icecuba ([info]cuba) rakstīja,
@ 2007-08-23 11:07:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Es zinu kā ir.

Elektroniski sazinoties vienīgi ar teksta palīdzību var radīt pārpratumus teksta izpausmes uztverē, kas ar laiku var novest līdz savstarpējiem konfliktiem, kas izcēlušies nevienam to negribot.
Tas viss slēpjas mūsu katra attiecīgā brīža garastāvoklī, domās par attiecīgu personu, bet attālāku draugu/paziņu gadījumā tas var rasties arī ar vienkāršu nesaprašanos (piemēram neatšķirt joku no nopietnības).



<
Vot, piemēram, elementārs teikums: "man jau liekas, ka vienam no mums vajadzētu vairāk pastudēt mārketingu".

Neņemsim vērā kādas sarunas radīts šis teikums ir, tomēr aplūkosim - kā mēs to spējam uztvert atkarībā no mūsu garastāvokļa, vai arī, kas ir vēl interesantāk - no mūsu domām par cilvēku, kurš ir konkrētā teksta autors.

Daži piemēri, kādas domas varētu rasties attiecīgajā situācijā:

Man ir slikts garastāvoklis, jo esmu nosaukts par pārāk nezinošu kaut kādā man svarīgā jomā -> teikums tiek uztverts kā personīgs aizvainojums ar visām no tā izrietošajām sekām

Man ir ideāls garastāvoklis, sēžu lasu visādas anekdotes, un ar blakusesošajiem pastāvīgi uzjautrinamies -> neuztver rakstīto personiski, bet vairāk kā sarunas uzturēšanas tekstu. Smaidot pretīm uzrakstot kaut kādu līdzīgu pretteikumu.

Persona, kas šo teikumu raksta man nepatīk, un man radies iespaids, ka es tai arīdzan nepatīku -> nu viennozīmīgi tiek pretīm izteikta līdzīga "laipnība", taču zemtekstā, jo konfliktu taisīt negribas

Ja tu nepazīsti personu, kas šo uzraksta -> tas, kā tu uztver tekstu ir atkarīgs no pirmā iespaida, ko šī persona uz tevi atstājusi un no domām, kas tevī ir izstrādājušās attiecībā par šo cilvēku. Ne velti marketingā viens no spēcīgākajiem pamatprincipiem veiksmīgai sadarbei, ir laba pirmā iespaida atstāšana. Jo parasti iespaids, kas ir radies par cilvēku arī ietekmē mūsu turpmākās domas par viņu. Un vienmēr būs stiprāks, par vēlākām rīcībām.

Un kas ir vēl interesantāk, ka kļūdains iespaids un uztvere var nepamatoti pasliktināt attiecības starp cilvēkiem, kas vienkārši visu laiku nepareizi viens otru saprot, jo lasot drukātu tekstu, mēs parasti cenšamies iztēloties emocijas, ar kurām šis teksts ticis rakstīts, un paši saprotat kas notiek, ja mūsu iztēle pieklibo.


Vispār baigi gari rakstīt negribas, bet centos izklāstīt aptuvenu bildi par to, kas notiek ne tik vienkāršajā jebkura cilvēka psihē. Pārdomas par to visu radās tādēļ, ka bija interese izanalizēt pašam sevi sakarā ar vienu situāciju. Un ja pat šis viss nav nekam derīgs, tomēr smadzeņu kustināšana ir vienmēr laba lieta. Un jāatzīst, ka esot jaunam, es to darīju daudz biežāk... bet tagad galvā tik darbs un atpūta.
>

Tā kā es ierosinu pēc iespējas vairāk censties kontaktēties dzīvē, mazliet mazāk - telefoniski, taču šitos te drukātos saziņas līdzekļus censties izmantot tikai starp tiem cilvēkiem, kurus jau pietiekami labi pazīstat, un par kuriem jau ir iestrādājies spēcīgs priekštata pamats.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]buka
2007-08-23 12:43 (saite)
priekš tam ir arī oficiālai un neoficiālai "tonis" un visādi "noteikumi", kas diktē, ko drīkst un ko nedrīkst kam rakstīt....

a pri čom te mārketings? :)

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]cuba
2007-08-23 12:53 (saite)
Ai nezinu. Vienkārši kā piemērs.
Baigi domas svaidās šurpu turpu un grūti uzrakstīt kaut ko garu, jo ik uz burta tev kāds novērš uzmanību, un pabeidzot teikumu, tu jau neatceries tā sākumu.

Sanāk kopumā kaut kas baigi nesaturisks vai neloģisks, bet doma bija vienkārši kaut ko uzrakstīt, kamēr tas nav aizmirsies.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?