Neo zaldāts...

Institūta direktors Rihards Balodis-Bolužs žurnāla "Ir" interneta portālam apliecinājis, ka vakar ap plkst.22 institūtā ieradusies policija ar kratīšanas orderi un arestējusi vienu no serveriem, bet kategoriski atteikusies atklāt, kāds ir iemesls. Policijas ierašanās laikā institūtā bijis arī Poikāns, kas pametis telpas "ap to laiku", bet Balodis-Bolužs nezinot, vai tad aizturēts.

Laboratorijas vadītājs Andrejs Spektors "Ir" atzina, ka Poikāns šodien nav ieradies darbā, bet teicās nezinām, vai viņš ir aizturēts. Poikāna zinātniskā interese bijusi latviešu valodas datorizācija, "lai ar datoru varētu sarunāties latviski, gādāt, lai mākslīgais intelekts saprot latviešu valodu".

Savā sociālās vietnes "Twitter" profilā Poikāns sevi nodēvējis par "Universal IT soldier" jeb, tulkojumā no angļu valodas, universālo informācijas tehnoloģiju kareivi.

Comments

Analizējot Neo čata valodu, var viennozīmīgi pateikt, ka tas nav Ilmārs Poikāns. Cik nu var atrast publiski pieejamus materiālus, Ilmāra valoda ir daudz rafinētāka, kā jau varētu sagaidīt no akadēmiskā mācībspēka, turklāt viņš ir nodarbojies tieši ar valodas datorizāciju. Tādas kļūdas kā "dēļ" lietošana pirms apzīmējamā vārda, kas raksturīgas Neo čatā, ir pārāk vulgāras un ir arī citas lingvistiskās nianses. Protams, 4ATA bija vairāki dalībnieki, tāpēc nav izslēgta iespēja, ka arī Ilmārs tur ir iesaistīts. Bet nu tā jau būs pavisam cita kategorija.

Neo čata piemērs: http://www.delfi.lv/news/national/politics/neo-no-4ata-vid-dati-prieksvelesanu-cina---pret-visiem.d?id=29982373
Bet var taču būvēt "teoriju" tālāk - viņš taču strādāja pie projekta, kas saistīts ar latviešu valodu, tāpēc, iespējams, viņš ļoti labi pārzināja šādas nianses un arī pieļāva, ka viņu varētu atšifrēt, tai skaītā arī balstoties uz valodas lietojumu, tāpēc kā neo rakstīja citā stilā...
Tas nav tikai stils. Valoda būtībā ir linguistic fingerprint. Var mēģināt mainīt stilu utt., bet nevar pilnībā no tā izvairīties bez lieliem resursiem. Tik gudrs jau viņš tomēr nebija, citādi nebūtu palicis LU :) Mēs jau par to diskutējām attiecībā uz Kūļa plaģiātu. Ir vēl tagad cilvēki, kas tam netic, bet tulkotājiem tas bija redzams pašā sākumā jau pēc paviršas tekstu apskatīšanas.

Tāpēc es domāju, ka 4ATA kā viņi paši atzina, bija vairāki cilvēki. Kuram no viņiem bija lielākas smadzenes, es neņemšos spriest. Bet ja viņš tiek atzīts par Neo, tad Neo nav viena persona.
Jā, es domāju, ka pārējie ir Anglijā, kuriem policijai ir daudz lielāka ķēpa (jāpieprasa izdošana utt.). Tāpēc arī tika steigā izkratīta žurnāliste, jo viņai droši vien bija sarakste ne tikai ar Ilmāru, bet arī pārējiem Neo, kuriem šobrīd vēl piekļūt vēl nevar.

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba