October 9th, 2009

Nobela miera prēmija

Tas, ka Nobela miera prēmiju ieguva Baraks Obama, mani pārsteidza. Pirmie jautājumi bija - a par ko viņam? viņš taču ir jaunpienācējs? ko viņš tādu ir izdarījis? Varbūt iespaidoja tas, ka pirms diviem gadiem šo prēmija ieguva cits amerikānis - Als Gors, kura grāmata tikko iznāca latviski. Tas liek pārdomāt dažādos stereotipus manī par amerikāņiem. Vai šādas prēmijas piešķiršana amerikānim nenorāda uz to, ka tikai amerikāņi var atnest mieru jeb, plašāk runājot, tikai kāda lielvara var noteikt, kas ir un kas nav miers? (Lielākā daļa šīs prēmijas ieguvēji ir vai nu starptautiskas organizācijas (piemēram, ANO), vai lielvalstu vadītāji.) Bet nevar taču arī noliegt Obamas centienus būt ar visiem draugos un būt par samierinātāju. Amerikāņi sevi ir nostādījuši neveiklā pozīcijā, kad viņu labo darbu uzteikšana mēdz apvērsties vēl lielākās dusmās pret šo lielvaru.
Tags:

Reklāmas robežas

Britu sociālās kampaņas klips par bīstamību rakstīt SMS, vadot auto. Klips YouTubā ir šeit.

Redzams, ka budžets klipa filmēšanai bijis gana apjomīgs, lai iesaistītu helikopterus un ne tikai. Kopumā latviešu veidotie klipi nobāl emociju gammas ziņā, kas parādās šajā klipā. Satraucoši tuvplāni un vecāku-bērnu dramatisku attiecību apspēlēšana, uzdot jautājumu par reklāmas robežām, resp., cik spēcīgam, cik intensīvam ir jābūt kairinājumam, impulsam, lai uzrunātu mūsdienu, masu mediju gūzmas pārsātināto, cilvēku? Īsumā - reklāma a la Tarantīno stilā.

"Guardian" kino apskatnieka Pītera Bredšova komentārs par klipu ir atrodams šeit.
Tags: ,

"Dienas" nedienas

Diena: Atlūgumus iesniedz vairāki "Dienas" žurnālisti.
[Uz to jau gāja...]

"Uzskatu, ka pašreizējais īpašnieks nestrādā Dienas kā kvalitatīva medija interesēs un tāpēc iesniedzu atlūgumu," teica N.Ločmele.
[Zinot "Dienas" postulētās vērtības (godīgums, caurspīdīgums, neatkarība u.tml.), Ločmelei ir taisnība, ja vien neesam bodrijāristi, kas uzskata mediju par simulakru radītāju, vai no tiem, kas saka, ka "Diena jau sen kā dzeltena". Viņiem ar bodrijāristiem būtu ko pārrunāt.]

"A.Tralmaks sacīja, ka vairs neuzticas N.Ločmelei, A.Braunai un P.Raudsepam, jo viņi bija izteikuši piedāvājumu kļūt par avīzes Diena īpašniekiem."
[Savukārt šis arguments gan šķiet greizs, vismaz vienā no gadījumiem. Tas būtu apmēram tā: es strādāju kādā privātā firmā. Es aizeju pie īpašnieka, piemēram, Ruporta Mērdoka, un saku: "Klau, es arī gribu būt viens no īpašniekiem." Vai tas nozīmē, ka te uzreiz ir neuzticība? Tā var būt un tā var arī nebūt. Tā var būt, ja uzskatu, ka īpašnieku realizētā politika ir greiza, bet tā nav, ja vienkārši gribu labi nopelnīt (tas gan var ietver pirmo punktu).]

Būs interesanti pavērot, kas būs tie, kas paliks... Ozoliņš, Rodins, no izklaides nodaļas...

Latvija ir maza valstiņa. Tik ātri labus žurnālistus vietā neatrast. Domāju, ka izeja ir šo mediju pārdēvējot un sākot jaunu "dzīvi".
Tags:

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba