29 July 2021 @ 02:20 am
Drosme būt  
Sievietes kā līderes ar savu redzējumu ir mazāk pamanāmas, jo par tām, kas iet savu ceļu, visbiežāk neviens neuzzina. Varbūt sievietes ar savām zināšanām un atklājumiem bieži vien nedalās (nedalījās?). Nezinu, kāpēc tā. Vai savu viedokli neuzskata par pietiekami svarīgu, audzināšana, raksturs, nevēlēšanās konfrontēt, jo vieglāk iet savu ceļu? Varbūt arī bailes no izsmiekla? Vai šīs atšķirības iezīmējas pusaudžu vecumā vai jau agrāk? Atceros kādu stāstījumu darbā ar bērniem, kad klasē nebija atšķirību, kurš dzimums skaļi izsaka savas domas. Tikai pusaudžu vecumā biežāk novērojams bijis tas, ka zēni vairāk izsaka savu viedokli, bet meitenes klusē. loti iespējams, ka šis pētījums jau ir novecojis un mūsdienās ir citas tendences.

Tomēr, ja dievišķais var iemiesoties gan sievietes, gan vīrieša ķermenī, neredzu šķēršļus, kāpēc avatārs nevarētu būt arī sieviete.

Piemēram, mistiķe Rabija Aladavija kritizēja agrīnā islāma vīriešu pārvaldīto intelektuālo struktūru. Un izveidoja vēlīnā sūfisma pamatus.

Arī kristietei Hildegardei no Bingenas bija savas sekotājas. https://en.wikipedia.org/wiki/Hildegard_of_Bingen

Protams, vīriešu līderu skaits ir daudz lielāks. Bet tas nav nav nekas slikts. Ja kāds tikai klausās un mācās, vēlas pēc iespējas labāk uztvert un iepazīt kāda teikto vai mācību, uzreiz jau nenozīmē aklu sekošanu. Protams, spēja nodot savas zināšanas un pieredzi arī vērtīga īpašība.

Vairs nesaprotu, kāpēc šo uzrakstīju. Bet lai jau paliek.
 
 
( Post a new comment )
zazis[info]zazis on July 29th, 2021 - 09:22 am
paldies
(Reply) (Link)
adele_varbut[info]adele_varbut on July 29th, 2021 - 12:30 pm
Plaša tēma, bet tikai viens novērojums no manas pieredzes - esmu divreiz studējusi universitātē humanitārās nozarēs, un abas reizes mūsu bakalaura kursos sievietes ir bijušas gan izteikti aktīvākas izsakoties auditorijā, gan arī kopumā veiksmīgākas studiju rezultātu ziņā. Vīrieši ar atsevišķiem izņēmumiem izcēlušies mazāk. Abās reizēs dzimumu sadalījums auditorijā bijis pietiekami līdzsvarots, varbūt neliels sieviešu pārsvars.
(Reply) (Thread) (Link)
木[info]dombrava on July 29th, 2021 - 10:48 pm
Jā, mūsdienās (varbūt ne tikai) noteikti ir citādi. Es jau arī esmu studējusi, kur pārsvarā meitenes, daudzām tiešām ir interesantas domas, nav bijis problēmu izteikties, izrādīt iniciatīvu.

Nedaudz sašaurināju skatījumu, jo sāku domāt, vai tiešām sievietes spējīgas tikai atkārtot citu domas un nevar būt līderes? Es uzskatu, ka var, pat ja arī mēs visi neatkarīgi no dzimuma uzaugam ar kaut kādiem uzslāņojumiem, iemācītu domāšanu, bez tādas jau diez vai var funkcionēt . Tāpēc arī sākumā gribēju šo ierakstu dzēst, jo sapratu, ka pašreiz tik plašu tēmu aptvert nevaru.

Visādi jau var skaidrot. Ja vienkāršo, varbūt ir dažādi cilvēku tipi. Nu vismaz es esmu tāds, kurš ātri pavelkas, ja kāda ideja rezonē,kāds kaut ko foršu ir zdomājis, es varu to tālāk attīstīt, pilnveidot, izpildīt. bet tas jau nenozīmē, ka visām sievietēm tā ir.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
木[info]dombrava on July 29th, 2021 - 10:53 pm
Precizējums. Es uzskatu, ka var būt līderes, tikai varbūt vīriešu (ne visu) sabiedrībā tas ir grūtāk. Tikai vairs nesaprotu, kāda tam tagad nozīme, ko tas vispār pasaulē ietekmē, domājot tādās kategorijās. Jūtos nedaudz apmaldījusies, jo tas nav tas, kā gribētu domāt par šo pasauli, cilvēkiem, jo ved kaut kādā strupceļā.
(Reply) (Parent) (Link)