hipopotama pieraksti

food matters

food matters

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Noskatījos arī to. Dokumentālā filma, kur viens no runātājiem tiek pieteikts kā "world authority on raw foods and superfoods" (David Wolfe; viņš arī iekš Hungry For Change), bet cits - kā "Holistic dentist and nutritionist", mani dara aizdomīgu. Šī spieda uz vitamīniem un superfūdiem. Es piekrītu, ka lielākā daļa cilvēku ēd draņķīgi un diezgan daudz problēmu atrisinātos, ja mēs mainītu savas diētas, bet es nedomāju, ka vitamīni un superfūdi ir baigā panaceja visām kaitēm, īpaši jau vézim. Mans ieprecēts radinieks (t.i., es ieprecējos, ne viņš) ir onkologs-hematologs un strādāja kādu laiku tādā nutricionistu vēža apkarošanas kantorī; protams, viņš pieder tiem tur, medicīnas ārstiem, tātad vai nu nezināšanas vai naudas dēļ viņš diezgan skeptiski un ciniski attiecās pret "uuuuu, mega doza c-vitamīna un esi cancer-free"!

Bet nu jā, ēst esmu nolēmusi veselīgāk :)
  • es domāju, kamēr vēl nesaslimuši cilvēki pēc tādu (zināmos aspektos, iespējams, pārspīlētu) filmu noskatīšanās paņem sev mesidžu, ka tas, ko tu ēd, ir būtiski un lielā mērā ietekmē tavu ilgtermiņa veselību, kaut uz kādu brīdi viņus sapurina izslēgt no ikdienas ēdienkartes mēslus (par cigarešu paciņu dienā pat nerunājot), tikmēr ir ok. protams, tiem cilvēkiem, kas filmās runā, šī joma ir ienākumu avots, bet tā jau ir ar gandrīz ar visu - sportu, jogu, meditācijas retrītiem utt. - jāmēģina izmantot savas spriešanas spējas par to, cik tālu ir vērts iet.
    par holistiskajiem mediķiem - es sev vienu tādu gribētu:) tādu, kurš problēmas gadījumā man prasa ne tikai par to, kas sāp, bet arī par to, ko, piem., ēdu, kā dzīvoju, padziļināti paskatās, vai manam ķermenim kas netrūkst (ne tikai to, vai tas neuzrādā kādas disfunkcijas). man šķiet, ka doma, ko daži tajā filmā pauž, par to, ka medicīna kopumā ir tendēta uz simptomu novēršanu un ka vairums mediķu nepievērš nekādu uzmanību, piem., uzturvielu lomai (nutrition) kaut vai profilaksē, nav nepareiza.
    par to Gersona metodi (ko Food Matters pārstāv tā enerģiskā sieviņa Šarlote Gersone) hronisku slimību ārstēšanā man nav viedokļa, bet pati uz kādu sulu retrītu (uz kādu nedēļu) tepat Eiropā labprāt aizbrauktu - ne svara, bet tās attīrīšanās un pilnīga chillax idejas dēļ.
    • Uz kādu sulu retrītu es ar' labprāt aizbrauktu - kaut vai tāpēc, lai atpūstos no viiiiiisa un varētu netraucēti izgulēties :)
      Man būtu paticis, ja viņi būtu atraduši arī kādu tādu ārstu, kas tomēr ņemas abās pusēs - labi, nav daudz ārstu, kas bez savas medicīnas nodarbojas arī ar uzturmācību, bet tādiem noteikti jābūt. Tāds droši vien nebūtu tik urrā pozitīvi eksaltēts, bet man liktos uzticamāks. Taču katrs savu reklāmu taisa, kā grib, tas tiesa; man vienkārši ir aizspriedumi pret pārāk pozitīviem fanātiķiem.
      • jā, un es labprāt noskatītos kaut kādu šādām tēmām veltītu Eiropā tapušu materiālu ar Eiropas speciālistiem par Eiropas kontekstu un vispār palasītu kādu "nepartejisku" informāciju par to, kā īsti ir ar tiem ne-ekoloģiski audzētajiem Spānijas, Nīderlandes u.c. tradicionālās lauksaimniecības produktiem, proti, kādus datus par piesārņojumu utt., ne tikai industriju un entuziastu reklāmas saukļus, - būtu interesanti. man kaut kā sanācis uzdurties tikai amerikāņu uztura fanātiķiem:)
  • Derētu atrast laiku un noskatīties tās filmas :]
    Bet manā gadījumā, noderīgāk varētu būt to laiku veltīt teorētisko zināšanu apgūšanai, lai mācētu sabalansēt ēdienu.

    Bet forši! Es priecājos par visiem, kuri nolemj būt veselīgi un ēst veselīgāk :) Lai mums visiem sanāk!
    • Mani šī grūtniecība nosita no ceļa - liekas, ka tik daudz maizes un tik maz salātu un zaļbarības kā pēdējos 5 mēnešos, nekad neesmu ēdusi (mani pāris reizes tā apšķebināja no salātiem, ka ne uz ko zaļu neribējās skatīties). Bet nu nekas, mazliet jau es arī pārspīlēju, uz vidējā fona es nemaz tik slikti neēdu, tikai salīdzinot ar pirms tam :)
Powered by Sviesta Ciba