There's life - kaut pastalās, bet liberāli [entries|archive|friends|userinfo]
re:

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

kaut pastalās, bet liberāli [Jun. 2nd, 2010|08:24 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, , , ]
[ausīs |Mona de Bo: Un Dienas Īstums Neizdziest]

Mājsaimniecību aptaujas ir viens no virzieniem, kurā jāmeklē statistiskas pirminformācijas tālākām interpretācijām par Lielās Krīzes laikiem un to iespējamiem noslēgumiem. A tā Vairums Ekonomikas Eksperti skaita inflācijas un bezdarba svārstības, un IKP krituma svārstības, vienlaicīgi neatsakoties no domas par Latvijas būšanu ārpus ekonomikas principu kanoniem, ko gan baidās pateikt skaļi.

  • "Pēc aptaujas datiem 75% mājsaimniecību atzina, ka pēdējo 12 mēnešu laikā to ekonomiskā situācija ir pasliktinājusies (laukos – 71%, pilsētās – 76%)";

  • "Ekonomiskās stabilitātes nodrošināšanai būtiski ir mājsaimniecību finanšu uzkrājumi, taču četras piektdaļas (79%) mājsaimniecību atzina, ka tādu vispār nav";

  • "pēdējo 12 mēnešu laikā ir notikušas arī nelielas pozitīvas izmaiņas: 11% no mājsaimniecībām, kuru locekļi meklēja darbu, kāds no viņiem to ir atradis, bet 7% no mājsaimniecībām, kurās bija strādājošie, atzina, ka kāds no tajās dzīvojošiem ir atkal sācis strādāt pilnu darba laiku"


Skaidrs, arī šīm aptaujām ir virkne specifiku, labprāt apskatītu metodoloģiju, bet nu, tendences neapstrīdami saka, ka krīzes otro vilni bez materiāliem (!) ārvalstu palīdzības sūtījumiem ļoti daudz mājsaimniecību pārlaidīs ar minimālu dzīves kvalitātes līmeni. Un te es domāju nopietnus apmērus, ne šobrīd ar labdarības organizāciju palīdzību pārdalītos.

p.s. pieminot Kasandru - nākotnes sabiedrības pētoņi xxi gs pirmās puses lielāko sociālo mistēriju topu skaitā varēs iekļaut jautājums par to, kāpēc Latvijā turpināja valdīt bailes un paranoja no socdemokrātiskos principos balstītām valsts politikām. 80% iedzīvotāju - dažu soļu attālumā no ūtrupes, bet daži publiski nekautrējas paziņot par progresīvo nodokļu ļaunajām nivelējošajām īpatnībām, saucot sevi par 'tautas kustību' (šoreiz kreņķē ne tik daudz ekonomiskās pamatotības tēma kā priekšstats par nesakaitināmo sabiedrību. Un tas laikā, kad valsts ienākumus uzņēmēju aktivitātes papildina ļoti netieši. E (par pēdējo linku paldies divi_g )
linkh

Comments:
From:[info]divi_g
Date:June 2nd, 2010 - 10:03 pm
(Link)
IMho pie mums vienkārši viss pasākums balstās uz personībām, nevis ideoloģijām. Ja sociķiem parādītos spēcīgi līderi, viņiem sekotu.
Un un vēl mok kkādas dīvainas asociācijas par sociālismu, kapitālismu, Rietumiem un PSRS.

P.S. Es arī esmu pret progresīvo nodokli, taču citu iemeslu dēļ: imho vispirms drīzāk jāpanāk tas, ka nodokļi vispār tiktu maksāti + jāmaina nodokļu struktūra, palielinot patēriņa, kapitāla un īpašuma nodokļu īpatsvars, un tikai tad var ķerties pie progresīvā nodokļa.
[User Picture]
From:[info]eerenpreiss
Date:June 2nd, 2010 - 10:32 pm
(Link)
Ō, es te nerunāju par esošajiem sociķiem un socsavienībām (nu, arodKrīgeru utml) un arī faktoru par personībām nenoliedzu - tāpēc cerīgi skatos uz dažiem socdem gados jaunajiem deputātiem ne-Rīgas pašvaldībās. Pēc gadiem astoņiem gan viņi kaut ko atdzīvinātu paši.
"Dīvainās asociācijas" ir virspusējs attaisnojums, jo reāli taču šie faktori ir saistīti tieši ar tām noraidāmajām ideoloģijām, nu labi, arī priekšstatiem un aizspriedumiem.
Latviešiem patīk viņu kontrole. Latviešiem patīk no valsts saņemt. Viņiem nepatīk vienīgi saņemtā kvalitāte. Tiklīdz saslēgtos priekšstati par savas ietekmes uz pārvaldi ciešo saistību ar pakalpojumu vērtību, dzimtu mazs sociāldemokrātiņš.

p.s. nodokļu sistēmas uzsvaru pārkārtošana - piekrītu. Bet populists manī aicina uz progresīvo nodokli kā simbolisku izlīgumu, atvainošanos un miera zīmi par (ne)pelnīto izsišanos uz vispārējas nevienlīdzības fona. Par slieksni - no latiem 300, 600 vai 800 mēnesī - man vēl vienaldzīgāka ir tikai atdeve (nu labi, lai atmaksājas pārvalde, tas arī viss)
From:[info]divi_g
Date:June 2nd, 2010 - 10:34 pm
(Link)
Tad man atliek tikai noplātīt rokas un teikt, ka acīmredzot mūsu tautiešu prātus kontrolē svešie :) Kas arī nebūtu nekāds brīnums :D
[User Picture]
From:[info]eerenpreiss
Date:June 2nd, 2010 - 10:49 pm
(Link)
latvieši taču nekad nav vainīgi, svaiņi tādi.
[User Picture]
From:[info]au
Date:June 2nd, 2010 - 10:57 pm
(Link)
vai Tev neliekas šīs aptaujas tik sirsnīgas ar saviem Rezultātiem, Secinājumiem un Datiem?
From:[info]eerenpreiss
Date:June 2nd, 2010 - 11:03 pm
(Link)
saprotu, ko vēlies teikt. Bet nē, tieši šīs, pašraksturojošās, nē.