Prof. Biezpientaures pētījumu centrs - ciparu laikmeta trahtungs

6. Apr 2008

13:10 - ciparu laikmeta trahtungs

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Sapriecājies, ka kadastrālo vērtību var uzzināt webā, veru vaļā www.vzd.gov.lv un pirmais kāzuss ir "darbojas tikai izmantojot IE". Nu labi, pārbūtojos IE šūpuļvidē, nepareizi uzinstalēju aktīvo iksu (bez zzdata sertifikāta instalācijas) un lasu kā var nodzēst AX. Ak jā, no Manage Add-ons paneļa to izdarīt nevar, jādzēš failu līmenī. Tad izlasu Wordā (OMG!!!) rakstīto instalācijas instrukciju kurā nav redzami attēli, un beigu beigās palaižās KRPārlūks, kā pirmo parādot dialogu "Kluda nr 339 Application-defined or object-defined error". Un viena vienīga poga "Labi". Bļe, tas nav labi! Pielieciet vismaz pogu "Fcuk ZZD"! Tas sūda logs pat nav aizverams, vien killojams kā process. Mamma, paglaudi man galvu!
Nu kāpēc korporatīvās IS (ar visu drošību) ir uztaisāmas bez visādu hrenovu addonu instalēšanas, bet šeit talantīgie Latvijas programmētāji, kuri ir 100x pārāki par tupajiem amurikāņiem, ņihuja uzreiz strādājoša šajā gadījumā uztaisīt nevar? Šādām sistēmām ir jābūt aizsargātām pret tupu lietotāju (mani), tās nedrīkst balstīties uz neizlasāmu instalācijas instrukciju. Un kāpēc gan nepiespiest cilvēkus iegādāties elektronisko parakstu, lai autorizētu sistēmas lietošanai?

(13 raksta | ir doma)

Comments:

[User Picture]
From:[info]shanietis
Date:6. Aprīlis 2008 - 13:32
(Link)
ZZDats, zzet's kuul! :) Vēl pagājušajā gadā varēja mierīgi pēc numura atrast un paskatīties. Būs jāpaskatās, kas tur saķīmiķots
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:6. Aprīlis 2008 - 14:21
(Link)
Nu nez, man viss sanāca :) Pie tam tieši instrukcijas (viņā taču bija attēli!) ZZDats, manuprāt, taisa foršas, priekš čaiņikiem.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]shanietis
Date:6. Aprīlis 2008 - 14:41
(Link)
Strādāt jau strādā, bet izskatās ka ZZDats joprojam dzīvo akmens laikmetā (tas par to parlūku un tā izpildījumu) Ir jau skaisti vecu ķerru pārkrāsot un pārdot vēlreiz kā jaunu, bet mūsu branžā par tādiem jokiem sadod ar bronzas svečturiem
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:6. Aprīlis 2008 - 15:04
(Link)
Bet ko tad viņi pārdod kā jaunu? Tā pati sistēma, kas no pirmsākumiem, tikai daļa padota bezmaksas lietošanai.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]shanietis
Date:6. Aprīlis 2008 - 15:17
(Link)
Man kaut kā ir grūti salikt kopā ZeDats un bezmaksas lietošana. Samaitāts laikam esmu. :) Un izpildījums ir nedaudz garām, saprotu jau ko un kā kungi ir darījuši, bet šis nu nav tas gadījums, kad tādus brīnumus var laist tautās
un teikt - ak, viss ir kārtībā, cienītā kundze!
(Reply to this) (Parent)
From:[info]biezpientaure
Date:6. Aprīlis 2008 - 19:38
(Link)
izmēģinājos šā un tā, i nekā.
Beigās ir prieks ka DUSā nesaka - ā, jums benzīnbākas vāciņš vadītāja pusē ? tad jums jābrauc uz centrālo bāzi (VZD), tik mazos DUSos par šādiem auto nav padomāts.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]aizliegts_v
Date:7. Aprīlis 2008 - 08:58
(Link)
Nu jā, es arī savulaik errojos par tiem programmētājiem, kas uztaisa IE only ar jocīgiem aktivexiem, sertifikātiem, kas nav uzticami, utt. Bet tad cilvēks, kas ir projektu vadītājs softa kompānijā, mani apgaismoja. Neviens developeris netaisīs ko tādu, ko neprasa pasūtītājs. Tobiš, ja VZD neprasa crossplatform savietojamību, tad arī to nedabū.
Protams, varētu jau iztēloties, ka ZZDats projekta apspriešanas procesā izstāsta tiem no VZD, ka derētu padomāt pat tiem, kam IE nav. Bet, daudzmaz pazīstot viņu pieeju šīm lietām, tas ir naivi.
(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:7. Aprīlis 2008 - 10:45
(Link)
nē, nu tas pats par sevi....vzd itkā nodrošina "pieeju reģistra datiem no interneta", zzd itkā piedāvā "atbilstošu tehnisko risinājumu", apmierināti onkuļi un tantes apmainās .ppt failiem, garšīgi ēd projekta gaitas un noslēguma pusdienās, galu galā, zzd cilvekiem ir jāsūta skolā bērni un jāmaksa kredīti, attiecīgi, viņiem ir jāpiegādā nodevums. Tāpat piensaimniekiem ir jāsūta bērni skolā un nākas ražot "siera izstrādājumu" un celtniekiem ir jāatmaksā līzingotais auto un nākas celt ar divu gadu garantiju, un digitālais foķegs pēc 2 gadiem jau būs nomainīts ar citu tādēļ nav jēgas to taisīt priekš 20 gadiem.

