Date ended: 2003-10-07 16:20 ([info]darcold_massive) rakstīja,
@ 2003-05-25 16:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Pārdomas par mūsdienu mūzikas tendencēm PART 1
Mani ir pārņēmušas skumjas un nožēla sakarā ar šobrīd esošajām tendencēm mūzikas pasaulē. Tas attiecināms faktiski uz visu aktuālo.
Īpaši pievērsīšos drum`n`bass / jungle scēnai.
Drum`n`bass stils, kurš developējās no breakbeat`a 90-to gadu sākumā [1992 jau varam to atšķirt no breakbeat`a], nu jau ir 10 gadu vecs un, šķiet, daļu savas potences izsmēlis.
90-to vidus nenoliedzami bija drum`n`bass / jungle ziedu laiki. Mūzikā ienāca intelektualitāte; pieminēsim Goldie, Peshay, LTJ Bukem, Adam F, Alaska, Grooverider, agrīnos Dillinja darbus. Baltie cilvēki taisīja atmosfērisku, ar smalki izdomātām stīgām, noskaņām, efektiem un akordiem raksturīgu KOSMISKU drum`n`bass. Bass tajā laikā, lielākoties bija SUB skanējumā - nenosakāma augstuma izstieptas bassbočkas vai nopūtas. Mūzikā dominēja vientulības sajūta, mūziķi radīja noskaņu un telpu.
Bet kas bija rakturīgs 90-tajiem the most, ir massīvā skaņa. Cilvēki bija sajutuši JACK - transam līdzīgo, nepakstāmo sajūtu - GROOVU. Šo baudījumu spēja dot neprātīgi spēcīga bassu vibrācija uz ķermani un smadzenēm kombinācijā ar spēcīgiem stroboskopiem + dūmi. Rezultātā tu nespēj padomāt un atdod sevi visu mūzikai, kura skan nevis ausīs bet galvā, aiziet brīvas kustības, pilnīga smadzeņu atbrīvošanās un adrenalīna explozijas pie bassu ienākšanas trekā. Tas ir kaifs.
90-to gadu drum`n`bass bija raksturīgs salīdzinoši lēnais skanējums - 160 - 170 bpm. Tas saprotams, jo breakbeat, no kā dnb developējās ir jump-up ātrumā: krietni lēnāks. Šķiet 90-tajos aktuālākā narkotikas bija LSD un Extasy, tām nav tendenence lietotāju "dzīt", bet vairāk iedarboties uz smadzenēm, nodrošinot psihodēliskus ceļojumus, fiziski nekustoties.
Šajā pašālaikā melnie cilvēki taisīja Jungle mūziku. Tā, atšķirībā no dnb bija vēl lēnāka, jo nigeri kurīja zāli. Arī skanējums ir pohujistiskāks - miegaināks, ne tik dzidrs. Melno mūzikai nav rakturīgas sintētiskās stīgas - tā ir vienkāršāka. Jungle bassiem apsolūti nav raksturīgas "kislotnās" skaņas - tie pilnīgi noteikti ir "apaļi", jūtami tikai un vienīgi ar ķermeni. Raksturīgi, ka old skool jungliem nebija garu bassu, tie neelpoja kā drum`n`bass dark / intelectual.
90-to vidū drum`n`bass un jungle apvienojās, radot, manuprāt ļoti skaistam kompozīcijas. Šajā laikā drum`n`bass bija daudz apakšnozares - jump-up, darkside, jazzy, dark / intelectual un tech.
Tieši pēdējais TECH ir tas, kuru jūs visvairāk dzirdēsiet Latvijā. Sākotnēji tehno Dj`i bēga no 4/4 kvadrātainās bum-cik mūzikas, glābojies un izpaužot sevi jaunajās drum`n`bass skaņās maksimāli niansētu un izfiškotu, sinkopētu perkusiju veidā bet, ienākot jauniem drum`n`bass censoņiem, to nemācēšanas dēļ, mūzikā sākās dekadence - iešana atpakaļ uz primitīvismu.

Lasīt PART 2


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?