Lojalitāte / attiecības jeb "Kas notiek viņu galvās un mājās?"

« previous entry | next entry »
Apr. 11., 2012 | 02:32 pm

Šodien viens skolēns cieti noteica, ka man esot jārunā ar viņu tikai krieviski, jo tā ir viņa dzimtā valoda un es esmu (tikai) viņa skolotāja.
Šis skolēns minēja arī ko tādu, ka latviešu valoda esot "говно". Vai par tādu pilsoni arī dienās pārdzīvosim, ka aizbrauc "labākas" dzīves meklējumos, vai drīzāk jāpārdzīvo, ka paliek?

Link | piemet pagali! | Add to Memories


Comments {19}

Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 11., 2012 - 03:19 pm
Link

Nē, es jau arī teicu, ka bilingvālā apmācība paredz, ka arī bioloģija (manā gadienā) ir jāmās atbilstoši likumam. Bet viņš daudz neatpalika no Helveticas zemāk minētā, ka cēlās kājās un bezmaz skrēja savu taisnību pierādīt, pa ceļam muti brūķējot. Lai jau skrien - atdursies.

Tam visam pa vidu, protams, mani pasūtīja vēl arī pāris reizes dirst.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


sirdnA

(bez virsraksta)

from: [info]sirdna
date: Apr. 11., 2012 - 03:22 pm
Link

Vismaz dirst pasūtīja latviski?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Bļanna Baklažanna

(bez virsraksta)

from: [info]bljanna
date: Apr. 11., 2012 - 03:28 pm
Link

Ne tak! Viņš teica, ka tajā "sūdu" valodā nerunāšot. Un vēl lepni uzsvēra, ka ne visu, ko runāju, saprot.

Tad gan teicu, ka man viņa žēl, bet arī tas viņam bija vienalga :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Edis

(bez virsraksta)

from: [info]tie_puteksni
date: Apr. 11., 2012 - 05:56 pm
Link

Valoda gavno, jo čalim nepietiek intelektuālo iemaiņu (spēka!), lai to iemācītos :)

Atbildēt | Iepriekšējais


indulgence

(bez virsraksta)

from: [info]indulgence
date: Apr. 11., 2012 - 08:06 pm
Link

Nu forši - uzdod mājasdarbu, lai izlasa izglītības likumu, valodas likumu, veic kopsavilkumu, pamato bioloģijas terminu skaidrošanu 5 valodās vienā stundā (gan jau tik tautības klasē salasīsies, un tad jau visiem vajag to dzimtajā valodā skaidrot), un vēl pastāsta, kāpēc ikdienā ar klasesbiedriem ukraiņiem un baltkrieviem pēc tautības nerunā to hipotētiski dzimtajā valodā? Tb pasākumu ar smaidu pārvērst par farsu, kur jaunietis un viņam simpatizētāji paši sāk just, ka kaut kā pieklibo pamatojums.. :)

Man reiz sanāca viegla pļāpa ar mazliet izglītotāku bilingvālisma piekritēju, taču viņš aprāvās pie jautājuma, ka ja viņam ir tiesības, lai ar viņu runā dzimtajā valodā, man tādas pašas tiesības, tad mums pa vidu jābūt tulkam, kuru mēs apmaksājam no savas kabatas. Cilvēku daudz, tulkus vajadzēs katrā pirts kioskā, un pie jautājuma, kādus vēl nodokļus viņš plāno paaugstināt, lai to visu nodrošinātu, puisis sāka stomīties. Mana tēze par dokumentācijas dubultapriti (attiecīgi ilgākā laikā), pieaugot rindām utt. valsts un pašvaldību iestādēs viņu arī mazliet iedzina astmā, jo idejas vārdā sēdēt 2x garākās rindās, 2x ilgāk kārtot nepieciešamos papīrus, maksāt 2x vairāk nodokļu šis kaut kā vairs negribēja. Tb tīri racionālā ceļā nonāca pie atziņas, ka bilingvālisms valsts pārvaldē tuvāko desmoitgažu laikā pārāk dārgs prieks.

Nu un doma, ka ja būs juridisks precedents, ka jebkura etniska minoritāte, savācot pietiekamu skaitu balsu, panāks savas valodas ieviešanu valsts pārvaldes apritē, tad to nākotnē varēs atkārtot jebkurš, piemēram, teorētiski iespējamais ķīniešu imigrācijas vilnis (kas Krievijas Tālajos Austrumos ir viņu lielākā problēma, jo stāv ķīnietis un krieviski nerunā), šim arī nešķita rožaina. Tb mans draudzīgais ieteikums sākt laikus hieroglifus zaurēt, jo ja Ķīna atvērs robežas, nākamais referendums pēc nu jau iegājušās prakses būs par ķīniešu valodu, un jebkurš ķīniešu pacans pieprasīs ar viņu šim tad jau vairs ne jaunēklim runāt ar viņu dzimtajā valodā, tb haņ. :))

Atbildēt | Iepriekšējais