Tas viss tā ir, un s každim dnjom vse veselee zhitj!
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]aizliegts_v
Date:7. Aprīlis 2008 - 11:51
(Link)
A ko tad citu no patērētāju sabiedrības vēlēties? Jau labu laiku visiem ir pielecis, ka peļņu nenes liels uzcenojums, bet apgrozījums.
(Reply to this) (Parent)
From:(Anonymous)
Date:7. Aprīlis 2008 - 18:12

Stirla

(Link)
Esmu tas pats zz dats projekta vadītājs, ko to brīnumu uzveidojis :)

1. Zz dats šo sistēmu neuztur jau 2-3 gadus un pat klāt pie servera netiek, lai kļūdas varētu novērst
2. ocx tika izmantots, jo bija jāattēlo karšu failus, kurus savukārt tolaik varēja attēlot tikai caur .exe failu (ja jau tu kopē exi, tad vari atļautīes arī pieinstalēt .ocxi) - patreiz liekas, ka ir tieši tāpat maksas versijā
3. projekta 1 izlaiduma versija bija 2001 gads, kad ocxiem sertifikātus nevajadzēja un kamēr es to sistēmu uzraudzīju viņa tomēr bija diezgan strādājoša :)
4. "Nu kāpēc korporatīvās IS (ar visu drošību) ir uztaisāmas bez visādu hrenovu addonu instalēšanas, bet šeit talantīgie Latvijas programmētāji, kuri ir 100x pārāki par tupajiem amurikāņiem, ņihuja uzreiz strādājoša šajā gadījumā uztaisīt nevar?" - var visu uztaisīt, bet ne jau par "sviestmaizes" cenu - OCXu uztaisīt bija 10x lētāk - a pats Tu par velti bieži strādā????

Pats es īsti nesaprotu kāpēc VZD joprojām nav novākuši zz dats logo no tā viņu sobrīža gļukainā brīnuma

(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:8. Aprīlis 2008 - 10:02

Re: Stirla

(Link)
klau, kā kartes attēlo zl.lv, 1188 - tur tak nekādi komponenti nav vajadzīgi, jeb es to instalāciju nepamanu; jeb atšķirības ir pašos pamatos kāpēc tur var?
par risinājuma kvalitāti un uzturēšanu - jā, tie ir saprotami argumenti. IT projektos klients bieži vien daudz mācās no piegādātājiem, ceļ latiņu augstāk....ja situācija to pieļauj.

Logo nav novākuši acīmredzot tāpēc, ka līdz ar uzturēšanas līguma beigšanos izstrādātājs nav mainījies.

Protams, jebkas sarežģītāks par "hello, world!" agrāk vai vēlāk noteiktā situācijā nogļuko un ZZD nav unikāla IT ļaunuma ass. Bet kā lame userim kas saprot situācijas sarežģītību kopumā, man iespējams, ātrāk būs aiziet uz VZD. Hm.
(Reply to this) (Parent)
From:(Anonymous)
Date:8. Aprīlis 2008 - 11:35

Re: Stirla

(Link)
krpārlūklā ir 2 veidu kartes
1. WEB karte līdīga kā zl.lv (nezinu bet liekas ka daļēji tai bij jābūt redzamai arī bezmaksas variantā)
2. .exe karte (apgraizīts microstacijas variants ar ko var izdarīt reizes 10 vairāk kā ar zl.lv karti - tieši par šo karti VZD iekasē lielo abonēšanas maksu)

nu un jā atšķirības tehnoloģijā - WEB karti (kas ir ļoti dārgs pasākums) VZD iepirka gadus 2 pēc KRPārlūka pabeigšanas

a kopumā VZD ir ļoti "sarežģīta" organizācija :) - un attiecības mums ar viņiem arī ir diezgan komplicētas :)
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:8. Aprīlis 2008 - 12:00

Re: Stirla

(Link)
nu, uz projekta beigām vai pēc tam daudziem klients-piegādātājs tandēmiem attiecības no love migrē uz hate :>
(Reply to this) (Parent)