black_robin ([info]black_robin) rakstīja,
@ 2023-06-15 23:42:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Beidzot noskatījos vairāk kā 3 stundas garās debates, kuru fragments ir manā iepriekšējā ierakstā.

Debates bija par to vai vajag vai nevajag precizēt, ka Equality Act minētais sex - dzimums ir bioloğiskais dzimums, jo tur tas nav teikts.

Abu pušu argumenti, kopsavelkot, bija apmēram šādi:

Tie, kas uzskatīja, ka precizējums nav nepieciešams, to pamatoja ar domu, ka neprecizitāte dod brīvību likumu interpretēt atbilstoši situācijai un tāpēc tur, kur svarīgs ir bioloğiskais dzimums, ņemt vērā bioloğisko un tur, kur svarīgs legālais dzimums - legālo. Labdarības organizācijas, krīzes centri, sports utt visur drīkst ņemt vērā bioloğisko dzimumu, nosakot, kam domāts attiecīgais serviss.

Savukārt tie, kas uzskatīja, ka precizējums ir nepieciešams, norādīja, ka tieši neprecizitāte sagādā sarežğījumus visās augstāk minētajās instancēs, jo tāpēc, ka likumā nav norādīts, ka runa ir par bioloğisko dzimumu, šīs vietas vairs nav female only, citādi seko tiesas prāvas par diskrimināciju un daudzas no šīm organizācijām (dažādi krīzes centri etc) jau tā ir ar minimālu budžetu un tiesas prāvas tās izputinātu pavisam, tāpēc tās tiek padarītas inkluzīvas, kā rezultātā vai nu upuris un uzbrucējs atrodas zem viena jumta vai sievietes tur vairs neiet.

Neiešu šeit detaļās, bet, manuprāt, problēma ar legālo dzimumu ir tāda, ka šajā fikcijā sievietes un vīrieši, kuriem ir papīrs, kurā rakstīts, ka viņi ir sievietes (un vice versa), ir viena grupa. Bet tā nav viena grupa. Nesaku, ka kāds nav pelnījis cieņu vai sapratni, bet saku, ka mums nevajag izlikties.

*

Man citreiz pārmet, kāpēc es pievēršos tieši šiem jautājumiem, varu paskaidrot:

Neviens man nepieprasa ticēt pravietim Muhamedam, neviens neliek sekot Mooji, neviens neuzstāj, lai ieplānoju savu nedēļu, rūpīgi lasot horoskopus, neliek man par katru cenu grimt nihilismā vai obligāti godāt viktoriāņu tikumus, klanīties Budam vai upurēt Zevam, neliek drebēt no lietuvēna, ticēt ancient aliens, frenoloğijai un tam, ka Elviss joprojām ir dzīvs. Tad kāpēc man ir jāseko praviešiem Stolleram, Monijam, Fuko un Batlerei? Ja demokrātijā ir ticības brīvība, tad kādēļ ticība viņu idejām ir jāpieprasa un jāieraksta likumā? Likums nevar padarīt fikciju par realitāti.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]aborigens
2023-06-16 08:13 (saite)
Par pēdējo teikumu. Tur jau ir visa sāls. Likums mēdz ļoti daudzas fikcijas "padarīt" par realitāti, jeb izmantojot terminoloģiju liek tām stāties spēkā. Jo ja visi rīkojas tā it kā tā būtu (vienalga baiļu, pārliecības vai kādu citu apsvērumu vadīti) kaut kādā līmenī, tas sāk notikt. Ja visi pavalstnieki domă, ka tu esi karalis, tu esi karalis. Ja ne, tu neesi. Sieviešu/vīriešu gadījumā, tas šķiet absurdi, bezmaz slimīgi, tāpēc, ka ir skaidri redzama neatbilstība un realitātes noliegšana, kuru nekāds likums nevar apiet. Bet ir pavisam skaidrs kāpēc aktīvisti to vēlas izmantot, jo likums ir ļoti spēcīgs sabiedrību audzinošs un veidojošs instruments, kas var daudz ko ietekmēt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-06-16 13:31 (saite)
Bet ja karalis ir pliks (vai stulbs) tad viņš tāds ir neatkarīgi no tā ko visi domā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aborigens
2023-06-16 19:06 (saite)
jā, bet ir pietiekami liela atšķirība tavā dzīves kvalitātē atkarībā no tā vai pret tevi izturas kā pret stulbeni vai ne, neatkarīgi no tā vai tu esi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mapats
2023-06-16 09:44 (saite)
Labs jautājums, uz kuru atbildi jādod tiem, kas bīda šīs izmaiņas un tiesai, kas viņiem(-ām) piemērotu sodu piemeklēs.

Laikam esi sapratuse, ka brīvība ir izvēlē, nevis visatļautībā.

(Atbildēt uz šo)


[info]ctulhu
2023-06-16 13:30 (saite)
Jebko kas cenšas ielīst `` virs`` zinātnes ir no turienes jāizmet ārā. Bez izņēmuma.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?