Mans - Šobrīd ļoti besī mani kabineta biedri
Marts 26., 2018
13:40

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Šobrīd ļoti besī mani kabineta biedri
Pēdējās dienās gribas saķert galvu, skatīties debesīs, skaļi kliegt un skriet prom no cilvēkiem, kas apspriež čehu Lieldienu tradīcijas. Es gan to nedaru, jo mēģinu saprast un pieņemt, ka priekš cilvēkiem no citām pasaules daļām šī tradīcija ir pilnīgi jauna un viss jaunais ir mazliet briesmīgs. Bet nu par tradīciju.

Tātad Lieldienās vīrieši, puiši un zēni ar speciālu no kārklu zariem savītu rīksti, nāk un per meitas un sievas, lai tās būtu skaistas, veselas un auglīgas! Pretī puisis saņem olu, vai mūsdienās dajebkādu našķi un/vai alkoholu. Tam visam ir jānotiek pirms pusdienlaika, ja čalis ar rīksti atvelkās pēc pusdienlaika, viņš dabū glāzi vai spaini auksta ūdens savā sejā. Manuprāt, aktīva un atraktīva tradīcija, pret kuru, nu jau sagaidot trešās Lieldienas Čehijā, man nav nekādu iebildumu.

Bet visi citi, kas nav čehi vai nav no austrum/ziemeļeiropas par šo tradīciju ir stāvās šausmās. Kā tā var, tas taču seksisms, tā taču sievietes aizskaršana, mēs taču neesam staigājošas dzemdes utt. Visvairāk besī, ka šie bieži vien ir tie paši cilvēki, kas nēsā krekliņu ar uzrakstu - I'm multicultural.

(7 raksta | ir doma)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]neraate
Date:26. Marts 2018 - 15:20
(Link)
izstāsti par latviešiem, kas Pūpolsvētdienā ar pūpoliem (ŽAGARIEM!!!!) per visus kas vēl guļ. kurš pirmais pieceļas, ats dabū piekaut visus citus :D paceļ segu un močī
lol
[User Picture]
From:[info]ciruleens
Date:26. Marts 2018 - 15:52
(Link)
Jau stāstīju, viņiem tā pēršana šķiet ļoti dīvaina un nevajadzīgi brutāla. Ohh well...
[User Picture]
From:[info]ezss
Date:26. Marts 2018 - 20:32
(Link)
Nu, es nezinu, kuras radniecīgās tautas performanci esmu redzējusi, tās rīkstes izskatās diezgan baisas. Tas ir, kad par so ritu dzirdēju pirmorizi, es arī nebiju dikti priecīga :)
[User Picture]
From:[info]ciruleens
Date:26. Marts 2018 - 21:30
(Link)
Jā, nav gluži pūpolu buntīte :)
[User Picture]
From:[info]heda
Date:26. Marts 2018 - 20:57
(Link)
Kā konkrēti dzīvē izpaužas tas, ka kāds ir multikulturāls? Parasti cilvēki ir vai nu kulturāli vai nekulturāli, bet multi... ;)
[User Picture]
From:[info]ciruleens
Date:26. Marts 2018 - 21:27
(Link)
Jā, tieši par to es arī reizēm aizdomājos. Bet man nav tik spēcīgu argumentēšanas spēju, lai norādītu uz šīs frāzes bezjēdzīgumu.
[User Picture]
From:[info]heda
Date:26. Marts 2018 - 21:37
(Link)
Njā... un vēl tas, ka pat kulturālie bieži knapi, knapi pārzina savu dzimto un/vai tās valsts kultūru, kurā dzīvo (tavs piemērs to ļoti labi ilustrē), tad par kādu multi vispār var būt runa.
Powered by Sviesta Ciba