Pēteris Caune, jaunumi ([info]cu) rakstīja,
@ 2008-10-08 02:45:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Ciltskoka zīmēšana ar geni.com

Ciltskokus zīmēt ir forši. Zināt savus senčus daudzās paaudzēs un savus attālos brālēnus un māsīcas ir interesanti un vērtīgi. Ar lineālu uz lielām lapām zīmētie ciltskoki ir pagājība, mūsdienās tos ļoti eleganti var zīmēt internetā. Lūk, viena lapa: geni.com. Vienkārši un vizuāli zīmē klāt zarus savam ciltskokam, papildini cilvēku profilus ar papildus informāciju, ielūdz savus radus papildināt koku. Radi pievienojas un pievieno kokam savas zināšanas un ielūdz vēl citus radus un sanāk sociālais tīkls! Sniega bumbas sajūta, kad koks “pats no sevis” izplešas un aizpildās ar datiem.

Kādus datus par katru personu var pievienot? Vai, ļoti daudz un dažādus. Dzimšanas datus, kontaktus, adresi, “par mani”, darbavietas, notikumus. Notikumus var aprakstīt sīkāk — piem., vīram un sievai būs notikums “kāzas”, kurā var pielikt datumu, piezīmes, bildes, video, kāzu viesus.

Vai koks nepaliek nepārskatāms, kad tajā cilvēku paliek vairāk? Nē, jo visa kopējā informācijas krātuve (“mežs”) vienmēr tiek skatīta konkrēta cilvēka kontekstā. Piemēram, ja es skatos savu koku, tad tur būs visi mani pēcnācēji, visi mani priekšteči un pēc izvēles daudz radu un laulību “uz sāniem”.

Kā ar privātumu? — visi pievieno datus uz nebēdu un beigās kāds svešinieks varēs par mani visu uzzināt? Privātuma lietas var diezgan smalki noteikt — kādus datus redzēs tuvākie ģimenes locekļi, radi, draugi un pārējie. Privātuma lietas es varu noteikt savam profilam un tiem manis izveidotajiem profiliem, kuru īpašnieki nav piereģistrējušies geni.com un tā pievākuši profilu sev.

Iesaku izmēģināt!



Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?