27 August 2021 @ 09:28 am
Pasaules skumjas  
"Reizēm man liekas, ka iestājusies tumsa, ka Rietumu ēnas ir nomākušas Austrumu gaismu. Ka gars, studēšana un to atnestie prieki, Haijāma vai Pesoas vīns nav izturējuši 20. gadsimtu, ka pasaules kosmopolītiskā konstrukcija vairs nenotiek domu un mīlestības apritē, bet gan vardarbības un rūpniecības preču apmaiņā. Islāmisti cīnās pret islāmu. ASV, Eiropa cīnās ar citādību sevī. Kāda jēga izvilkt no aizmirstības Antonu Rubinšteinu un viņa "Mirzas Šafi dziesmas?" Kāda jēga atcerēties par Frīdrihu fon Bodenštetu un viņa "Tūkstoš un vienu dienu Orientā" un viņa aprakstus par vakariem Tiflisā kopā ar Mirdzu Šafi, azeru dzejnieku, piedzeršanos ar gruzīnu vīnud, grīļīgās slavas dziesmas Kaukāza naktīm un persiešu dzejai, ko vācietis piedzēries līdz nemaņai auroja Tbilisi ielās. Bodenštets, vēl viens aizmirsts tulkotājs. Ceļotājs. Un jo īpaši - radītājs. Grāmata "Mirzas Šafi dziesmas" tomēr bija viens no 19. gadsimta Vācijas "orientālās" literatūras veiksmes stāstiem. Tāpat kā Antona Rubinšteina muzikālā adaptācija Krievijā. Kāda jēga atcerēties krievu orientālistus un viņu skaistās tikšanās ar Vidusāzijas mūziku un literatūru? Ir vajadzīga Sāras enerģija, lai sevi vienmēr uzceltu par jaunu, lai vienmēr skatītos sērām un slimībai sejā, lai rastu spēkus turpināt urķēties pasaules skumjās, par to iegūstot skaistumu vai zināšanas."

Matiass Enārs "Kompass"
 
 
( Post a new comment )
aborigens[info]aborigens on August 27th, 2021 - 10:28 am
Kautur lasīju pardomas ka ieprieksejos gs cilveki pakapeniski saprata ka religija nav risinajums. Tg negribigi apjedz, ka kultura nav risinajums.
(Reply) (Thread) (Link)
ctulhu[info]ctulhu on August 27th, 2021 - 12:33 pm
Aha, nu paskatīsimies cik ātri viņiem pierāpos ka izziņa ir risinājums.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
aborigens[info]aborigens on August 27th, 2021 - 01:56 pm
Ta jau ta pati kultura vien ir :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
ctulhu[info]ctulhu on August 27th, 2021 - 02:08 pm
Nu plašākā nozīmē jā, acīmredzot vajag visu sinerģiski
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
aborigens[info]aborigens on August 27th, 2021 - 02:55 pm
Cilvēks vienkārši mēdz justies nelaimīgs un apjucis par spīti visiem radītajiem plāniem un risinājumiem. Un tas nav tāpēc ka plāni būtu slikti.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
ctulhu[info]ctulhu on August 27th, 2021 - 03:07 pm
Nu tad ir 2 varianti - vides defekts vai aparatūras defekts

Vides defekts: Kaut kas apkārtnē, situācijas, citi cilvēki etc liek justies nelaimīgam

Aparatūras defekts - problēmas paša nelaimīgā cilvēks smadzenēs, kāda slimība, senāki neg. pārdzīvojumi/ to sekas etc.

Enīvej defektu ir vērts sameklēt un novērst.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
aborigens[info]aborigens on August 27th, 2021 - 03:25 pm
tu apraksti civilizacijas vesturi tikai citiem vārdiem. cilveki meklē, kur tad ir tas defekts un nemāk ne atrast, ne noverst. atseviskiem individiem izdodas nejusties nelaimīgiem, bet arī nav skaidrs kāpēc. tagad domā ka diskriminācija un dzimuma identitāte varētu būt pie vainas. bet nujā mani šīs problemas vairs pārāk neinteresē, kopš 90% dzīves jūtos laimīga. lai jau izdodas ari citiem.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
ctulhu[info]ctulhu on August 27th, 2021 - 03:40 pm
Aha es arī par to lai citiem izdodas. Abas sistēmas - gan cilvēki paši gan vide ir kompleksas līdz ar to tur nebūs viens vai daži defekti, kurus tad atradīsim un viss. Defekti ir daudz un dažādi un jautājums ir nevis par to vienreizēju atrašanu bet par tādu algoritmu atrašanu kuri dod iespējas atrast ideālā gad. jebkurus defektus.

Bez tam tā kā cilvēki ir nevis konstruēti bet radušies evolūcijas ceļā un evolūcijas process pašregulējas nevis uz indivīdu bet uz populāciju daudz kas ir labi priekš populācijas bet slikti priekš indivīda. Piemēram depresija iespējams ir veids kā grupa atbrīvojas no tādiem indivīdiem kuri grupai traucētu. Tas ir - dabiskos apstākļos depresija nozīmē nāvi, viņš nomirst badā/ nosalst/ nomirst no slimības pazeminātas imunitātes dēļ, ģenētiski kvalitatīvākie turpinās. Kā labi redzams tādu hokeju mums nevajag, mēs kā saprātīgas būtnes esam orientēti uz katru indivīdu nevis uz populāciju, līdz ar to evolucionārie atlases risinājumi bieži neder, jāmeklē un jākonstruē citi.
(Reply) (Parent) (Link)