There's life - strange overtones [entries|archive|friends|userinfo]
re:

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

strange overtones [Jul. 6th, 2011|07:26 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, , , , ]
[mood |surprised]
[ausīs |David Bowie: Space Oddity]

Mēģinājums domāt par Latvijas hipsteru politisko atbildību. Ja analīze, neizdevusies un pavirša. Ja satīra, vēl kaut cik pieņemama. upd. Es pieņemu, to var saukt par spekulatīvu komentāru ar pretenzijām
linkh

Comments:
[User Picture]
From:[info]barbala
Date:July 6th, 2011 - 07:34 pm
(Link)
jā, tas, ka politikā.lv parādās raksti par hipsteriem pārsteidz. no otras puses, tā ir taisnība: "pie urnām nāk jaunie."
From:[info]
Date:July 6th, 2011 - 08:35 pm
(Link)
par to rietumu civilizācijas bojāeju gan drusku jau apnicis, šī tak jau kopš romas republikas beigu laikiem beidzas, beidzas, un tā arī, re, nav nobeigusies.

bet citādi - man domāt, ka hipsteris latvijā ir visai tālu no tā, kas hipsteris asv, mums ir pārāk maza sabiedrība un algas, lai varētu atļauties neinteresēties, neievērot un nereaģēt uz notiekošo. attiecīgi tā vismaz puse raksta, kas apspriež "universālo hipsteri" (tb, hipsteri pārtikušākās valstīs), var iet bekot, jo neliecina absolūti ne par ko.
From:[info]
Date:July 6th, 2011 - 09:06 pm
(Link)
vispār tā autore pati tak arī ir hipsters, lol

From:[info]eerenpreiss
Date:July 6th, 2011 - 10:14 pm
(Link)
Tāpēc Rietumu civilizācijas iezīme - mūžīgā nāve un augšāmcelšanās, tās pārstāvjiem nesot sadomazohistiskas mīlas/baiļu sajaukumu attieksmē pret iznīcību :)

Rakstā visvairāk traucē t.s. subjektīvo un objektīvo datu sajaukšana un pašas autores neskaidrības gan par 'hipsteri Latvijā' (jēdzieniski plus kvantitatīvi), gan savas attieksmes nepozicionēšana (kāpēc vispār kādam "jāiesaistās politikā"?), pretrunas (sanāk, hipstera egocentrisms pilnībā savietojams ar, piemēram, zaļo domāšanu?), vēl kaut kādi vispārinājumi (pirmie vārdi - 'neviens negaida'!) un beigās spekulācijas par "jauniešu" izvēlēm.

Tiešām, ASV un vietējie hipsteri ir salīdzināmi savās izcelsmēs un pāris dzīves līniju gājumu iezīmēs. Bet ne vairāk; arī autore norāda uz vietējām sociālekonomiskajām īpatnībām, diemžēl šos vērojumus īpaši neattīstot. Vismaz manas apkārtnes cilvēki, kurus šodien Latvijā saukā(tu) par hipsteriem, politiskā apzinīguma līmenī jau krietnu laiku ir gana parasti. Runāt par kaut kādām pārmaiņām tikai viena! vērojuma - tēmu maiņas pēc Zatlera runas autores lasītajos blogos un tvītos - ir lieki. Bet, ja būtu jāapspriež jauniešu kā vēlētāju apziņa, daudz interesantāk būtu apdomāt viņu teju vai histērisko pārliecību rudenī, ka jāvēl par Vienotību un neko citu, viņu pēkšņās rindas pie iecirkņiem latv.val.referenduma jautājumā, un, jā, arī pēkšņais randiņš pie pils pēc Lēmuma... Oligarhu kapusvētku publika lielākoties bija jaunieši - un nevis "hipsteri". Kaut kas šūmējas, tam es piekrītu, bet politiskās apziņas izpētei būtu jāuzdod pavisam citi jautājumi.

Tā nu nav sanākusi ne subkultūras analīze, ne komentārs par politisko vidi Latvijā. Man pat žēl paliek - savā ziņā stereotipiskais hipsteris būtu bijusi laba metafora stat.vid. (D)ievzemītes iedzīvotāja attieksmēm. Garām palaista iespēja.
From:[info]
Date:July 6th, 2011 - 10:17 pm
(Link)
starp citu, vai Latvijā vispār ir pamats uzskatīt kādu jauniešu grupēšanos par subkultūru? man šķiet, ka mēs esam tik maz un robežas - tik izplūdušas, ka tā reāli sanāk pavārga atbalss nacionālā mērcē.
[User Picture]
From:[info]eerenpreiss
Date:July 6th, 2011 - 10:40 pm
(Link)
izmēram nav nozīmes :)
Iespējams, hipsteri varētu būt pat visai arhetipiska vietējā subkultūra sava daudzpusīguma dēļ - tā uzreiz pat nevaru iedomāties nevienu citu grupu, kas savu atšķirību izsaka teju visā. Vienīgi tas (paš)identifikācijas jautājums...
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:July 6th, 2011 - 11:32 pm
(Link)
pašidentitātes trūkumu autore pat pamanījās atzīmēt, bet nu uzreiz aiz tā grāvis "vienlaicīgi atklāti nēsājot šo subkultūru raksturojošus simbolus", pie šitā es nokritu no krēsla indeed. un man vispār riebjas, ka par to nākas runāt.
[User Picture]
From:[info]eerenpreiss
Date:July 6th, 2011 - 11:49 pm
(Link)
'tas' ir hipstertēma vai vāji teksti?
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:July 6th, 2011 - 11:49 pm
(Link)
šoreiz tēma :) teksti jau vienmēr, tas nav nekas jauns.