Prof. Biezpientaures pētījumu centrs -

8. Jun 2012

09:38

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Vantenieka sakarā: operativitāte, ar kādu viss tiek atspoguļots un īpaši bilžu atlase mani pārsteidz. Kā ir izmainījušies paradumi un ētika - ja pirms desmitgadēm pie šāda raksta būtu vien tilta attēls (lūk, šeit tas viss notika), tad tagad attēli diezgan detalizēti attēlo gan kāpšanu, gan lēkšanu - tehniskās iespējas ļauj samērā detalizēti attēlot pat sejas izteiksmi. Īpaši izbrīnīja variācijas, kurās redzamas sākotnējā krišanas fāze un īsi pirms piezemēšanās, kas attēlo ķermeņa stāvokļa izmaiņas. Rodas iespaids, ka bildes nevis ilustrē ziņas, bet ir daļa no kāda ārprātīga šova vai instrukcijas. Un tas viss daudzās variācijās, nevis pa vienam rūpīgi atlasītam kadram no katras notikuma fāzes. Paviršums, tīksmināšanās vai "100 TV kanāli katrā mājsaimniecībā" apzināti iedzīvināti žurnālistikā?

(3 raksta | ir doma)

Comments:

[User Picture]
From:[info]barvins
Date:8. Jūnijs 2012 - 10:38
(Link)
Ja cilvēks gribētu nomirt klusu un mierīgi, tad nekāptu vanšu tiltā. Cietējs dabūja uzmanību, skatītāji dabūja šovu - viss ir adekvāti.
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]starro
Date:8. Jūnijs 2012 - 11:17
(Link)
Tas bija kādā `94. vai 95. gadā, kad bieži uzturējos Latvija Radio ziņu tehniskās montāžas studijā, kur strādāja mana draudzene. Reiz studijā iedrāzās viens no korespondentiem-žurnālistiem, pazīstams arī ar vārdu Otto, tāds augstprātīgs un dikti labās domās par savu svarīgumu, misiju un nozīmīgumu un savu īpašo vērtību, vismaz salīdzinājumā ar tehniskajiem darbiniekiem. Tad nu viņš uzstāja, lai viņa materiālu sataisa ārpus rindas, viņam esot ekskluzīvs materiāls. Kamēr sižets tika gatavots, viņš sēdēja lepns un ārkārtīgi apmierināts, plātījās kā viņam esot vienreizēji paveicies - ar TV kolēģiem busiņā esot braukuši no kādas garlaicīgas prezidenta lauku turnejas atspoguļojuma brauciena pāri vanšu tiltam, bet tur izrādās kaut kāds remonts pilonam vai vantīm. Izkāpuši pafilmēt - moš tur kāds sižets var sanākt. Tajā brīdī kāds strādnieks veicot remontdarbus nokritis uz tilta. Iedomājieties, Otto teica, šitādu veiksmi, tieši trāpīties tādā brīdī! Nu un Otto uzreiz meties plosīt intervēt remontdarbu vadītāju - kā jūs to komentētu, kā jums tur ar darba drošību, kā jūs to pavēstīsiet bojā gājušā ģimenei?

Nu i suns tu, Otto, es viņam teicu. Otto pasmīnēja un teica: nē, esmu topa reportieris un tautai jāzina aktuālā patiesība, lai arī kāda tā nebūtu.
Es gribēju viņam sadot pa pašpārliecināto purnu. Tad ienāca ziņu redaktors un teica: laižam šito ziņu tūlīt gaisā.
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]pepija
Date:8. Jūnijs 2012 - 17:34
(Link)
nu jau viņsaulē urbjošs kāda ziņu dienesta vadītājs reiz teica - laba ziņa ir slikta ziņa
(Reply to this)