Pēteris Caune, jaunumi ([info]cu) rakstīja,
@ 2007-03-26 23:00:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
NEXT FOTO

Viendien, lai vilcienā būtu ko palasīt, nopirku žurnālu NEXT FOTO #3. 80 lapas, Ls 1,35. Septiņpadsmit lapas aizpilda reklāmas, 37 lapas aizpilda fotoaparātu apskati. Foto pasaules jaunumu krikumi, raksts par portretu fotografēšanu, Photoshop padomi.

Fotoaparātu apskatus bija tīri interesanti paskatīt, jo lāgiem uznāk domas par maza fotoaparātiņa pirkšanu – lielo staipīt līdzi riteņbraucienos, laivu braucienos utml. nav forši. No aprakstiem vien vadīties gan nevar. Aprakstos visi fotoaparāti novērtēti kā labi un ļoti labi, bilžu kvalitāte izteikti kvalitatīva un tā tālāk. Un vēl dots parametru uzskaitījums – cik liels zoom, cik liels ISO, cik liels ekrāniņš utt. Katra apskatītā fotoaparāta vērtējums tiek iegūts tā – tam tiek iedoti atsevišķi vērtējumi kategorijās “Dizains”, “Lietošanas ērtums”, “Funkcionalitāte”, “Cena/Kvalitāte” – katrs 0-100 skalā, un no tiem tiek savilkts vidējais. Diemžēl visi vērtējumi ir tā ap 80, apskatnieki nav sadūšojušies kaut ko novērtēt zemāk par 75 vai augstāk par 90, līdz ar to nav skaidrs, kam vajadzīga tik liela skala. Un arī tajās mazajās robežās tie vērtējumi ir tādi, nu, subjektīvi un šaubīgi. Piemēram, Pentax Optio W10 foto kvalitāte novērtēta ar 83, Sony DSC-W30 – 79. Tomēr paskatot internetā parauga bildes, Sony bildes pie maziem ISO ir asākas, un pie lieliem ISO ar mazāku troksni. Varbūt viņi Pentax novērtēja tik labi tāpēc, ka var bildēt arī zem ūdens? Tiem plusiņiem tad būtu jāiet zem “Funkcionalitāte” nevis “Foto kvalitāte”.

Apskatos ievēroju fotoaparātu Fujifilm Finepix V10, kas, pēc apskata spriežot, ir pārāks par iepriekš apsvērto Sony DSC-W50. Un turklāt tam ir monstrozi ISO 1600. Tomēr paskatot parauga bildes redzam, ka kaut kam derīgas bildes ir tik un tā no ISO 400. Nu bet tad internetā pamanīju Fujifilm Finepix F30 ar ISO 3200. Tam pat pie ISO 800 ir tīri sakarīgas bildes. Latvijas interneta veikalos skatījos, maksā ~240 latus un vēl atmiņas karti jāpērk. Bet tad atkal, varbūt nopirkt kaut kādu lietotu par simtiņu, diezin vai būs tiešām trīsreiz sliktāks.

Atgriežoties pie žurnāla, mani fascinēja, ka apskatos lēcas tiek konsekventi sauktas par “Leans”. Kaut turpat blakus fotoaparātu bildītēs uz pašiem fotoaparātiem skaidri un gaiši rakstīts “Lens”.

Nu tā, secinājumi – žurnāls ir apmēram tāds, kādu arī varētu gaidīt. Iztērēto naudu nenožēloju, iespaids ir gūts.



Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?