the meadow ([info]zhuz) rakstīja,
par stereotipiem pieminētajiem
Aizspriedumi ir viedokļi vai attieksme ko vienas grupas locekļi jūt pret citas grupas locekļiem, diskriminācija* ir jau darbība. Aizspriedumi ir iepriekš izveidoti uzskati, bieži balstīti uz baumām. Var pastāvēt aizspriedumaina attieksme.
Ar to cieši saistīti ir stereotipi - mūsu uzskati var veidoties no slikti veidotas un nepareizas informācijas. Tas ir savienots ar aizstāšanu - dusmas tiek vērsts pret kaut ko, kas nav pie tā vainīgs. Tā viena etniskā grupa** vēršas pret citu vainodama to citu grēkos.
Daži cilvēki pāragras socializēšanās dēļ iegūst stereotipisku domāšanu un aizstāšanu. Tos sauc par autoritārām personām. Viņi ir ļoti neiecietīgi.
Bērniem attieksme un stereotipi pret etniskajām grupām tiek iemācīta ļoti agrā vecumā.
Daži psiholoģiskie mehānismi ir iedzimti. Un tas izskaidro kāpēc naids pret etniskajām grupām pastāv visās kultūrās. Bet tajā ir iesaistīti arī socioloģiskie procesi.
Etnocentrisms - aizdomas pret citām kultūrām, to vērtēšana pēc savas kultūras kritērijiem. Tas sevī ietver stereotipisku domāšanu.
Daudzi etniskās minoritātes uztver kā draudus - sev un nacionālajai kultūrai. Tās tiek nostādītas grēkāža lomā un saskaras ar diskrimināciju.



* Diskriminācija notiek tad, kad tiesības un iespējas, kas ir pieejamas vienai grupai, citai ir aizliegtas.
** Etniskā grupa ir atšķirīga kultūras ziņā no pārējās sabiedrības. Raksturīgākās pazīmes, kas viņus atšķir ir valoda, vēsture, izcelšanās, reliģija un ģērbšanās stils. Daudzās sociālajās sistēmās pastāv vairākas lielas etniskas grupas ar kopīgu ekonomisko un politisko sistēmu, bet pārējās jomās ļoti atšķirīgas.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms– šis lietotājs ir atslēdzis anonīmo / nedraugu komentārus. Tu vari rakstīt tikai tad, ja darcold_massive ir ielicis tevi savā drauģeļu sarakstā.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?