black_robin ([info]black_robin) rakstīja,
@ 2023-05-25 14:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry


Interesanti, ka šis teksts ir sarakstīts jau pirms 20 gadiem, vai tas jau tad bija redzams vai arī autors ir pravietis?

Es reizēm skatos paneļduskusijas VICE un jubilee yt kanālos, galvenokārt par feminismu un tajās ir novērajamas dažas lietas:
Teikumi bieži tiek sākti ar "As a [black, hispanic, disabled] woman..." uzsvars ir uz identitāti, ka tieši identitāte ir tā, kas konkrētās personas viedoklim dod svaru un nozīmi, turklāt - atsevišķām identitātēm ir atšķirīgas nozīmīguma pakāpes. Šad tad kāda baltādaina sieviete tiek pārtraukta un viņai skaidri un gaiši tiek pateikts (nepārspīlēju): ka tu, tāpēc, ka esi baltā, esi priviliģēta un tāpēc tu neko par īsto dzīvi nezini un tavam viedoklim nav nekādas nozīmes. Reizēm baltās sievietes pašas ir tās, kas pasaka, ka viņām vajag aizvērties un klausīties, ko stāsta citas izcelsmes sievietes. 'Bēdīgi slavenais' baltais, heteroseksuālais vīrietis šajā hierahijā, protams, atrodas pašā apakšā. Es saprotu, ka mūsu izcelsme, identitāte, etc ir ietekmējusi mūsu pieredzi, bet vai nav kaut kas drūmi dīvains tajā, ka mēs pasakām, ka cilvēka viedoklim nav nozīmes, balstoties uz lietām, kas nav bijušas no viņa atkarīgas un ko vins nevar mainīt - viņa ādas krāsu, dzimumu, seksualitāti, etnisko izcelsmi utt. Vai tas nav tas pats rasisms, seksisms un diskriminācija, kuru tā cenšamies iznīdēt?

Kāpēc lai kādas grupas viedoklis (ja vien viņi nav slepkavas un psihopāti) nebūtu nekā vērts? Vai tāpēc, ka pagātnē kāds izdarīja drausmīgas lietas, mums ir jāmāca, ka ir cilvēki, kuri ir vainīgi jau no dzimšanas? Atceros, ka Džordanam Pītersonam pārmeta, kā viņš uzdrošinājies būt par daudzu jauno vīriešu balsi, un, kad viņam acīs sariešas asaras (ka tā ir demogrāfija, kura aizstāvību nedrīkst prasīt), tad tie paši cilvēki, kas runā par toksisko maskulinitāti un to, ka vīriešiem vairāk jābūt kontaktā ar savām emocijām, par viņu ņirgājas un jautā vai viņam gadījumā nav nervu sabrukums, kas viņš pa cilvēku un vīrieti, ja ļauj savai balsij aizlūzt.

Par pēdējo punktu, saistībā ar to, ka zinātniskai metodei jābūt izglītības sistēmā tikai kā vienai no alternatīvām, pēdējā laikā samērā bieži runā Ričards Dokinss. Tas balstās uzskatā, ka rietumu zinātne ir balto apsiedēju mācība un tai vajag alternatīvas. Dažādu citu kultūru mācībām un medicīnai var būt sava vieta rietumu izglītībā un tās var mācīt un pētīt, bet kā tās var būt kā alternatīvas rietumos rietumu zinātnei? Tas būtu, piem, ja jaunajiem mediķiem tiktu mācīts, ka, lūk, šo audzēju vajag izoperēt VAI ARĪ veikt rituālu un izkūpināt - es, protams, kariķēju, bet domu gan jau var saprast. Zinātne ir par izziņu, nevis par apspiešanu, tā nav par rasismu, seksismu, un visiem pārējiem ismiem un, ja mēs uzskatām, ka tā tomēr ir gan (kā tagad jau tas tiek mēģināts), tad varam pateikt zinātnei ardievas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ctulhu
2023-05-25 17:34 (saite)
/Zinātne ir par izziņu, nevis par apspiešanu, tā nav par rasismu, seksismu, un visiem pārējiem ismiem un, ja mēs uzskatām, ka tā tomēr ir gan (kā tagad jau tas tiek mēģināts), tad varam pateikt zinātnei ardievas./

Precīzi šis.

