Novērojumi par vēlētājiem D.

« previous entry | next entry »
Okt. 7., 2018 | 02:12 pm

Apmēram puse balsu par JKP, tad JV un A/Par.
Lielākā daļa vecāka gadagājuma cilvēku.
Izvēli par labu vienai vai otrai partijai ierasti noteica personīga tikšanās ar kandidātu vai kāda radinieka vai drauga (uzticamas personas) personīga, kaut arī īsa tikšanās ar partiju pārstāvjiem, BET...
....aboslūtam vairumam nebija ne mazākās nojausmas par ko balsot, jo gluži vienkārši absolūti neorientējas LV partijās. Neorientējas pat tik ļoti, ka nezina, ka saīsinājums JKP ir tā pati "Jaunā konservatīvā partija" (pat, ja par šo partiju balsoja --> es pieļauju, ka dažkārt tas bija valodas nianšu dēļ), par A/Par daži dzirdēja pirmo reizi. Neorientējas tik loti, ka bez JKP nemaz nezina, kurai ir liberālāki, bet kurai konservatīvāki uzskati. Neorientējas tik ļoti, ka zināja Kaimiņu, bet par Gobzemu pat dzirdējuši nebija un vārds "populisms" bija pārsteigums. Par "Saskaņu" vienīgi visiem viss bija skaidrs kā āmen baznīcā.
Daļai pienākuma sajūta pret LV un piederības sajūta LV mijas "hvz, par ko balsot neko nezinu, bet balsošu, jo tā esam audzināti, pasaki, ludzu, par ko balsot, kas tur LV vispār politikā notiek?". Cilvēki lūdz citiem, lai vienkārši pasaka, par ko balsot, nemaz pat neapsverot partiju un programmu. Programmas no manis uzrunātajiem vispār neviens nebija lasījis. Arī meklējis jebkādu info internetā nebija. Daži bija lasījuši ārzemju latviešiem Ījaba rakstīto. Dažiem tikai bija svarīgi, lai nav krievi un lai cīnās pret korupciju. Un "konservatīvisms" saistās ar saglabāšanu, LV ir jāsaglabā. Kāda kunze gribēja pierunāt manu paziņu-iecirkņa darbinieku, lai no iecirkņa viņai uz mājām atved nevis visus sarakstus, bet tikai vienu un pēc viņa paša izvēles.
Ļoti vājas zināšanas par Saeimu un vēlēšanu sistēmu. Tik vājas, ka man tika ziņots, ka, pat atkārtoti skaidrojot, daži cilvēki domāja, ka, izvēloties vienu sarakstu, ir obligāti visi jāizstrītpo vai jāsapluso. Pāris cilvēki bija izvēlējušies no izvēlētiem sarakstiem izstrīpot 2/3 kandidātu - sak, par šito es dzirdējusi neesmu - jāsvītro!

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {2}

Božena Chodunska

(bez virsraksta)

from: [info]bozena
date: Okt. 7., 2018 - 10:23 pm
Link

Tas ir tieši tas, par ko vakar nodomāju. Ja es neorientējos partijās, nevaru aptvert, ko nozīmē plusiņš, ko mīnusiņš, ja man pēc skaidrošanas tomēr nav skaidrs, ka aploksnītē jāliek viens saraksts, varbūt man nav jābalso.
Man šķiet, ka līdzīgu rezultātu varētu dabūt, velkot lozes.

Atbildēt