There's life - post-scarcity [entries|archive|friends|userinfo]
re:

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

post-scarcity [Apr. 7th, 2011|03:49 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, , ]

Ziņa ar sliktu virsrakstu par iespējamu disposofobijas gadījumu Bauskas pusē ar letālām sekām atgādināja par lietu krāšanas apsēstību -, kas nereti ir arī tiešs savu 'upuru' nāves cēlonis. It kā jau izvēle kaut ko izmest vai neizmest (jo var noderēt) vairs nav tik aktuāla, taču šķiet, tā ir vien transformējusies un ikdienā šādi uztraukumi skar krietni lielāku sabiedrības daļu. Ja arī to nesaista ar patēriņa preču iegādi aktualitātes vai reakcijas uz mākslīgi radītu nepieciešamību dēļ, pietiek atcerēties, cik dabiski 90.tajos gados radās polietilēna maisiņu krājumi Latvijas mājsaimniecībās. Un cik daudziem ir/bija neko ārā nemetoši (vec)vecvecāki, kuru uzvedību jaunākās paaudzes vieglu roku tušēja ar 'kara pieredzi'?

p.s. brīvā brīdi atveriet šo wiki šķirkli par brāļiem, kas savas dzīves laikā uzkrāja 130 tonnas lietu, to skaitā 14 klavieres. Stāsts, kas būtu Giljama intereses cienīgs. Galu galā, traģismu te ienes vien vērotājs ar saviem materiālo vērtību standartiem. Ā, pie viena atgādinu sev noskatīties "Wool 100%".
linkh

Comments:
From:[info]divi_g
Date:April 7th, 2011 - 04:22 pm
(Link)
... Un paskatīsimies, kas lielākajai daļai no mums notiek ar failiem datorā...
[User Picture]
From:[info]alefs
Date:April 7th, 2011 - 05:04 pm
(Link)
Es pareizi saprotu -- Tu vienā kategorijā iesaisti praktisku lietu vākšanu laikposmā, kad cilvēku iespējas viegli pie tām tikt bija ierobežotas, un patoloģisku noslieci?
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:April 7th, 2011 - 07:44 pm
(Link)
Pirmais diemžēl nemanot pārvēršas otrajā, pārbaudīts uz radiniekiem. :(
[User Picture]
From:[info]alefs
Date:April 7th, 2011 - 07:52 pm
(Link)
Par to nemaz nešaubos.
Vienkārši kaut kā nešķiet pareizi to, ka cilvēkam 90. gados bija plastmasas maisiņu stūrītis plauktā, uzreiz saistīt ar šo parādību. Jo dažreiz tas patiešām ir tikai tāpēc, ka maisiņi ir vajadzīgi un tos nevar brīvi dabūt.

Pretējā gadījumā jebkā krāšana, kaut vai malkas sagādāšana divām nākamajām ziemām vai krājkonta atvēršana bankā ir uzskatāma par neveselīgu.
From:[info]eerenpreiss
Date:April 7th, 2011 - 07:50 pm
(Link)
nevaru spriest par patoloģijām, es piesaucu līdzīgas un paralēles iezīmes ikdienā, jo man reizēm nepatīk galējību interpretācijas. Tāpēc - ļoti plašā kategorijā, bet tomēr lieku vienā, jā.
Ar piezīmi, ka attiecinu uz brīžiem, kad vākšanas rezultātu jau var saukt par pieaugošu krājumu. Var jau runāt par sociālekonomiskās sistēmas radīto principu 'ja ir, tad jāņem' ietekmē iegādātām ne-tūlītējai lietošanai nopirktām lietām kā kaut ko atšķirīgu no krājumu veidošanas 'nebaltām dienām' vai 1, 2,3,4gadīgām zemeņu zaptes burkām mammu pagrabos. Vienīgi neredzu vajadzību. Tas viss taču ir nosaucams par nākotnē atliktu lietošanu, rēķinoties ar (iz)trūkumu.
Turklāt patoloģiju definīcijas ir ļoti mainīgas. Robeža jau droši vien sākas brīdī, kad jebkā uzkrāšana ir stabils modus operandi.
Pusnopietni, atsevišķus bagātniekus par patoloģiskiem vācējiem publiski (es nerunāju par forumiem) nesauc vien tāpēc, ka kapitālistiskajā (ok, neoliberālajā) sistēmā naudas cirkulācija (tās augļu vārdā) ir Mērķis Un Pamats.
Vienīgi patēriņa kultūrā preču iegādi nosaka mirkļa vajadzību apmierināšanas princips, kurā par nākotni laikam jau uztraucas mazāk. Un atkal parādās krājumi, ja ražotājs bijis gana neprātīgs un prece sanākusi izturīgāka vai daudzfunkcionālāka, un dzivesvietā trāpījies kāds brīvāks stūris. /es jau izplūdu/
[User Picture]
From:[info]alefs
Date:April 7th, 2011 - 08:00 pm
(Link)
Šim ir ētiskais aspekts — proti, vai krāšana sabiedrībā vispār tiek uzskatīta par vērtīgu un godājamu. Kredītu paaudze, piemēram, tikpat labi var šķībi skatīties uz kādu, kam kredīta vietā ir depozīts bankā. Protams, ir svarīgi, par kā uzkrāšanu ir runa (lai arī miljardieru gadījumā droši vien dažkārt nudien var runāt par krāšanas tieksmi).

Bet šim visam ir atslēgas frāze, kuru Tu pieminēji — pieaugošs apjoms. Tam es piekrītu. Krājumi nebaltām dienām ir viens, bet aizvien pieaugoši krājumi (lai cik daudz tas arī nebūtu) — kas cits.