Prof. Biezpientaures pētījumu centrs -

10. Okt 2011

21:42

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Kāpēc cilvēku liek cietumā? Lai sodītu. Ja sodu piemērotu vienīgi lai liegtu iespēju izdarīt atkārtotu pārkāpumu, tad visiem būtu mūža ieslodzījums vai lode pierē, ne? Tātad, sanāk ka ierobežojot komfortu un brīvībā dzīvojošiem cilvēkiem pieejamās darbības, ieslodzītais tiek sodīts - lai nākamreiz baidītos zaudēt iespēju darīt visu to, ko dara ārpus ieslodzījuma. Manuprāt, tas nozīmē arī to, ka vienīgais sekss, kas pienākas ieslodzītajam ir ar savu plaukstu laikā, kad nav jāstrādā, atpelnot savu uzturēšanu vismaz daļēji. Kas tā par valsti un kas tas par cietumu, kur var darīt visu to pašu ko brīvībā? Tad jau ieslodzījumam zūd visa jēga un cilvēki mierīgi var pārkāpt likumu, jo ieslodzītajam ir daudz dažādu tiesību, par kuru nodrošināšanu, visdrīzāk, maksā nodokļu maksātāji. Manuprāt, tie zviedri ir galīgi zaudējuši jēgu, laikam jau no labas dzīves.

(7 raksta | ir doma)

Comments:

[User Picture]
From:[info]watt
Date:10. Oktobris 2011 - 22:26
(Link)
iepriekšējā pukstā vaidi par to ka bērnus fotografēt nedrīkst, tagad vaidi ka 5 mēnešu veca guļoša bērna klātbūtnē pāris nedrīkst pisties. davai izdomā vienotu viedokli.

vai nu nedrīkst fotografēt un nedrīkst pisties, vai arī drīkst fotografēt, un drīkst pisties.
(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:10. Oktobris 2011 - 23:02
(Link)
Tiešam tik murgaini uzrakstīju? Bērna klātbūtne tur vispār nespēlē nekādu lomu - intīma vietā jābūt darbam, smagam darbam, lai cietuma priekšnieks var atskaitīties par to, ka ieslodzītie ne tikai ēd un sērfo internetos, bet izdara arī ko derīgu. Kautvai lai ber ciet jūras šaurumu vai kausē ledu līcī, bet ieslodzītie nedrīkst sēdēt bezdarbībā.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:10. Oktobris 2011 - 23:06
(Link)
dara derīgu - maksimālais scenārijs, ber līci - minimālais scenārijs.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]komentators
Date:10. Oktobris 2011 - 22:40
(Link)
haha, es tev ieteiktu nepētīt kādi cietumi ir Norvēģijā :)
(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:10. Oktobris 2011 - 23:05
(Link)
rakstot atcerējos http://klab.lv/users/martcore/3393676.html
(Reply to this) (Parent)
From:[info]krysta
Date:10. Oktobris 2011 - 23:54
(Link)
lai nākamreiz baidītos zaudēt iespēju darīt visu to, ko dara ārpus ieslodzījuma.(c)
Nē, soda primārais mērķis ir atņemt brīvību un izolēt no sabiedrības. Iespēja pārvietoties ir cilveka viena no pamattiesībām. Nekādu virsmērķu vairāk nav. Prakse rāda, ka - jo marginālāka un "sodošāka" ir cietuma vide (pie. tepat Krievijā), jo lielāka varbūtība, ka pasažieris tur atgriezīsies vēlreiz. Izrietoši, ja mērķis ir cilvēku "audzināt", pēc loģikas cietuma apstākļiem būtu jābūt humāniem. Aizliegt pisties 5 mēnešu veca zīdaiņa klātbūtnē, atsaucoties uz kaut kādu sociālo pakalpojumu, gan ir visai absurdi un sensu nemeikojoši. p.s tādu, kam cietums nav šķērslis brīvībā likumu pārkāpt - ir gan starp skandināvu cietuma modeļiem, gan starp 2,3 pasaules valstu obezjaņņikiem.
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]prox
Date:12. Oktobris 2011 - 10:21
(Link)
nav tik vienkārši. soda mērķi ir vairāki un tie dažādi, vērsti gan uz pārkāpēju, gan sabiedrību. tā ir vesela teorija. katrā ziņā soda mērķis nav ierobežot sodītā seksuālo dzīvi (tas drīzāk ir "blakusefekts").
(Reply to this)