tanstaafl ([info]tanstaafl) rakstīja,
Nolēmu "informēt sevi" (jau sen gribēju noskaidrot, kā ir ar tām lietām) un neturēt sveci zem pūra, t. i., informēt arī tevi. :)

Īsumā par ērču encefalītu Latvijā. Tas ir Eiropas tips — attiecīgi ir relatīvi lielas izredzes izdzīvot (mirstība aptuveni 1–5%, varbūt pat mazāk). Sliktās ziņas — ir 10-20% iespēja tikt pie ilglaicīgām vai permanentām neiropsihiatriskām sekām (teikšu godīgi, man ar šo pēdējo pietiek, lai izlemtu potēties). Latvijā 20-30% piesūkušos ērču ir inficētas ar encefalītu.

Par vakcīnām. Vakcīna nesatur dzīvus organismus un vakcinējoties nav iespējams inficēties ar ērču encefalītu. PVO nosaka stingrību, ar kuru jāpārbauda vakcīnas — skat. šeit. Vakcinējoties regulāri, vakcīnu efektivitāte ir apmēram 99%, un šāda efektivitāte tiek sasniegta jau pēc pirmajām divām vakcīnām.

Ārstēšana. Jā — pret ērču encefalītu nav nekādu specifisku zāļu; tiek ārstēti simptomi, un visi cer, ka pacients kaut kā nebūt atkopsies.

Inficēšanās pēc pirmās vakcīnas. Meklējot pēc vislabākās sirdsapziņas, neatradu ne vismazākās indikācijas, ka inficēšanās pēc pirmās potes ir bīstama; vēl vairāk — pie brīdinājumiem nebija ne miņas no ieteikumiem izvairīties no ērcēm (izņemot, protams, lai izvairītos no encefalīta). Ja Infektoloģijas centrā vai kur citur piedāvā vakcinēties laikā, kad ērces jau ir aktīvas, elementāra loģika man saka, ka diez vai ir kādas briesmīgas sekas pēc pirmās vakcīnas — vai šķiet ticami, ka viņi vakcinē cilvēkus ērču sezonā, un, ja piesūcas ērce, saka "Oh, well, paši vainīgi, ka nepadomāja"? Šo lietu es noskaidrotu pie kāda eksperta, bet man ir aizdomas, ka nojaušu, ko šis eksperts atbildētu.



Īsumā: vakcīnas ir ļoti drošas un ļoti efektīvas, encefalītu dabūt ir diezgan viegli, bet sekas mēdz būt netīkamas un nav specifisku zāļu. Vismaz tā man šobrīd jāsecina.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?