Pēteris Caune, jaunumi ([info]cu) rakstīja,
@ 2005-12-02 00:53:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par darbarīku - datoru

Mums mājā ir violets putekļusūcējs. Pirkts par kādiem 20 latiem. Paklāju sūkšana ar šo putekļusūcēju ir varen patīkams darbs. Tātad, viņam vads ir ierullēts pašā putekļusūcējā. Vadu izvelk un iesprauž kontaktā. Uz putekļusūcēja ir 2 lielas, ar kāju nospiežamas pogas - viena ir ieslēgšanai/izslēgšanai, otra ir vada ierullēšanai. Vēl korpusā ir ar vāciņu vieta mazajiem putekļsūcēja uzgaļiem - tie nemētājas apkārt un nepazūd. Galvenais uzgalis ir ar ritenīšiem - to var vienkārši ripināt pār paklāju. Saliktā stāvoklī kāts ir īss, bet to var izvilkt garāku. Sūcot var virzīties apkārt pa telpu un putekļusūcējs aiz trubas vilksies līdzi. Korpusam ir ērts rokturis un 2 ritenīši. Vēl visādi sīkumi, ko tagad neatceros.

Lūk, tāda vienkārša lieta - putekļsūcējs, un cik labi viss ir izdomāts un par visu ir padomāts. Ko viņam vispār vēl varētu uzlabot? Varbūt, lai sūcot spēlē mūziku?

Lielākā tiesa salīdzinoši vienkāršo iekārtu ir *tik* pārdomātas un *tik* vienkārši lietojamas. Nu, piemēram, urbis vai tostermaižu cepamais. Bet, kā paliek vairāk podziņu, tā ir gatavs - nevar ņemt un lietot, to iekārtu ir jāapgūst. Piem., televizors vai veļasmašīna. Vai nevarētu uztaisīt kaut kā ar mazāk podziņām? Tā, lai pamācību nemaz nevajag? Lūk, un kroņanumurs ir dators. Jaunajiem to apgūt ir kaut kā vieglāk - klausīties mūziku, spēlēt spēles, sūtīt epastus un draugot - tās jau ir tādas lietas, ko nav jāmāca, vai ne? Bet kā ar to kasti cīnās vecāki cilvēki. Tātad, ja kustina to mazo sūdiņu, tad tā bultiņa kustās līdzi pa ekrānu... Nu tad, ēēē, notēmējam. Un tad jāmēģina tā aši divreiz uzspiest pa pogu. Utt.

Lūk. Protams, kā veicamas tās pamata lietas, ir vienkārši jāapgūst, tur nekā nevar padarīt. Tāpat, kā nevar uzreiz iesēsties automašīnā un braukt. Jāmācās, jātrenējas. Bet skatāmies tālāk - es tātad māku spēlēt spēles, vandīties pa internetu, instalēt programmas, rakstīt dokumentus, ielādēt bildes no sava fotoaparāta un tā tālāk. Bet tagad es gribētu, lai kāds man iemāca, kā tās visas lietas darīt kopā, kā vest savu saimniecību.

Piemēram, kā man būtu jāglabā savi dokumenti? Jāmet visi vienā čupā iekš "My Documents"? Jāšķiro mapēs pēc failu tipiem? Vai labāk šķirot pēc "Darbs", "Skola", "Citi"? Nevar jau zināt, kā es savu dokumentu vēlāk mēģināšu atrast, pēc kādiem kritērijiem gribēšu meklēt.

Ar dokumentiem vēl vienkārši, bet kā man glabāt uz diska ("šķirot") savas miljons dziesmas? Pēc izpildītājiem, pēc gadiem, pēc stila? Vai, kā tagad modīgi, glabāt lielā čupā, bet lietot tagus?

Fotogrāfijas - patlaban es ar viņām daros tā. Piespraužu fotoaparātu, mapē "bildes" uztaisu jaunu mapi ar šodienas datumu nosaukumā, un visas bildes pārkopēju tajā mapē. Izskatu bildes, ja nepieciešams, veicu pēcapstrādi. Tad es dažas bildes uzlādēju uz flickr, dažas uz poga.lv. Dažreiz (pēc kādiem pasākumiem) es ņemu, visu mapi ielādēju foto.apollo.lv. To visu es daru ar rokām. Lietoju kādas 4-5 dažādas programmas. Es nevaru pieslēgt fotoaparātu un uzspiest uz pogas "Distribute to friends".

Tad, tālāk, visi tie tīmekļa servisi. Sāku izplūst, mēģināšu tā īsi - ir lērums ar servisiem. Bilžu rādīšanai, draudzēšanās un iepazīšanās, dienasgrāmatu rakstīšanai, jaunumu lasīšanai. Utt. Kurus no tiem visiem man būtu jālieto? Un, galvenais, kā? Un kā viņi mācēs draudzēties ar programmām manā datorā? Piem., es no f-spot varu uzlādēt bildi uz flickr, bet uz poga.lv nevaru. No Rhythmbox skanošās dziesmas reģistrējas iekš last.fm, bet no Muine skanošās - nereģistrējas - nav atbalsta. Windows pasaulē ir tāda pati jezga. Saskaiti, cik soļos var, piemēram, izdrukāt e-pastā saglabātu arhivētu dokumentu. Mums te ir gīku paradīze - var ņemties un izmēģināt, kas ar ko sader un kombinējas, kas nē.

Būtu jauki, ja nebūtu jālauza galva, jātērē laiks ar kombinēšanu un izmēģināšanu; būtu jauki, ja varētu par to visu nedomāt un koncentrēties veicamajam uzdevumam. Tātad, ko es īsti ar visu šo gribēju pateikt? Nu jā - ka būtu jauki, bet vēl nav. Microsoft savā jaunajā operētājsistēmā vairāk darās ar failu metainformāciju, interneta aplikācijas arvien vairāk runājas savā starpā izmantojot visādus API un viss iet uz labo pusi. Bet, lēni, lēni. Lielu daļu cilvēku diemžēl gluži labi apmierina viņu *Programmas* un viņu *Faili*. Es nevaru sagaidīt, kad varēšu datoru lietot tikpat vienkārši kā, nu, piemēram, āmuru. Nedomājot, aiz kurienes viņu vispār var satvert un kā ieslēgt naglu sišanas režīmā, bet domājot - kā labāk uzsist.



Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?