brookings - aiz restem [entries|archive|friends|userinfo]
brookings

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

aiz restem [Sep. 5th, 2008|06:28 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Sept 1, mes ar gimeni gajam uz zoodarzu; un kaut arii mana meitai bija aarkaartiigi laimiga, tur, kaa vienmer, valdeeja deprisiva sajuta – iipashi, tapec ka pie iejas dzivo putni ar kroplotiem sparniem.

'Tur nav tiikla, tur nav bura – a kapeec vini nelido prom?' prasija meita. Atbiildeju, bet domajuu sevi 'Kada jega but putnam ja nevar lidot?'

Kaa Puutni par to jutas, tomer ir taalu no manas sapratnes: Bet pleesejiem - nu es esmu diezgan parliecinaats, ka vinjiem tur sokas iipashi smagi: ar izteiktu pofismu savaa gaitaa, vini niikst savos buros. Saaku domat, ka, ja grib kaut ko saprast par cilvekiem, tad vaarbut ir verts braukt shurp, lai ieverotu kaa dzivnieki pielagojas dzivei aiz restem.

Beet tad, kad tuvojamies izeejai, sapraatu, ka dazhi dzivnieki ir ljoti labi pielagojushies tai: vinji vai nu nereedz restes, vai nu pat priecajas ka tas restes pastav (normala sajuta, kad nemsim veraa kaadi pleeseji vinjiem ir ka kaiminji).

Te, vajaadzeetu piebilst, ka es esmu no laukiem, un es esmu savaa laikaa straadajis fermas. Vajadzeetu to piebilst, taapeec ka, tur man nacaas redzet 3 cukas pie siles, un tur bija iista speciigaa rezonance, kas krita manii dzilumaa. Tur bija atbilde. Sapraatu, ka esmu optimists, tikai tadaa zinaa, ka zinu ka buutiski nav iespejams kaut ko mainit lai tas buutu labaak (for the better).
linkpost comment

Comments:
From:[info]rinda
Date:September 5th, 2008 - 07:18 pm
(Link)
"tur bija iista speciigaa rezonance, kas krita manii dzilumaa"

foršs teikums :)
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:September 5th, 2008 - 10:23 pm
(Link)
Nu nu. Esmu diezgan pārliecināts, ka (it īpaši Latvijā, kur tam nav īsti citu iemeslu), zoodārzā strādā cilvēki, kas tiešām ir ieinteresēti dzīvniekos. Un diez vai viņi ir neprašas vai arī uztur dzīvniekus tikai tāpēc, lai tas būtu izklaides vieta.

Un varu saderēt, ka lielākā daļa no viņiem ir lasījusi arī Darelu. Nezinu, vai tev ir nācies saskarties (Gerald Durrell), bet iesaku palasīt, pirms izteikt šādus apgalvojumus.

GD, par dzīvniekiem: You are not necessarily depriving him of his liberty, for territory is a form of natural cage and the word "liberty" does not have the same connotation for an animal as it does for a chest-beating liberal homo sapiens, who can afford the luxury of abstract ideas. What you are, in fact, doing is much more important, you are taking away his territory, so you must take great care to provide him with an adequate substitute, or you will get a bored, sick or dead animal on your hands.

skat. arī: http://en.wikiquote.org/wiki/Gerald_Durrell

[User Picture]
From:[info]begemots
Date:September 5th, 2008 - 10:24 pm
(Link)
Piedod, norāvu beigas:

The thing that turns a cage into a territory may be something quite slight, but it need not be size. It might be the shape of the cage, the number of branches or the lack of them, the absence or presence of a pond, a patch of sand, a chunk of log, which could make all the difference. Such a detail, trivial to the uninformed visitor, can help the animal consider this area his territory, rather than simply a place where he ekes out his existence. As I say it is not necessarily size which is of prime importance. This is where people who criticise zoos go wrong, for they generally have little idea what circumscribed lives most animals lead.

[User Picture]
From:[info]brookings
Date:September 5th, 2008 - 11:35 pm
(Link)
I didn't intend to criticize those who work in zoos, nor do I disagree with the concept that a cage is not defined by metal bars. What I wanted to describe was my feelings at that place; in particular the sensation I had when standing next to the pigs (an animal, by the way, quite content in its human prescribed habitat).

I haven't read much Durrel, but I'm broadly familiar with his passion for the natural world.

Still, the lions and tigers really did look mightily pissed off - is that really a case of an absence of log? Let us not generalise.

PS: Generally wanted to try to write in Latvian on this ciba thing, but I'm tired and I assume you understand English :)
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:September 6th, 2008 - 12:00 am
(Link)
aah domaaju par to, ko tikko rakstiiju, un sapratu ka man vajadzeetu rakstit vardu 'seemingly' (skietami vai 'spriezot pec izskata' - man skiet); proti, 'the lions and tigers did seemingly look pissed off' un '... the pigs (an animal, by the way, seemingly quite content in its...).

