

Tad, kad jaunais tiesībsargs būt iecelts, varēsi iet pie viņa sūdzēties par to, kā viņš darmajeds, noēd tavu nodokļu naudiņu - jo nav taču taisnīgi, ka valsts uztur tādu idiotu, kurš aizstāv tavas (un arī visu pārējo) konstitucionālās tiesības un brīvības.
Tb aiziešu pie viņa un lūgšu: "Aizstāvi!", viņš pnopietni palūkosies un atbildēs: "Aizstāvu". Tad mēs abi viens otram uzsmaidīsim, jo aizstāvības process būs galā. Papļāpāsim par ētiku, morāli. Ombuds pasūdzēsies, ka no rīta spiedis roku politiķiem, ar kuriem citos apstākļos pat vienā rudzu laukā padirst neietu, un vakarā atkal jātiekas, tak ko padarīsi: noblesse oblige - grūši aizstāvēt visus sērdieņus, it sevišķi, ja tai aizstāvēšanai neviens nepievērš uzmanību. Un nepievērsīs, jo neko vairāk kā pateikt "fui" aizstāvis nevar. Bet presei ir par popkorna šāvējiem jāraksta, nevis kādu nesvarīgu "fui", kurā pat kustīga attēla nav (atšķirībā no "Degpunkta", kas dara to pašu, tak fonā rāda bildi). C'est la vie. Būs jau labi. Galu galā - vismaz 10 cilvēkiem, kas birojā sēž, nav jādomā emigrēt vai nē. :)
Var jau, protams, arī izlikties par muļķi.
Galvenais, nekašķēties. Jo prioritātes ir tāda lieta, par ko vienots kopviedoklis nebūs nekad.

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba