LU VFF jaunās mājas

Šodien ieguvu šādu ziņu:

"2009.gada 10.novembrī Latvijas Universitātes vadības sēdē tika atbalstīts priekšlikums ar 2010.gada pavasara semestri pārcelt Vēstures un filozofijas fakultāti uz ēku Mārstaļu ielā 28/30. Līdz šim fakultāte atradās blakus Brīvības piemineklim – Brīvības ielā 32. Ēkā, kura daudziem zināma kā tā sauktā„Saktas” ēka, „vēsturnieki” mituši jau kopš Otrā pasaules kara. Ar pašreizējo nosaukumu – Vēstures un filozofijas fakultāte – tā zināma kopš 1970.gada jūnija, kad, reorganizējot Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas, kā arī Juridisko un filozofijas fakultāti, atdalījās vēstures un filozofijas specialitātes un tika izveidota jauna fakultāte. Vēstures un filozofijas fakultātes dekāns Gvido Straube uzskata, ka pieņemtais lēmums par telpu maiņu pašreizējā ekonomiskajā situācijā ir saimnieciski prātīgs risinājums. Telpas Brīvības ielā LU nomā no VAS „Valsts nekustamie īpašumi”, turklāt telpu noslodze esot tikai apmēram 60 % un tās esot dikti nolaistas. Neesot arī pamata telpu remontā investēt LU līdzekļus – tas sanāktu pārāk neekonomiski. Savukārt ēka Mārstaļu ielā pieder LU, un ir aprēķināts, ka uz nomas un apsaimniekošanas maksu rēķina LU tādējādi varētu ietaupīt aptuveni 150 000 latu gadā. „Jautājums par iespēju pārvākties uz citām telpām tika risināts vairākus gadus. Ja beidzot ir radusies tāda situācija, kad ir iespēja kaut ko mainīt, līdz ar to uzlabojot arī studiju vidi, tas ir jāizmanto. Un Mārstaļu iela no iespējamajiem variantiem ir optimālākais variants, turklāt tas ir ar perspektīvu,” – optimistisks ir dekāns. Vēstures un filozofijas fakultātes studentu viedokļi par fakultātes atrašanās vietas maiņu ir dažādi. Vieni to uztvēruši pārāk emocionāli, nepārzinot reālo situāciju vai vienkārši negribot neko mainīt, bet citi neiebilst un uzsver, ka pārvākšanās uz Mārstaļu ielu Vecrīgā nav sliktākais variants. Gvido Straube ir neizpratnē par studentu skeptiķu nosodošo attieksmi pret pārmaiņām, nosaucot to par „vieglprātīgu pļāpāšanu”, un uzsver, ka telpas Mārstaļu ielā, pēc viņa domām, ir omulīgas un raisa vienīgi pozitīvas emocijas, kā viņš secinājis, tās apskatot. Jautāts par pārvākšanos, fakultātes dekāns cerīgi piebilst: „Optimālais variants būtu, ja jaunā gada pirmo dienu mēs sagaidītu jau jaunajās telpās. Izskatās, ka arī fiziski to var izdarīt.”

Atceros, ka vēl nelaiķis dekāns Kalnciems runāja, ka ātri vai vēlu no šīm telpām būs jāizvācas, jo telpas centrā būtu noderīgas dažādiem "biznesa projektiem". Nu, tas notiek, un jāsaka - labi vien ir. Lai gan ar šīm telpām saistās daudzas atmiņas, ui, pat pikantas atmiņas, tomēr telpas bija nolaistas (kauns tajās bija laist iekšā ārvalstu lektorus) un iepriekšējā ziemā tajās varēja pamatīgi nosalt.

Comments

Manis pēc vispār varēja to bodīti slēgt. Un ne jau telpu dēļ, bet gan dēļ tā, ka pēdējos gados izglītības līmenis (ar atsevišķiem spilgtiem izņēmumiem, tādiem, kā Narkevičs un Taurens) tur ir nolaidies zem jebkuras kritikas.
Nu pag, pag. Tas tā kā mazliet par šerpu. Pēc kā tu spried, ka tur līmenis ir nokrities? Pasniedzēji kļuvuši sliktāki? Nez vai. Varbūt par otrādi. Studenti sliktāki? Arī neesmu drošs. Turklāt arī par minētajiem faktiem varētu pastrīdēties. Pirmkārt, Taurens tur nestrādā. Otrkārt, vēl ir arī Šķilters. Arī Svece. Turklāt ir arī daži spējīgi jauni cilvēki no kuriem arī var kaut kas sanākt. Tāpēc es neredzu nevienu iemeslu, kāpēc kaut ko tur vajag slēgt ciet. Un kas tad labāk būs, ka aizslēgs ciet?
Labi, pārformulēšu - slēgt ciet tās patreizējā paskatā un atvērt no jauna citā vietā un krietni mainot pasniedzēju listi (proti, atstājot tos, kas ir labi).
Izskatās šitā:
LU VFF trūkst pasniedzēju, kas attīstītu studentos prasmi, piemēram, rakstīt to, ko sauc par "argumentative essay". To nemāca, jo arī paši pasniedzēji to īpaši nepiekopj.
Exactly.
nu, pirms pāris gadiem vismaz vēl bija kritiskā domāšana pie Sveces.
kritiskā domāšana nav argumentative essay
es, šķiet, neteicu, ka ir.
ko tu teici?
Nedomāju gan, ka tieši šī būtu tā lielākā problēma. Nav jau runa par to, ka nemāca rakstīt argumentative essay (jo grozi kā gribi, tas nu tiešām ir specifisks anglosakšu pasākums), bet gan par to, ka nemāca rakstīt vispār. Ir tikai daži, kas kaut ko šajā ziņā dara. Pārējiem ir pofigs. Un tā arī ir lielākā problēma.
Varētu daļēji nenopietni Tev atbildēt: skolā taču sacerējumus Tev mācīja rakstīt?

Taču jāpiekrīt tajā ziņā, ka, nododot, piemēram, referātus, 99% gadījumu atbildi par tajā esošajām nepilnībām, kļūdām v.tml., neesmu saņēmis. Vien vispārīgas piezīmes par neko.
ap argumentētām esejām būtu jābalsta visa filozofijas mācību programma. tas ir svarīgākais, ko universitātē var iemācīt - eksplicēt, skaidri pamatot savu pozīciju, viedokli. ne velti labākajās uviersitātēs ar Tutorial sistēmu (Oxbridge) jāraksta divas trīs šādas esejas nedēļā - tas reāli piespiež domāt par apgūstamo vielu un izlasīto. arī pasniedzējs tūliņ var redzēt, ko neesi sapratis, bet ko var paskaidrot ar labākiem piemēriem, izvērstāk etc.
Nu ja, argumentēta eseja ir lielisks scholarly exercise, kas ļoti pietrūkst. Tad, starp citu, studenti iemācītos arī to, ka kritika nav nekas slikts un aizvainojošs, kā arī to, ka reti kurš darbs ir tik perfekts, lai tam nevarētu piesieties, kas, savukārt, liktu krisiskāk izturēties arī pret pasiedzēju sarakstītajiem darbiem un vispār veicinātu akadēmisko standartu izaugsmi.

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba