« previous entry | next entry »
Mar. 28., 2010 | 08:15 pm

Viss sākās ar filmu (saite uz filmu), kur paralēli tam, kādus šausmīgus, briesmīgus ceļus līdz veikalam mērojusi gaļa, diezgan daudz pieskārās modificētās kukurūzas un sojas tēmai. Sapratu - no modificētajām kukurūzām un sojām vajadzētu izvairīties, neskatoties uz to, ka ap 80% lielveikalu plauktus pildošo produktu satur kādus modificētas sojas vai kukurūzas produktus. Aizgāju līdz ledusskapim, jep, pat jogurta sastāvā ir modificēta kukurūzas ciete. Tad nu izdomāju - turpmāk jogurtu gatavošu pati.

Aizbraucu uz Hanumanu pēc piena, uz Daugavas produktu veikalu pēc jogurta baktēriju kultūrai, un apņēmības pilna iemitinājos virtuvē.

Pirmkārt, secināju, ka ar pienu esmu pārcentusies un pirmajai rezei ar litru jogurta pietiks, tāpēc no pārējā piena uzgatavoju panīru, kas top līdzīgi kā biezpiens, vienīgi pienu neraudzējot, bet vārošam piejaucot kādu skābpiena produktu vai citrona sulu, lai pienu ātri sakupinātu. Tad izkāš, noskalo aukstā ūdenī, paliek zem sloga, un drīz vien ir gatavs cietais siers, līdzīgs Talsu ritulim vai Lapzemes sieram. Lieliski garšo, ja maliņas apmērcē garšvielās un apcep.

Par jogurtu salasījos, ka baktērijas vislabāk vairojas 43 grādu temperatūrā, tad nu uzvārīju pienu, atdzesēju līdz tiem apmēram 43 grādiem, iejaucu kultūru, salēju traukā, iesaiņoju ziemas mētelī un noliku uz radiatora. Pēc 6..8 stundām teorētiski vajadzētu būt jogurtam. Rīt redzēs, kas sanācis.

Pārējo kultūras materiālu atjaucu ar ūdeni, pieliku ķimenes, saputoju un nolietoju kā izcili labu padzērienu.

Link | ir doma | Add to Memories


Comments {14}

from: [info]sita
date: Mar. 28., 2010 - 09:07 pm
Link

Milzu paldies, vakar kā reizi bolījos supermārketā: visiem jogurtiem modif. ciete sastāvā, i vietējiem, i ārzemju, marasms

Atbildēt | Diskusija


Tamias Striatus

from: [info]burunduks
date: Mar. 28., 2010 - 09:16 pm
Link

Prieks, ka noderēja. Tad es Tev rīt varēšu ieklabināt, vai pēc šāda paņēmiena sanāk lietojams :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]sita
date: Mar. 28., 2010 - 09:19 pm
Link

Jā!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Tamias Striatus

from: [info]burunduks
date: Mar. 29., 2010 - 07:33 am
Link

Labrīt! Sanāca ļoti garšīgs, labas konsistences jogurts. Iesaku pamēģināt!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]sita
date: Mar. 29., 2010 - 01:22 pm
Link

Oho, paldies.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]hessin
date: Mar. 28., 2010 - 09:28 pm
Link

vienīgais normālais jogurtveidīgais ir Lakto bez piedevām. Tiem, kuriem ir piedevas, jāskatās atsevišķi. Piemēram, smiltsērkšķu Lakto no pašiem smiltsērkšķiem nav absolūti nekādas miņas, ir tikai mākslīgais aromatizators. Parasti jau smiltsērkšķi skaitās veselīgi un cilvēki pērk šo produktu, domājot, cik labi, ka patērē smiltsērkšķus.

Un otrs variants ir tie paši Daugavas jogurti.
Man ar plānā ir kādreiz pamēģināt uztaisīt pašai.

Atbildēt | Diskusija


Tamias Striatus

from: [info]burunduks
date: Mar. 28., 2010 - 09:55 pm
Link

Jā, es arī parasti tiecos izvēlēties bez piedevām, jo tajās piedevās parasti visādas krāsas arī. Ar lauku ievārījumiem un žāvētiem augļiem, riekstiem un medu var labu labās piedevas mājas apstākļos pievienot.
Starp citu, tikai šodien pamanīju, ka Daugavas produktus var iegādāties arī lejamos uz svara (jogurtus un krējumu vismaz). Patīkami.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]hessin
date: Mar. 29., 2010 - 02:01 am
Link

es esmu atradusi no visiem tiem ķīmiskajiem produktiem, ka vispār neredzu jēgu pirkt mākslīgu jogurtu ar piedevām.
Un Daugava ir forša, ka viņai tagad visās malās tie veikaliņi. Pat vairs nesanāk tik dārgi kā treknajos gados ar lielveikala uzcenojumu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Tamias Striatus

from: [info]burunduks
date: Mar. 29., 2010 - 07:35 am
Link

Jā, par Daugavas produktu cenām arī priecājos.

Atbildēt | Iepriekšējais


Lacy F

from: [info]panacea
date: Mar. 28., 2010 - 11:56 pm
Link

es arī kaut kad taisīju mājas apstākļos jogurtveidīgo. baktēriju kultūrai gan izmantoju tīrkultūru, jo tā vēl krutāka par jogurtu (tīrkultūrai tagad nez arī ir pielikuši kaut ko modificētu klāt?). neko nesildīju, vienkārši lauku pienam pielēju klāt tīrkultūru un nākamajā dienā viss bija noticis.

paralēli pieliku otrā glāze jogurta kapsulu saturu, a tur nekas nesanāca - varbūt būtu vajadzējis sildīt.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]hessin
date: Mar. 29., 2010 - 02:01 am
Link

varbūt tajās jogurta kapsulās nav nemaz tās baktērijas. hihi.

Atbildēt | Iepriekšējais


Tamias Striatus

from: [info]burunduks
date: Mar. 29., 2010 - 07:37 am
Link

Jā, neesmu dzirdējusi, ka mājās kāds no kapsulām jogurtu taisītu (tas noteikti farmaklogu īpašais paņēmiens, hehe).
Bet ar cita jogurta kultūru vienā naktī saaug labu labais.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: anonīmiķis
date: Maijs. 2., 2010 - 03:48 pm
Link

Tā modificētā ciete nav domāta termiski modificēta, ne ģenētiski?

Atbildēt | Diskusija


Tamias Striatus

from: [info]burunduks
date: Maijs. 2., 2010 - 04:45 pm
Link

Jā, vēlāk par šo postu lasīju par cietes modificēšanas veidiem, heh. Principā šī ciete, ko lieto jogurtos, ir ķīmiski vai ar fermentiem vai fizikāli modificēta ciete, tā ka to "modificēts" vārdu uz etiķetes es biju nepareizi interpretējusi, jā. Bet jāatzīst, ka ar prieku uzņemu arī par jogurta tiesu mazāk ķīmiski modificētas cietes jebkurā gadījumā.

Lasīju gan arī, ka "Ciete, kas iegūta no konkrētām ģenētiski modificētām kukurūzas līnijām, izplatāma bez ierobežojumiem arī Latvijā." jo Eiropas komisija ir šādu produktu apstiprinājusi, un vairums kukurūzas šobrīd ir ģenētiski modificēta, tā ka you never know. It kā par Bonduelle kukurūzas produktiem varot būt diezgan drošs, ka nav modificēti, lai gan tā pa īstam drošs vispār var būt tikai par savu mazdārziņu, un tas jau atkal ir bišķiņ grāvī.

Atbildēt | Iepriekšējais