30 November 2018 @ 12:02 pm
Miers pieprasa aktīvu pozīciju  
"1914.gadā cilvēce ieslīga tumsas un nacionālisma varā, un es redzu, ka tas var atkārtoties. Mēs neesam atšķirīgi no cilvēkiem, kuri dzīvoja pirms simt gadiem. Visu mūžu esmu dzīvojis starpttautiskā Eiropas kontekstā. Es runāju kā eiropietis, vācietis, londonietis. Mūs visus tik daudz kas vieno juridiskajā, politiskajā, finanšu un sociālajā līmenī. Brexit kampaņa neļāva britiem saprast, ka runa ir par cilvēkiem. Eiropas Savienība nav mašīna. Tas nav kaut kāds dehumanizēts mehānisms Briselē. Tie ir 508 miljoni cilvēku. Četrdesmit gadu esam dzīvojuši vienā mājā - 28 nācijas īrnieces, esam dalījuši rēķinus, atbildību un pienākumus. Brexit ir kā šķiršanās. Negribu būt panikas cēlājs un teikt, ka Eiropas Savienības sabrukums izraisīs karu, taču ES noteikti ir lielākais miera projekts, kuru cilvēce ir radījusi."

Volfgangs Tillmanss
 
 
( Post a new comment )
[info]krishjaanis2 on November 30th, 2018 - 05:40 pm
Neviens teikums tur nav patiess. Kaut vai sākums - kāds vēl nacionālisms, 1914.-1918. bija nedaudz kļūdains un uz pārpratumiem, miscommunication balstīts imperiālistu karš. Utt. Lai gan visas šīs atkārtotās un pieaugošās raudas savā ziņā ir pozitīvas - tas viss liecina, ka šis utopiskais, labi ja divām valstīm vajadzīgais projekts un samākslotā konstrukcija ir sevi izsmēlusi un izsapņojusi.
(Reply) (Thread) (Link)
ctulhu[info]ctulhu on November 30th, 2018 - 11:10 pm
Jā tas sevi ir izsmēlis tādā ziņā, ka vajadzīgs nākamais solis - pasaules savienība. Ja vajadzēs - automatizēta.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]krishjaanis2 on December 1st, 2018 - 01:44 am
Droši, turpini savu mantru: "visu zemju kiborgi, savienojaties!" - tas visnotaļ palīdzēs.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
木[info]dombrava on December 1st, 2018 - 07:47 am
Kiborgu pagaidām nemaz nav. Nu vismaz masveidā cilvēki sevi nepapilduna ar visādām detaļām un mākslīgo intelektu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
ctulhu[info]ctulhu on December 1st, 2018 - 01:26 pm
masveidā nē, bet drusku sāk - advancētas protēzes un tml
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
木[info]dombrava on December 3rd, 2018 - 12:28 am
Jā, par to esmu informēta. Ir filmas un raksti par to.
(Reply) (Parent) (Link)
木[info]dombrava on December 1st, 2018 - 07:51 am
Tātad labāk katram dzīvot par sevi un savām šaurajām interesēm?

Es neidealizēju ES, bet tie ideāli, kad to dibināja, man tuvi. Un kultūras, zinātnes apmaiņai ir daudz kas labs izstrādāts.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]krishjaanis2 on December 3rd, 2018 - 08:16 am
Gandrīz vēl nekad pasaules vēsturē neviena tauta/valsts nav “dzīvojusi par sevi”, tas ir neiespējami, smieklīgi, ka ES sev raksturīgā birokrātiskās amnēzijas garā ir pievākusi šo vienīgo “sadarbīguma” faktu. Kultūras, zinātnes apmaiņa bija augstā līmenī arī pirms simts utt gadiem, turklāt vērtīga kultūras un zinātnes apmaiņa ir iespējama tikai starp nacionālām tautām un valstīm, idēals, uz ko tiecas ES, atceļ šo apmaiņai nepieciešamo atšķirīgumu un asimetriskumu. PSRS arī dibināja cēliem ideāliem, LV arī dibināta cēliem ideāliem utt. Jēgpilnas ir tikai reģionālas un vēsturiskās saitēs balstītas valstu un tautu kopības - nevis utopiski kontinentālas, turklāt federālas “sadarbības” formas. Vēlreiz - ES faktiski tika radīta Francijas-Vācijas attiecību stabilizācijai, nekam vairāk. Par visām viņu alūzijām uz Romu labāk neko nebilst (Romas līgums etc), Romas impērijā tiešām nekā cēla nebija un nav.
(Reply) (Parent) (Link)