Tas ir tas kāpēc es uzskatu ka postmodernisms ir kļūda un mums vajag modernismu.

Un viss šitas

//Par pēdējo punktu, saistībā ar to, ka zinātniskai metodei jābūt izglītības sistēmā tikai kā vienai no alternatīvām,//

ir precīzi tas ko pirms šitiem postmodernistiem klārēja visādi baznīcnieki. Tā pati sērga. Kas parāda, ka šitie te ir vnk pārveidojies vecais reliģiskais pasaules uzskats. Vajag jaunu Apgaismību.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]black_robin
2023-05-25 21:07 (saite)
Man šķiet, ka reliğija šobrīd (kistietība rietumos) nepretendē aizstāt zinātni medicīnā utml. Tas, ka ir cilvēki, kuriem zinātne nesniedz to piepildījumu, ko reliğija un viņi savā dzīvē tai rod vietu, man šķiet pilnīgi ok.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-05-25 21:12 (saite)
Jā šodien šitie ir toksiskāki. Viņi pilda to lomu ko kristietība prims apgaismības.

OK, būsim objektīvi - to kas tajā postmodernismā ir par uzmanīgu attieksmi pret ieejas datiem, par kritisku aksiomu revīziju, par izvairīšanos no dogmatisma vēl var debatēt [mans personiskais uzskats ir ka zinātniskā metode visus šīs kritiskās domāšanas elementus jau satur un tas ir redundanti] bet fīlingu likšana zināšanu vietā un sviests par zinātnes aizstāšanu hvz ko izglītībā ir es atvainojos par savu smalko valodu, toksiska huiņa.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mindbound
2023-05-25 21:37 (saite)
Izvairīšanās no dogmatisma tiek panākta caur debati.

Šeit aprunātais ir dogmatisms un nereti brutālāks par klasiski reliģisko, kur vēsturiski lielākoties nav bijuši aizliegti disputi un debates (ar atsevišķiem prominentiem izņēmumiem, nodrošinot mūsdienu censoņiem salīdzinājumu ar Ženēvas kalvinistiem).

https://www.thefp.com/p/judges-ruin-high-school-debate-tournaments

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-05-25 22:05 (saite)
Nu jā šitie `` aizver muti jo baltais`` ir apmērma uz kalvinistu pusi

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ctulhu
2023-05-25 17:49 (saite)
Bet nu jā tajā tekstā ir sarakstītas toksiskas muļķības. Nav nekādu alternative ways of knowing, ir tikai zinātne. Pārējais ir meli.

Jā tās pašas toksiskās muļķības, kuras parastii nāk no reliģiskiem fundamentālistiem.

(Atbildēt uz šo)


[info]ctulhu
2023-05-25 18:00 (saite)
Bez tam ja viņiem liekas ka izglītībā ir jāņem vērā racioal, sexual un class identity, tad viņi ir rasisti un seksisti. Ja tu neesi rasists, tad tu šos nebūtiskos faktorus neņem vērā un izturies pret visiem vienādi.

//Šad tad kāda baltādaina sieviete tiek pārtraukta un viņai skaidri un gaiši tiek pateikts (nepārspīlēju): ka tu, tāpēc, ka esi baltā, esi priviliģēta un tāpēc tu neko par īsto dzīvi nezini un tavam viedoklim nav nekādas nozīmes. //

Tas ir rasisms.

(Atbildēt uz šo)


[info]gnidrologs
2023-05-25 20:06 (saite)
Kā citāts tā tavs komentārs ir kultūrmarksisma (kas, protams, ir konspirācijteorija blabla) esence. Svešinieku ievazāta ideoloģija, lai pakļautu un kontrolētu vietējās tautas. Šī problēma neatrisināsies pati no sevis.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?