Mūsdienu buržuāziskās filozofijas marasms

Te ir tas slavenais darbs par "Mūsdienu buržuāziskās filozofijas marasms" - minēta visa tā laika filozofijas spozme: Karnaps, Ostins, Vitgenšteins (kurš tajā laikā vēl ir dzīvs) u.c.: šeit ir grāmatiņa.

Ja atmet visas tās piebildes par marasmu, tad, no otras puses, cilvēkiem bijusi iespēja vispār dzirdēt tādus vārdus kā semantika, Loģiski-filozofiskais trakatāts u.tml., turklāt laikā, kad analītiskā valodas filozofija tikai sāk savu "uzvaras gājienu" pasaules filozofijā, un daudzi no tās pamatlicējiem tad vēl ir aktīvi darboņi. Tiesa, es gan nezinu, vai šī grāmatiņa, vai tiešām ir bijusi visiem pieejama vai "specfondā".

"Semantiskais ideālisms, tāpat kā visas citas mūslaiku ideālistiskās filozofijas mācības, ir kapitālistiskās sabiedrības trūdēšanas un kultūras dekadences produkts. Tāpat kā visi citi mūslaiku ideālistiskās filozofijas virzieni, semantiskais ideālisms ir imperiālisma garīgais ierocis cīņā pret mūsu laika progresīvajām idejām. Saindēdams inteliģences apziņu ar zinātniskā, tikumiskā un politiskā skepticisma, nihilisma un agnosticisma indi, - semantiķi ir progresīvo ideju niknākie ienaidnieki." (22.-23.lpp.)

Comments

O, paldies, paldies.

Pats arī biju domājis to nokopēt un izplatīt tālāk, bet esi izdarījis ātrāk.
Bija darīšana ar bibliotēku un atcerējos par šo gadījumu.
Man patīk jēdziens "zinātniskais skepticisms" - izklausās pat jēdzīgi; interesanti, kas PSR šajā jēdzienā šķita tik nepieņemams?
Tas, ka šīs zinātnes pamatā nebija komunisms.
komunisms jau ir tikai sabiedrības iekārta :)
Bet jā - buržuāzistiskās filozofijas skepticisms bija attiecībā uz noteiktiem skaidrojumu modeļiem i.e., dažādi determinisma paveidi.
Pag, un kā tad palika ar zinātniskā komunisma doktrīnu?
Es jau tikai vārdiem piesējos. Pēc būtības, protams, ir cita runa.
pieņemsim, ka PSRS visas zinātnes pamatā bija komunisms, bet "kapitālisma valstīs" - kapitālisms; vai tas nozīmē, ka, ja uz pasaules būtu kāda anarhistiska valsts - tad tās zinātnes pamatā būtu anarhisms un ja jā - tad kāda būtu šī zinātne?
vai tad anarhistiska valsts nav oksimorons?
Jā, pagaidām izskatās, ka autors ar argumentāciju īpaši neaizraujas, no vienas vietas viena vienīga retorika - 'reakcionārs', 'sērga', 'satrunējis' utt.
Jā, vai vari atsūtīt šo brīnumu pdf failā?

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba