bljanna

tā šaurā, trauslā līnija

Feb. 3., 2017 | 11:44 am
No:: bljanna

Domājams, par iemeslu tam, kādēļ vakar aizdevos uz Pētera Kļavas lekciju par near death experience (NDE) un apziņas pētījumiem klīniskās nāves brīdī, bija kaut kas pa vidu starp nelielu mazohisma lēkmi un centienu izkāpt no sava tik ērtā un patīkamā sociālā burbuļa - sak', aiziešu pirmo reizi klātienē paklausīties to visu, ko biju no viņa lasījusi, sak', iešu paklausīties visnotaļ gudrā un profesionālā cilvēkā, kaut zināms, ka visticamāk tam nepiekritīšu.
Jāatzīstas, ka, lai arī kā es centos, manu seju nepārstāja rotāt WTF izteiksme. Visu lekcijas laiku cien. Kļava ik pa laikam vērsās pie publikas ar šāda tipa jautājumiem: "Paceliet rokas, kuras šeit ir mātes! Ludzu, Jūs, jā, Jūs, izstāstiet kā radās Jūsu bērns [ar to domājot cilvēka sarežģīto uzbūvi un neizprotamo apziņas veidojumu - B.B.]? Nezinām, vai ne?"
Kopumā viņa stāstītajā par to, kas ir apziņa un kas notiek ar apziņu, t.i.,pēc viņa ieskatiem, mums, apvienojās medicīna (vai drīzāk kaut kas no cilvēka bioloģijas aizgūts), kvantu fizika un budisms, oh my. Tā kvantu fizikas daļa šķita vēl kaut cik interesanta - bet es tā noteikti saku tikai tādēļ, ka neko nesaprotu no kvantu fizikas. Pilnīgi un galīgi viņš norāva man jumtu, kad stāstīja par bērniem, kas ļoti skaidri atceras savas iepriekšējās dzīves un par pierādījumu tam kalpoja līdzības starp šo bērnu un viņa iepriekšējo dzīvi. Piemēram, viņš rāda fotogrāfiju ar bērnu, kuram ir amputēta kreisās kājas pēda un pats bērns to izskaidro ar to, ka viņš atceras, ka iepriekšējā dzīvē viņš arī zaudējis kāju un no traumas miris. Vai vēl viens mind blowing hard core pierādījumos balstīts piemērs - zēnam krūšu rajonā ir liela triepienveida vai, drīzāk, šļakatu formas dzimumdzīve - puisēns atceras, ka iepriekšējā dzīvē viņš ir ticis nošauts. Skrotis sašķaidījušas viņa krūtis. Vai dzimumzīme šāviena traumas formā ir sagadīšanās? Nē, nedomāju vis!
Kļavas kungs arī brīnišķi atbild uz jautājumiem. Diskusijas laikā kāds jaunietis viņam uzdod nepārprotamu jautājumu, atsaucoties uz paša Kļavas rādīto kāda NDE pētījuma datiem. Puisis jautā, kā Kļava komentētu, ka no 800 bērniem, kuriem bijusi klīniskā nāve un kas piedalījušies NDE pētījumā, tikai ~ 100 bērniem ir bijušas NDE pazīmes (izrādās, ir 32 vienkāršas pazīmes, no kurām jāizpildās vismaz 8-12, lai uzskatītu, ka ir bijusi NDE, piemēram, vispārēja tīrās mīlestības pieredze un saplūšana ar Visumu, gaisma tuneļa gaļā (I am not kidding!), Deivišķu figūru vīzijas utt.). Un jautājums, lūk, vietā - ja tikai 1/8 daļai ir bijusi NDE vai OBE pieredze, vai šie skaitļi ir pietiekami, lai apgalvotu, ka pētījums ir vērā ņemams? Uz šo jautājumu Kļava vien atbildēja, ka, jā, viņu arī interesējot, kadēļ NDE nepieredzēja pārējie 700? Tiešām, kādēļ?
Viņš bija paņēmis līdzi arī lērumu grāmatu par un ap NDE, kuras visas sarakstījuši fiziķi, biologi utt. un kuru izdošanā LV pielicis roku. Bija arī Talbota "Hologrāfiskais visums", ja.
Turklāt, viņaprāt, medicīnā, darbā ar pacientiem vajadzētu izvairīties no vārdu "nāve" un "nomirt" lietojuma. Jo tā nav taisnība. Mēs nenomirstam, mēs "izejam no šī ķermeņa" un pēc tam mūsu apziņai ir uzdevums turpināt strādāt tā, lai izdotos saplūst ar visumu, jo mēs visi esam viens (The Blanket, vai ne?)

Un vai es jau minēju, ka lekciju viņš iesāka ar Einšteina citēšanu un pabeidza ar Imantu Ziedoni?

UPD. Viņš bija aizliedzis savu lekciju filmēt, jo (citēju): "sociālajos tīklos cilvēki visu sadirstu".

P.S. šo pasākumu vēl baisāku padarīja fakts, ka priekšā man sēdējā pasākuma fotogrāfs, kurš ļoti smirdēja pēc sviedriem, bet aizmugurē ~ 65 gadus veca Kļavas grūpija, kura savā zemajā balsī kunkstēja labsajūtas un piekrišanas vaidus visas lekcijas laikā un beigās sāka spert pa manu krēslu un aizrādīt, ka es viņai traucēju, jo jau beigu diskusijas laikā es čukstus pārspriedu šo un to ar savu kolēģi. Uh!

P.P.S. cilvēcīgi es viņu saprotu. Lai strādātu 30 gadus reanimācijā un neieslīgtu smagā depresijā vai alkoholismā, acīmredzot vajag kaut ko, kas sniedz atbildes uz neatbildamiem jautājumiem - kāpēc šim bērnam vajadzēja mirt? Jēgas piešķiršana briesmīgām lietām.

Link | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: