Diskusiju trio

Vakar paguvu būt trijos pasākumos... tāds neliels skrējiens, lai "atietu" no 5 stundu rakstītā maģistra eksāmena, pēc kuras bija tāda sajūta, it kā uz galvas būtu uzkritis krietns ledus gabals.

Tad nu biju i/z Arsenāls, kur notika diskusija par izstādi "Re, cik jauki?". Ilgi tomēr nenosēdēju... tā gadās. Gāju tālāk. Toties Arsenālā satiku sen nesatiktu filosofijas studiju biedru A.M. Ar viņu gan kaut kas ir atgadījies vai vismaz kāds atgadījums joprojām turpinās, jo sarunā ar viņu mani nepameta sajūta, ka esmu bijis vien kā tāds modinātājs, kas iezvanījies viņa sapņojuma nostūrī, kuru nospiežot var atkal ļauties tālākam sapņojumam vai mijkrēslim...

Pēc tam Aristotelis, Rētorika un izglītība. Dzirdēju vien L.M., kas analizēja, kas ir siloģisms. Atkal vien nosēdēju kādu pusstundu. Tā gadās...

Vēl pēc tam KIM's ar Kognitīvo centra vieslektoru no Itālijas - B.Pinna - 'visual science' pārstāvis runāja par vizuālajām ilūzijām, ko rada krāsas. Kontūru krāsas ietekmē laukuma krāsas uztveri. Ja līnija veido apli un līnijas malas ir dzeltenas, tad laukumu uztveram kā dzeltenu. Objekta krāsu mēdzam noteikt, vadoties pēc objekta perifērijas krāsas, piemēram, ja ziedam vidus ir balts, bet malas dzeltenas, tad sakām, ka zieds ir dzeltens ar baltu vidu. Tad vēl "Arlekīna efekts" - objektus, kas sastāv no atšķirīgām krāsām (tērpušies kā Arlekīni), tomēr uztveram kā vienotus objektus, lai gan tie ir 'sašķelti'. Magrits un Kadinskis ir krietni vien spēlējušies ar šīm ilūzijām. Nu un tādā garā... Varbūt pietrūka praktisku piemēru, kur šie zinātniskie atklājumi tiek pielietoti, taču bija visnotaļ interesanti. Interesentu bija tik daudz, ka KIM'ā pat nebija kur sērkociņam nokrist. KIMā satiku senu draugu, mākslinieku A.Z., kas teica, ka mākslinieks J.B. ir melis, bet māksliniece D.K. ir dabas bērns, kas nesaprot, ko glezno. Pēc diskusijas runāju ar D.V. par kognīciju reprezentācijas problēmām, Dekartu, Strosonu un "filosofiju Latvijā"...

Daži piemēri no diskusijas KIMā.

Piemēram, kādā krāsā ir gleznā redzamais ceļš - dzeltens, melns, zils... ?



Cits piemērs:



Arlekīns un tā efekts...


Bet neatslābstam! Gatavojamies noskaidrot LIELOS JAUTĀJUMUS! Tad nu beidzot... - sīkāk šeit.

Comments

Nu pēc padziļinātās infas jāiet šodien 13 uz SSE!
Jā, šodien būšot tur.
hehe, filozofija Latvijā laikam ir aktuāls un interesants temats. tas der.
es nezinu kas ir D. V., taču mēs šogad (30. aprīlī) rīkojam studentu konferenci "kas notiek galvā?" - par prātu, psihi, garu, ķermeni, kognīciju un tamlīdzīgām figņām. tuvāko dienu laikā taps call for papers, varu iemest arī cibā. (doma tāda, ka jūs esat aicināti uzstāties).
ok, ieliec arī cibā.
Kapēc pasākumam tik kontraversāls nosaukums? Kā var zināt, ka minētās lietas notiek galvā?
Bet izklausās interesanti. Vienīgi žēl, ka call for papers tik novēlots. Parasti jau tomēr kādu 5 vai 6 mēnešus pirms pasākuma tādas lietas tiek paziņotas.
pārmetums vietā, un ar tā kritiku (aizstāvot embodied cognition), iespējams, uzstāsies divi studenti. "kas notiek galvā" arī tāpēc, ka konferences budžets ir pārāk niecīgs (150 Ls), lai mēs varētu to tērēt reklāmai. labākajās Latvijas filozofijas tradīcijās, nekaunīgi apspēlēsim līdzību ar "kas notiek Latvijā", jo "kas notiek < >" man saistās ar izziņu tīri latviskā garā.