Taa butu godigaak. Es, protams, nevaru apgalvot ka vini ir, bez shaubam, pissed off. Iespeaja pastaav, ka es lieotoju vinus lai taisit kaut kaadu analogiju ar savu attieksmi uz saviem apstaakliem.

iisteniba, tas ir ko es dariiju. Tomer, they really did look pissed off....
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:September 7th, 2008 - 09:54 pm
(Link)
:)

Te jau būtu loģiski jautāt, cik bieži mēs paši, piemēram, kad esam pissed off, esam tieši par to, kur atrodamies?
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:September 7th, 2008 - 10:27 pm
(Link)
Aaah - labs logisks jautajums! Kā varu atbildēt?

Man, tas ir aktuals jautājums. Kād man iet slikti, joprojam zemapzinā man ir tada iedomiga sajuta, kas čuksta (ja sajuta var čukstet) manā ausī 'Ja nebutu Latvijā, tev butu vieglāk...'

Bet par dzivniekiem zoodarzā:

Iespejams, protams ka tie plēsoņi (un es tieši domaju par viniem šinī gadijumā) ir:

a)patiecibā laimigi, un es nemāku noteikt kā vini jutas - izdarīju nepareizu secinajumu.

b)nelaimigi citu iemeslu deļ (nu, nezinu - attiecibas problems, vai skaudība - varbut citiem dzivnikiem dabuja lielāku uzmanību no apmekletajiem)

c)bija nelaimigi tad, kad es tur biju, bet nakoshājā dienā spelēja ka spring lambs.

Tomēr, lai gan tev bija pareiz mani mazliet aizrādit, es joprojam domaju, ka plesejim trukst kaut ko butiskī, kad vini ir aiz restem; proti realizet savu kermenu/genetic prāsmēm medit - visparinajums laikam, tomer...

[User Picture]
From:[info]lennay
Date:September 9th, 2008 - 02:26 pm
(Link)
haha, šis Kād man iet slikti, joprojam zemapzinā man ir tada iedomiga sajuta, kas čuksta (ja sajuta var čukstet) manā ausī 'Ja nebutu Latvijā, tev butu vieglāk...' ir lielisks! kā es tevi saprotu! bet padomā, mēs ar tevi tak esam baigie veiksminieki. jo varam visu slikto nogrūzt uz "tas viss tikai tāpēc, ka es ended up šitajā sūdu zemē", un viss, un punkts, un tu vaino kaut ko abstraktu, kaut kādu abstraktu emigrāciju, zemi, kas tev pretī neuzrēks un neapvainosies, un pašam ar paliek drusku vieglāk.
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:September 9th, 2008 - 04:24 pm
(Link)
Nezinu. Es, protams, neesmu ilgstoši dzīvojis kur citur. Garākais ir mēnesis Frankfurtē. Braukājis esmu gan drusku, pārsvarā darba darīšanās, un arī laikā, kad tas nebija tik pieejami kā tagad - 90.gadu vidus.

Nekad nav licies, ka šejiene ir traki slikta ar kaut ko, salīdzinoši.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:September 9th, 2008 - 05:05 pm
(Link)
īsti nesapratu, par kuru "šejieni" tu runā. es runāju par Filipīnām, bet īstenībā vēl par pavisam kaut ko citu.
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:September 9th, 2008 - 05:20 pm
(Link)
Nu, no komentāra varētu saprast, ka tu runā par Latviju. Un ja arī tu ne, tad brookings diezgan skaidri.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:September 9th, 2008 - 05:34 pm
(Link)
es runāju par emigrāciju. kur nu kuram. un mītnes zemes vainošanu visādās nebūšanās, ar vienu galvas pusi tomēr apzinoties, ka tas ir muļķīgi un ka mājās vienalga būtu problēmas, un būtu jāvaino kaut kas/kāds cits.
[User Picture]
From:[info]brookings
Date:September 9th, 2008 - 07:11 pm
(Link)
Es ari par emigrāciju: Protams, te nav tik slikti, un gadijumā(s) kad es vainoju Latviju par savu neveiksmi, es rikojos negodigi - kaut ari, tas ir mierinājums :)

Man tas ir ineresanti, ka ši saruna tagad ir par cilvekiem citos apstaklos/citās zemēs, nemsim verā ka originalam stastam bija nosaukums āiz restem'. (Ok, tas nav nekads parsteigums -es pats esmu vainigs par šo maiņu). Negribu visparināt un negrību parspilēt - bet ka tu juties tur: kaut kaada vieda 'caged in'? Un ja jā, tad kā?