29 July 2019 @ 11:29 am
Kas ir domu brīvība?  
Visvairāk bail no tā, ka kaut ko sākšu uzskatīt kā pašu par sevi saprotamu, ieslodzīšu sevi kādas terminoloģijas būrī un vairs nespēšu uz visu kritiski paskatīties no malas.

Nekad neesmu gribējis būt akls sekotājs, kam tikai dod norādes par augstāko patiesību, kura jāpieņem bez ierunām un šaubīšanās.

Varbūt tāpēc man patīk tā brīvība, ko sniedz māksla. Jo tur tev var iedot tikai aptuvenu karti virzībai, bet atbildes jāmeklē pašam.

Varbūt arī zinātnē daļēji tas iespējams, bet kaut kādā ziņā daudz kam jāpielāgojas. Taču vismaz veselīgs skepticisms tur ir pieņemams.

No otras puses, tas izskaidro, kāpēc īsti nekur nevaru iesakņoties, ja tik daudz ko apšaubu.
 
 
Current Music: Manic Street Preachers - Motorcycle emptiness
 
 
( Post a new comment )
Eos[info]eos on July 29th, 2019 - 11:48 pm
Dažreiz liekas, ka tā Tev no kādas iepriekšējās dzīves karma - nekad atkal nekļūt atkal par fantātisku kādas idejas piekritēju, jo toreiz apdedzinājies.

(Reply) (Thread) (Link)
木[info]dombrava on July 31st, 2019 - 12:31 am
Pietiek jau ir šīs dzīves pieredzi, ka pārāk naivi daudz kam uzticējos bērnībā.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
木[info]dombrava on July 31st, 2019 - 12:34 am
Tāpēc gribas domāt pašai. Man nav interesanti, ka visu pasaka priekšā vai izdomā manā vietā. Lai gan apzinos, ka ietekmes būs vienmēr un absolūta brīvība nav iespējama. Taču prāts izmanto priekšrocības, ko sniedz brīvās gribas planēta. Ja vien tās var saukt par priekšrocībām, objektīvi skatoties.
(Reply) (Parent) (Link)