call for papers rīkot agrāk nevarējām nekādi, jo budžets tika apstiprināts tikai pirms divām nedēļām. uzreiz pēc tam gājām pie Šķiltera, kurš laipni piekrita palīdzēt. esam uzrunājuši vairākus pasniedzējus & ieinteresētos, gatavību uzstāties izrādījuši jau ~10 cilvēki, to skaitā Šķilters, Svece, Kačans, Šuvajevs (par to, kāpēc Dekarts nebija duālists vai bezapziņu), Signe Mežinska (par cognitive enhancement), Signe C. (http://twitter.com/simbelsim / [info]simbel) par to pašu embodied congition, Ingmārs F. par kaut ko līdzīgu (http://twitter.com/tepirs / [info]eto_silo), Reinis I. par hvz ko (http://twitter.com/slikts / [info]fatalis), kā arī (šeit ir lielāka jautājumzīme) saintelogi un kāda kristiešu sekta, ko vakar uzrunāju Grāmata 2010. es pats plānoju runāt par "mind" latviskošanu.

kā redzi, varētu būt diezgan interesanti. piebildīšu arī ka to štelli nevajadzētu uztvert pārāk nopietni, jo tā tomēr būs studentu konference (vislabākajā gadījumā, viesi uzstātos pamīšus ar studentiem (lai puse nenotinās uzreiz pēc keynote runātājiem)). referātus/slaidus pēc tam varēs pieslīpēt un publicēt internetā, taču nekādu citu iespēju publicēties piedāvāt nevaram. arī runāšanas laiks visdrīzāk būs ne ilgāks par pusstundu, lai neatbaidītu studentus. pagājšgad studentu konferences (par mūžīgo filozofiju) cfp notika divas nedēļas pirms tās. darbus neiesūtīja neviens (d'oh) un tā nenotika vispār. šogad pie stūres ir citi
Izklausās interesanti. Varbūt varēja iztikt bez Kačana (esam jau it kā dzirdējuši n reizes) un bez tiem sektantiem (tas tomēr cits žanrs).
Šuvajevu gan (kā parasti) nesaprotu. Ir Kotinghemam raksts, par to, ka Dekarts ir nevis duālists, bet triālists. Bet basically noliegt, ka viņš bija duālists (t.i., apgalvoja, ka basically viss, kas eksistē ir reducējams uz divām substancēm) ir diezgan traka interpretācija.
Piekrītu, taču Kačans pasniedz apziņas filozofiju, un viņu neaicināt būtu bijis diezgan nesmuki. Par sektantiem: nu, nesaki tā - viņi izmanto tos pašus jēdzienus, kurus filozofi (prāts/gars/dvēsele). tas, ka viņiem ir (akmenī kalts) viedoklis par tiem nenozīmē, ka kāds pret teikto plāno izturēsies saudzīgi vai nekritiski (pieskaiti šeit arī Šuvi, man viņam ir pāris lietas ko teikt, pēc mūsu saķeršanās par to, vai Rasels ir filozofs).

uzrunājot cilvēkus mums nebija jausmas, kāda būs atsaucība. pats galvenais, ko gribam panākt, ir atrast interesantus cilvēkus, kas parasti no vff turētos pa gabalu. ne visi šeit ir K. roklaižas.

varbūt atstāj arī e-pastu arī tu, vēlāk aizrakstīšu par mazliet citu, arī ar filozofiju saistītu lietu
"Varbūt pietrūka praktisku piemēru, kur šie zinātniskie atklājumi tiek pielietoti..."
Īsti nesapratu, kas ir tas, kas tev šeit pietrūka. Cik saprotu, tad runa ir par to, ka šādā veidā mēs vairāk uzzinām par vizuālo uztveri. Pieļauju, ka viens no veidiem, kur to var pielietot ir saistīts ar medicīnu utt. Bet jebkurā gadījumā primārs ir jautājums par zināšanām jeb izpratni. Jautājums par tā saucamo praktisko pielietojumu ir cita veida jautājums.
Bet tas bija tas, ko būtu vēlējies vēl papildus uzzināt. Piemēram, tā kā minētais runātājs pārstāvēja arhitektūras fakultāti, tad man būtu bijis interesanti uzzināt, kā krāsu uztveres ilūziju izpētē iegūtās atziņas tiek pielietotas arhitektūrā - ēku dizaina u.tml. plānošanā, un vai vispār tiek pielietotas arhitektūrā. Var jau iebilst - kāpēc es to nepajautāju? Nu, vot - nepajautāju, lai gan prezentācijā tas nebija iekļauts.
Kā tas saistās ar medicīnu?

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba