Akadēmiskā dzīve

Kas izglās Latviju? Maijas Kūles atbilde Delfos.

Vakar LU VFF Kūlis vēstīja, ka oktobrī iznāks TPK.

Vēl M.K. teica, lai ejot uz doktorantūras skolu, un nevajagot būt snobiskiem, kā tas esot bijis pagājušajā gadā.

Okupācijas tēmu skaidro vēsturnieks Inesis Feldmanis iekš NRA.

Vēl LU VFF ir jauns deknās - vēsturnieks A.Šnē, kurš ir uzrakstījis savu redzējumu par VFF - savas vadlīnijas.links.

No citas operas, pirm kāda laika biju rakstījis par politologa Andra Runča straujo notievēšanu, kas, acīmredzot, bijis saistīts ar viņa slimību, jo šodien jau ziņās raksta par viņu pagātnes formā.

Comments

Tā 'atbilde' ir izcili dīvains raksts. Vēl dīvaināk, ka, kā to var noprast no komentāriem, tauta pavilkās uz šādu savārstījumu. Kārtējo reizi kolhozniece izsakās par globāliem jautājumiem ar savu 'dešifrējošo' skatienu.

Bet ieteikumu par snobismu es ieteiktu tulkot divejādi - nevajag būt lepniem un godīgi maksāt otkatus vai arī - nopietni ņemt visu to tuftu, kas tur notiek, un nekādā gadījumā tur neko nekritizēt, neizrādīt savu attieksmi.
Ā, un vēl no Šnē manifesta mani uzjautrināja šāds izteikums: "Lai gan LU VFF īsteno doktora studiju programmas vēsturē un filozofijā, pagaidām nav sekmējusies fakultātes doktorantu iesaistīšana LU VFF pētnieciskajā
darbā." (6.lpp.)

Protams, vecie profesori ir nenormāli mēģinājuši piesaistīt doktorantus :)) Tagad, kad ir pēdējais laiks (vai pat - nedaudz par vēlu), paaudžu nomaiņu sāk uzskatīt par problēmu.

Tāpat: "Lai sekmētu zinātnisko darbību fakultātē, būtu jāizvērtē iespējas fakultātes ietvaros veidot pētniecības centrus vai zinātniskos institūtus [...]" (6.lpp.) Šķiletrs tak biju uztaisījis kaut kādu nebūt zinātnisko centru, ne? Bet vienalga - neizskatījās, ka kādam tas no vecajiem baigi interesētu un viņi būtu pacentušies šo centru paturēt fakultātē.

Un tālāk ir nejēdzīga atrunāšanās, ka, tipa, naudiņas nav, lai piesaistītu jaunos zinātniekus. Nu, bļins, skaidrs, ka tā nav galvenā problēma. Vecajie kopš 80-to gadu vidus mēģinājuši rūpēties tikai par savām interesēm un stabilajām algām (protams, 90-tos tās bija mazas, bet tagad jau stipri virs vidējā).
Par Šķiltera centru totāli piekrītu - man šķiet, ka viņš tika uztverts kā konkurents, nevis kā kolēģis. Par paaudžu maiņu vispār nerunāsim, ja Kivle un Kiope tiek pozicionētas kā mūsu jaunās zvaigznes.

Tieši tādēļ es nesaprotu, kādēļ universitātes vadība joprojām to bardaku pacieš, ja jau statistika ir tik draņķīga.
Vadlīnijās ir viena laba vieta, kurā teikts, ka visas lekcijas lasa tikai profesori. Proti, neviens nemaz necenšas, lai lasītu arī maģistri (asistentu vai lektoru līmenis) u.tml.

Vispār vakar Kūle bija apskaitusies uz doktoriem - uz kopējā fona neesot labs skats, jo esot 5, kas nav pabeiguši doktorantūru. Skaidrs, ka vienā brīdī to bodīti nebūs izdevīgi uzturēt un tos kādam pievienos - Humanitārajai fakultātei vai Rozenvalda Sociālo zinātņu katedrai.
Hū kērs par viņu statistiku? Lai padomā, kā paši strādā un kā nodrošina iespējas studentiem kaut ko izdarīt.
Un dīvainības, kas notika ar vakardienas darba akceptēšanu, ir kas? - statistikas uzlabošana? Par kvalitāti viņi netaisās domāt?
Mani, savukārt, ieinteresēja filosofijas studentu skaita pastāvīgā lejupslīde, par ko rakstīts A.Šnē sacerējumā. To var skaidrot gan ar intereses mazināšanos par tēmu, gan arī kā plaģiāta skandāla sekas.
Domāju, ka interese nav mazinājusies. vnk. ietekmē vairāki faktori, kas liktu potenciālajiem studentiem meklēt citas alternatīvas. Pirmais, protams, prestižs (tas ir saistāms ar plaģiāta skandālu). Otrais, nav nopietnas perspektīvas. Trešais, pētījumi, kas tiek veikti šīs fakultātes mācībspēku vadībā, lielākoties nav interesanti un ir dated .
Piekrītu. No iesācēja viedokļa tur tās perspektīvas ir diezgan mazas. Ja tā paskatās, ar ko tur var nodarboties tad sanāk vai nu fenomenoloģija, vai filosofijas vēsture, vai arī ētika. Analītisko filosofiju vai kognitīvo filosofiju tur laikam vairs nepasniedz.
Ja godīgi, tad talantīgam un zinātkāram jaunietim es neieteiktu tur stāties. Tā nu tas ir. Lai labāk brauc uz ārzemēm. Kaut uz Tartu, bet ir citas iespējas ES valstīs, kur bez maksas var iegūt kvalitatīvu izglītību.

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba