Cita pasaule

« previous entry | next entry »
Feb. 28., 2013 | 03:35 pm
ēterā: Fleet Foxes

Šodien biju Berģos pansionātā "Ezerkrasti". Jūs pat nevarat iedomāties, cik ļoti tur dzīvojošie ir savādāki no mājās un ģimenes lokā dzīvojošiem sirmgalvjiem! Daudz līdzīgāki maziem bērniem. Es minu, tas tāpēc, ka viņiem tiek atņemta rīcībspēja. Un tās ierobežotības apstākļos tikai daži - ar īpaši stipru gribu - spēj saglabāt možu garu. Kādā ziņā līdzīgi bērniem? Ja nepateiksi, ka jāizmazgā zobi vai jāiet dušā, nemazgās un neies dušā, nagus negriezīs utt. (Mazgāšanās vispār tur aizņem veselu dienu, un lielākajai daļai no iemītniekiem tā ne visai patīk). Ēst gatavot, protams, pašiem tur nav iespēju, jo "ērtību" labad ir iespējama tikai kopīga, centralizēta ēdināšana. Bet dienas lielākie notikumi tik un tā ir nevis tur piedāvātie pulciņi, piem., zīmēšana vai kādi rokdarbi - tiem, kam rokas vēl klausa, bet gan pusdienas - pie ēdnīcas daži jau pulcējas pat stundu iepriekš,lai ieņemtu labākās vietas vai lai nosargātu savu vietu, kurā vienmēr kāds cits grib ielīst. Tur ir arī sava hierarhija. Ar drēbēm viņiem tur ir švaki - ir tikai tās, ko kādas labdarības organizācijas vai lietoto drēbju veikali sarūpē, jo mēneša nauda lielākajai daļai ir 4 Ls mēnesī. Un kā nu kurš šo naudiņu tērē. Ir daži, kam ļoti patīk dārzkopība, lai gan dārza un siltumnīcas tur nav par spīti tam, ka vietas ap pansionātu ir gana daudz. Tie, kam sirdi priecē puķes, bieži iekrāj naudiņu pavasarim, kad viņiem atbrauc stādu audzētavas, lai varētu nopirkt sev logā iekarināmu puķi vai kādu stādiņu, ko audzēt uz lielās terases. Citi šo naudiņu iekrāj un pietaupa drēbēm. Daži smēķim vai kam stiprākam. Daļai vīru ir problēmas ar alkoholu... Viens vīrs ap gadiem 45, ko no rīta sastapu tuvējā veikaliņā ļoti nervozu, jo vajdzēja divlitrīgo ampulu, lai uzlāapītos, izrādās arī ir pansionāta iemītnieks. Invaliditāte, jo insults. Tam visam pa vidu vēl aizvien tur dzīva koķetēšana, kaislības, mīlestība un ļoti daudz stāstu... Jā - stāstīt viņiem patīk. Un var jau saprast. Turklāt, cik tad ilgi viens otram klāstīs savus dzīvesstāstus? Bet man - svaigai asinij - nācās bezmaz paralēli uzklausīt vismaz 3 dažādu vecīšu dzīves gājumus. Es pat zinu, ka Elmāronkulis dzīvoja Sarkandaugavā, (ielas nosaukumu aizmirsu), bet 7.namā, 2.stāvā, un viņš 38 gadus nostrādāja par aušanas pasniedzēju internātskolā. Elmāronkulis man uzdāvināja no priedes grebtus vīriņus (4 gab.). Teicās, ka uz nākamo reizi uztaisīšot man speciāli kādu koka vīriņu, jo pārējie jau bija aizrunāti :) Un Zinaīda... 83 gadi, bijusī sportiste - riteņbraucēja, bērnu nav. Ļoti var redzēt, ka sportiste. Ne tikai pēc figūras, bet pēc aktīvā gara. Viņa gribēja pansionātā sarīkot spartakiādi, bet neviens cits negribēja...Un daudz, daudz citu dažādu stāstu.
Skats tur dažāds. Brīžam skumjš. Arī aromāts skumjš. Ja neskaita paša pansionāta vadītāju, kas varētu būt cietuma uzraugs, tur strādājošie ir visai jauki. Bet tā vaina jau ir kopumā modelī par vecumu, vecumdienām - it kā tā būt nevis dabiska dzīves sastāvdaļa, bet kas tāds, kas skar tikai neveselos, tikai tos dažus, mani ne. Un pansionāti jau vispār... kā tajā ļaunajā jokā - tur jau ilgi neviens negrasās dzīvot. Vieta, kur aizbraukt nomirt, nevis dzīvot. Un tāda diemžēl ir kopējā valsts koncepcija par pansionātiem un VSAC - tiem cilvēkem jau neko daudz nevajag, tikai vietu, kur pavadīt pēdējos dzīves gadus. Turklāt cik uzskatāmi ir tas, ka par to nerunā, to nerāda (ja neskaita dažus pedējā laika skandālus ap sociālās aprūpes namiem), it kā vecumdienas būtu kaut kas, kas mūs visus neskar(s). Prieks, ka man šogad bija iespēja iepazīties arī ar jauna, tiesa gan - privāta, pansionāta direktori un pārstāvjiem, kas šādi nedomā. Rīgā pie Spices maijā tiks atklāts jauns, moderns pansionāts (ar vituvītēm!). Bet saprotiet - tas ir privāts, tātad tur dzīvot varēs izredzētie, kam ir iespējas to apmaksāt.

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {7}

x-ƒ

(bez virsraksta)

from: [info]x_f
date: Feb. 28., 2013 - 03:44 pm
Link

Oh..

Atbildēt


Božena Chodunska

(bez virsraksta)

from: [info]bozena
date: Feb. 28., 2013 - 08:17 pm
Link

Re,kā! Tad tur nav labiu! Bet es biju uzdomājusi vecumdienās ievākties pannītī un sapīties ar kādu vecīti, bet tad labāk nē.
Nu, bet kopumā sanāk, ka pannītis ir labs darbalauks, lai kaut ko mainītu, lai izveidotu labo pannīti.

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Feb. 28., 2013 - 10:08 pm
Link

Tev vajag sākt krāt naudu un doties uz to jauno, labo pannīti. Tas tiešām būs cool!

Bet pannīši aļa parastie, kuri ir vairumā, ir mega laba vieta, kur rosīties cilvēkiem ar plašu sirdi un spēcīgu, nenogurstošu, entuziastisku vēlmi darīt ko labu par mazu samaksu.

Atbildēt | Iepriekšējais


(bez virsraksta)

from: [info]silvenija
date: Feb. 28., 2013 - 10:24 pm
Link

Un tas viss pēc vienas vizītes? wow..
Vispār šausmīgi bēdīgi. Mums jau nesāp tas, ko mēs nezinām. Nezināju (kaut jāatzīst- nojautu). Nezināju arī par realitāti cietumos- pirms pāris dienām dzirdēju skaudrus stāstus par uz papīra eksistējošu `sociālo rehabilitāciju`. Bail domāt, ko vēl es nenojaušu. Un varbūt, ka tā ir labāk..

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Feb. 28., 2013 - 11:11 pm
Link

Šī ir 2.reize, kad tur biju, bet, jā, tas viss kā uz delnas. Mazliet skumji tas viss. Un Tev taisnība - jo mazāk zinām, jo mazāk sāpīgi, bet iet to vieglo, bezrūpīgo ceļu negribas.

Atbildēt | Iepriekšējais


scope

Offtopic

from: [info]scope
date: Mar. 4., 2013 - 10:45 am
Link

Daudz laimes dzimšanas dienā!

Atbildēt | Diskusija


Bļanna Baklažanna

Re: Offtopic

from: [info]bljanna
date: Mar. 4., 2013 - 12:30 pm
Link

Tnx!

Atbildēt | Iepriekšējais