Prof. Biezpientaures pētījumu centrs -

1. Mar 2017

10:19

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Ko nevesels cilvēks var darīt šādā suņa laikā? Pareizi, skribelēt nenozīmīgas piezīmes. Parunāsim vēlreiz par dzērieniem.

Pasūtot tasi kafijas pilsētā, var rasties jautājums par cenas atbilstību saņemtajam. Šeit uzreiz ir jāizdala divi lieli apakšgadījumi - kad cena ir liela un tā nekādi nekorelē ar kvalitāti, un otrs, kad cena ir saskaņā ar saņemto. Vispirms palūkosim, kas ir kafija. Pirmkārt, kafijas pirmā un galvenā īpašība ir svaigums. Manuprāt, šķirne kā tāda ir pat otrajā vietā (ja runājam par single origin kafiju, bet maisījumos arī to saskaņa). Labas šķirnes kafija negaršo labi, ja tā nav svaiga. Un te mēs pietuvojamies bīstamai vietai - kas ir svaiga kafija? Ir ražotāji, kuri cenšas iegalvot, ka apgrauzdēta (t.i. lietošanai sagatavota) kafija var glabāties gadu, pusotru, pat divus gadus! Reāli tie ir aptuveni divi mēneši (ok, ir cilvēki, kuri divas nedēļas vecu kafiju izber atkritumos). Tātad, lai kafija pilsētā būtu garšīga, jābūt vai nu lielai klientu plūsmai lai kafija neiestāvētos, vai nišas kafijotavai, kas regulāri pasūta mazos iepakojumus. Lai maltu kafiju, nekarsējot to, vajag lēnas dzirnaviņas, bet ar liela diametra diskiem (lai nebūtu jāmaļ minūtēm ilgi) - un tās regulāri ir jātīra. Itāļiem esot savas viltības - malto(!!!) kafiju fasē bundžā smieklu gāzes pildījumā, bundžu var pa tiešo uzmontēt kafijas automātam, samazinot saskari ar gaisu, manuālo dozēšanu utt. bet ar aprēķinu, ka to ātri izlieto (dienas laikā?). Ja atmetam fīlingpleisus, kur kafiju jums gatavos stikla burkā vai burbuļkolbā, ir jārēķina arī aparāta apkope un remonti. Tā kā visi ūdeni karsējošie verķi nedraudzējas ar minerāliem ūdenī, tad ir jālieto ūdeni mīkstinoši filtri un ar visu to pa reizei nāksies atkaļķot - jautājums, cik bieži. Kafija satur eļļas, kas nosēžas uz visa, ar ko saskaras - tātad, kafijas aparāti ir regulāri jātīra, pretējā gadījumā kafijai ir slikta garša un aparāts prasīs izjaukšanu vai daļu nomaiņu. Laiks, ķīmija, darbs - to visu vajag tīrīšanai. Un tagad jautājums - vai tase/šotiņš var maksāt ļoti lēti, vienlaikus saglabājot kvalitāti? Neesmu veicis aprēķinus komerciālos apjomos, bet pēc mājas pieredzes aptuveni iztēlojoties darba biežumu un apjomu - saku, ka nevar. Un es pat nepieminēju personāla piesaisti vai apmācības, jo nepietiek nolikt aparātu, ja cilvēks nav apmācīts un neizprot pat vienkāršas lietas, gādājot tikai par to, lai tase pilna.

Vārdu sakot, šis lieliskais produkts tiek audzēts pasaules otrā malā, transportēts, glabāts un visbiežāk pirms dzeršanas samaitāts ar nepareizu uzglabāšanu un pagatavošanu. Protams, no biroja kafijas viedokļa es nevajadzīgi izpildos, bet reizēm pat ar maniem nepilnīgajiem maņu orgāniem izdodas sajust un sagaršot ko tādu, kas nav sastopams lielveikala standartu mērogā. Tāda nu reiz ir dzīve - pat saprotot, ka viss ir aplam un nelaikā, gribās vismaz apdomāt vēlamo virzienu.

(9 raksta | ir doma)

Comments:

[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:1. Marts 2017 - 15:17
(Link)
"Tātad, lai kafija pilsētā būtu garšīga, jābūt vai nu lielai klientu plūsmai lai kafija neiestāvētos, vai nišas kafijotavai, kas regulāri pasūta mazos iepakojumus."
ir jābūt savai grauzdētavai
(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:1. Marts 2017 - 15:26
(Link)
madām ir samaitāta caur un cauri!
taisnība ir, bet cik tad mums to grauzdētavu ir uz vietas, divas?
un ja ved no grauzdētavas uz centra kafejnīcu, tad teorētiski nav liela starpība, vai ved uz grauzdētavai piederošu vai citu kafejnīcu.

miera ielas iestādījumā nekādi nesanāk iegriezties, bet gan jau kādudien.
ir atsauksmes?
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:1. Marts 2017 - 16:45
(Link)
nu jā, mūsu ciemā laikam var būt akurāt divu grauzdētavu maksimums. kādreiz bija kafka, tās atbrīvoto vietu aizņēma raķešpupa. starp citu, mierielā grauzdētava ir turpat dziļumā, cik noprotu. mani ceļi arī tur ved reti, bet sūdīgu kafiju man tur vēl neviens nav uztaisījis :) pupiņas gan lētāk ir vest no monmouth londonā. lai gan šobrīd mājsaimniecība ir stipri aizrāvusies ar back to basics vietnamese style – vjetnamieši dzer sviestā grauzdētu robustu un taisa viņu verī beisikos bleķa traukos, tad nu mēs tagad iztaisāmies viņiem pakaļ.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:1. Marts 2017 - 17:27
(Link)
atceros to trauku, jā
savulaik kad grasījos pirkt bialetti
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:1. Marts 2017 - 17:29
(Link)
bialetti netaisīja mokas kannas? vai viņiem ir arī vjetnamiešu drip trauki?
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:1. Marts 2017 - 17:44
(Link)
biju domājis kā mokas kannu sugasvārdu.
vjetn.dripus esmu redzējis tikai ībejos/eksprešos.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]sin
Date:1. Marts 2017 - 16:33
(Link)
Ir tāds aspekts, ka kafijas pupiņām pēc grauzdēšanas ir ļājauj kādas 2nedēļas nostāvēties pirms viņas vispār laiž apgrozībā.. tā ka pa to laiku vispār var atvest no jebkuras pasaules grauzdētavas..

Un pat ne pārāk noslogotā kafejnīcā iziet cauri iepakojumam 1nā, max 2ās dienās
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]rasbainieks
Date:1. Marts 2017 - 16:50
(Link)
Some beans/blends will taste pretty good after a few days and start to taper off after about 10. Some will not fully develop until the 10 day mark and then drink well for another 5-7. And variation on both ends of the spectrum will also occur.
(Reply to this) (Parent)
From:[info]biezpientaure
Date:1. Marts 2017 - 17:43
(Link)
loģistika. atkarīgs no tās, cik naski var atgādāt.
par visu pasauli nebūtu tik drošs, bet no vāczemes atbrauc, nu, diezgan svaiga.
nezinu, cik ilgi nostādina - šķiet, esmu lasījis, ka maksimums co2 izdalās pirmajās 24st., pēc tam var pakot un tālāk jau pakām ir ventiļi.

par noslogotām kafejnīcām, tur laikam iepakojuma standarts ir 4kg maisi, bet par grauzdētavām lasīju, ka ir variants - šorīt, vakar grauzdētu samaļ un mazliet patur pirms gatavošanas - maltai kafijai laukums daudz lielāks un nav pupiņas biezā apvalka, tomēr izdalās ne tikai gāze, bet izgaro arī eļļas.
nezinu, vai tas ir šortkats lai neglabātu vai meklējot garšas nianses, droši vien pirmajās stundās pēc grauzdēšanas vēl kautkādi procesi notiek, vismaz kamēr pilnībā atdziest. grauzdēšana ir vēl cita disciplīna, kas man pagaidām beigusies - grauzdējot ir tāda smaka, ka dzīvoklī to nevar darīt.
(Reply to this) (Parent)