hipopotama pieraksti

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Mums, starp citu, nu jau nedēļu ir suns. Pagaidām skaidrs, ka jāmāca, jāmāca, jāmāca, bet vispār baigais mīlulītis. Emilija arī sajūsmā, katru vakaru stāsta, cik priecīga. Tas bija mūsu ilgais parāds viņai - solījām dzīvnieku uz pārvākšanos uz Latviju.. nepagāja ne divi gadi.

Kas tādiem pilnīgiem čaiņikiem suņaudzēšanā jāzina? Viņai ir 3 mēn, no ulubeles. Pie vetārsta iesim nākamnedēļ, ar kinologu tikāmies, uz suņu skolu sāksim iet svētdien. Ēst pagaidām dodam sauso pārtiku + konservus (kā patversmē deva), reizēm kādu dārzeni (iedevu sviesta pupiņas un rīvētu kabaci). Kurpes grauzt neļaujam.
  • čau, pēkšņi latest posts ieraudzīju tavu ierakstu un atpazinu :)
  • Es pa acu galam redzēju feisbukā bildi un jā, nopriecājos. Lai jums visiem līksmība un nesagrauzti apavi.
  • pa lielam jau - jo vairāk ar suni darbosies, staigās, mācīs, spēlēsies (ne tikai suņuskolā), jo paklausīgāks un "jēdzīgāks" būs. Jo būs "jēdzīgāks", jo pašiem būs vieglāk.
    Iespējams, atkarīgs, kāds tas suns ir pēc sugas (arī krančiem ir tomēr kādas sugas iezīmes), rakstura.. Vnk, vai izvēlas vienu saimnieku (kuru?) vai "visiem draugs". Anyway jāmāca ir jebkurā gadījumā. Varbūt kinologs pateiks - kā labāk. Tb es tam aspektam pievērstu uzmanību, atkarībā no tā, kā domājat, kurš ar suni vairāk ņemsies, mācīs, vedīs staigāt, turēs to saites galu, utt..
    Var jau būt, ka es to visu par daudz sarēžģīju, vnk, ja suncim raksturā ir tendence "kāpt uz galvas", tad, ja jums nebūs tur izdomāts, kurš tad būs tas galvenais par suni, var sanākt, ka galvenais ir suns.. :D Un ir redzēti šitie skati - ka suns dara, ko grib, kamēr saimnieks ar ģimeni skraida apkārt sunītim un teju lūdzas (nākt šurp, neēst kaut kādu no zemes paceltu sūdu vai tml.) smieklīgi līdz brīdim, kamēr sunītis kādam iekož vai pats saindējas.
    Nu jā - un no maniem novērojumiem ar savu bērnu - viņai ir tas, ka viņa teiksim sunim 100x kaut ko, ķip nāc, dari, atkārtos, utt (mums nav suņa, tas staigājot ar družku un viņas suniem). Tiem, protams, ne silts ne auksts par meitas vārīšanos, bet ja tas ir jūsējais, tad šitā darot tikai var panākt to, ka suns vispār neceļ ne ausu par to, ko konkrētais cilvēks saka. Tb, ja ir komanda, tā ir jāizpilda, nevis ir riņķī apkārt vārīšanās no 5 cilvēkiem un tad suns izlemj, kuru, kurā brīdī klausīt. Jo pie tās nonstop vārīšanās suns pierod un to vispār vairs pat negrasās uztvert kā izpildīldāmu komandu..
    tb, ja sunim ir pateikts no tās personas, kurai vēlaties, ka viņš tiešām vienmēr klausa, piemēram, "nāc šurp", tad tā ir komanda, kas jāpanāk, ka tiek paklausīta. Vienmēr. Nevis, kad sunim ienāk prātā. Ja nav iekšā tai brīdī panākt pakalusību, tad labāk neteikt komandu/nesaukt, utt..

    sorrī par palagu. Vnk pārāk daudz neaudzinātu suņu nākas redzēt ikdienā un diemžēl arī saskarties, ka suņi brīvi skrien klāt svešiemm (tai skaitā manam) bērnam un saimnieki spēj noplātīt rokas tikai un kliegt, ka nekož un draudzīgs un labs un vispār, ko jūs te ejat? :D
  • Iemācīt sākumā dažas komandas(šurp, sēdi, vieta, blakus), bet tā lai darbojas 100%, pacensties pirmajā gadā iemācīt visu vajadzīgo, jo vēlāk būs daudz grūtāk atradināt no pašu pieļautajām kļūdām. Jāiemācās nebaidīties(arī bērniem), pat ja suns uzrūc, vai citādi izrāda agresiju, novērst visus mēģinājumus dominēt pār jebkuru ģimenes locekli. Iemācīt bērniem likt mierā suni, kad suns apguļas savā vietā, vai ēd. Un to visu darīt mierīgi. Pats visu mācījos no nulles ar suņu trenera palīdzību. Ideāli, ja var uzreiz atrast kādu līdzīga vecuma suni ar ko reizēm kopā pastaigāties, padauzīties.
Powered by Sviesta Ciba