dzerajs ([info]dzerajs) rakstīja,
@ 2007-07-05 13:59:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
BSA aktivitātes pasaulē un Latvijā

Amerikas Savienotajās Valstīs organizācija Business Software Alliance (BSA) uz laiku palielina atlīdzību līdz 1 miljonam dolāru personām, kas ziņos par pirātiskas programmatūras izmantošanu kompānijās, kurās šīs personas strādā; līdz šim atlīdzība par to bija 200 000 ASV dolāru. "Firmām parasti ir miljons atrunu, kādēļ tās lieto nelicenzētu programmatūru," saka viens no BSA direktoriem. "Un tagad mēs piedāvājam veselu miljonu dolāru firmu darbiniekiem, kuri palīdzēs savus darba devējus ievirzīt likuma sliedēs."

Latvijā BSA darbojas pēc līdzīga scenārija, protams, kā jau mazākā valstī, atlīdzības limits ir noteikts 10 000 Ls. Bet ne tikai, veikti arī pētījumi, kāpēc lielākā tautas daļa lieto nelegālu maksas programmnodrošinājumu, ja ir pieejamas bezmaksas alternatīvas? Veicot socioloģiskos pētījumus skolās, tika secināts, ka apmācībās uzsvars tiek likts uz tādām programmām kā Windows un MS Office, jo ar šīm programmām tiek strādāts vairums uzņēmumos un valsts iestādēs.  Savukārt uzņēmēji un valsts sektors lieto maksas programmatūru, jo skolās tiek sagatavoti speciālisti tieši tām.

Šis jautājums tika izskatīts BSA Latvijas nodaļas sēdē. Tika secināts, ka šāda situācija nav normāla.  ‘’Neapmācot lietotājus strādāt ar tādām programmām kā Linux un OpenOffice, mēs pirātisma līmeni Latvijā nesamazināsim,’’ - sacīja viens no BSA vadītājiem - „un pirmām kārtām, mūsu galvenais uzdevums ir valsts reputācija pasaules acīs, nevis merkantilas intereses iekasēt pēc iespējas vairāk naudas.”

Sakarā ar to, sākot jau no 2007. gada augusta BSA rīkos bezmaksas kursus, lai apmācītu lietotājus strādāt ar populārākajām bezmaksas datora programmām , izdos CD ar populārākajām atvērtā koda izstrādnēm, strādās pie to latviskošanas.

Kursos kompānijas mājas lapā var pieteikties jau šobrīd. 



(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?