Pilnmēness nogurdinātie - Giving Things Names

About Giving Things Names

Previous Entry Giving Things Names22. Dec 2022 @ 22:02 Next Entry


Attēlā ir 8 objekti. Pieņemsim, ka tie ir dzīvnieki - 4 lieli, 4 mazi; citi 4 ar apaļām galvām un 4 ar kantainām; vēl citi 4 ar taisnām astēm un 4 ar astēm ritulī. Pieņemsim, ka šo veidu dzīvnieki skraidelē pa jūsu ciematu, bet tā kā sākotnēji viņiem jūsu dzīvē nav nozīme, jūs tos ignorējat. Jūs viņiem pat nedodat vārdus.

Taču reiz jūs atklājat, ka mazie dzīvnieki rij jūsu graudus, bet lielie gan nē. Starp dzīvniekiem jūsu izpratnē nu ir ievērojama atšķirība, un, saprotot, kas kopīgs A,B,C un D, jūs tos nosaucat par "go go". Kamēr E,F,G un H jums netraucē un jūs to nosaucat par "gigi". "Go go" jūs cenšaties aizbaidīt no saviem labības laukiem, bet "gigi" liekat mierā.

Tikmēr jūsu kaimiņam ir bijusi citādāka pieredze ar šiem dzīvniekiem; viņš ir atklājis, ka tie ar kantainajām galvām kož! Bet apaļagalvainie nē. Līdz ar to viņš kantgalvjus dzīvniekus (B,D,F,H) sauc par "da ba" un apaļgalvjus (A,C,E,G) par "dobo". (UPD. Tā kā no mana tulkojuma acīmredzot nav bijis skaidrs, tad še tiek pieņemts, ka kaimiņi nelieto un nezina viens otra vārdus šiem dzīvniekiem)

Vēl cits kaimiņš atklāj, ka skruļļaino astu dzīvnieki nogalina čūskas, bet taisnastainie nē. Līdz ar to viņš savukārt sauc skruļļastainos par "busa", bet taisnastainos par "busana".

Tā nu sanāk, ka jūs visi kaimiņi tusējat kopā un garām paskrien dzīvnieks E. Jūs iesaucaties "Rekur gigi!"; jūsu pirmais kaimiņš saka: "E, kāds dobo aiztesa!"; un jūsu otrais kaimiņš novelk: "Tā neko sev busa!"

Nekavējoties ir iespēja uzsākt kārtīgu strīdu. Kas tad tas īsti ir par dzīvnieku, gigi, dobo vai busa? Kāds ir tā īstenais vārds?


// S.I.Hayakawa, Language in Thought and Action.
(ir doma)
From:(Anonymous)
Date: 23. Decembris 2022 - 04:25
(Link)
Mazliet savāds redzējums. Strīdi nesākas par vārdiem, kurus katrs kādam objektam piešķīris arbitrāri, viens pats savā sētā. Strīdi sākas tad, kad liekas, ka mēs jau esam vienojušies par vārda nozīmi, tāpēc tā ir jārespektē, bet izrādās, ka šajā nerakstītajā nolīgumā ir "caurumi" (sk., piemēram, "ģimenes" definīciju. Visas šīs jebļas nebūtu, ja vārda "ģimene" nebūtu Satversmē. Ielikšana Satversmē nozīmē it kā vispārēju piekrišanu definīcijai. Tagad izrādās, ka mums šādas definīcijas nekad nav bijis, vismaz ne visiem vienas).

[User Picture Icon]
From:[info]gnidrologs
Date: 23. Decembris 2022 - 08:14
(Link)
Nezinu kas ir "jūs", bet "mums" ir bijusi un "mēs", nevis "jūs", dibināja valsti un rakstīja Satversmi.
[User Picture Icon]
From:[info]hedera
Date: 23. Decembris 2022 - 09:25

Nezinu, kas ir tie "jūs" un "jums"...

(Link)
Latvijas valsti dibināja 1918. gadā, kaut ko nebūt par ģimeni Satversmē ierakstīja tikai 1998. gadā, un es esmu ļoti droša, ka tu tur nebiji klāt un nepiedalījies ne vienā, ne otrā pasākumā.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 23. Decembris 2022 - 08:24
(Link)
Skatījumā nav nekas īpaši savāds; skatījums vienkārši ir no semantikas puses, un vienkāršus piemērus diez vai ir produktīvi uztvert burtiski.

Savukārt jebkuras vienošanās par vārdu nozīmi, pat ja tādas ir formalizētas, ir acīmredzami laikā mainīgas. Vārdnīcas spēj tikai fiksēt tābrīža situāciju, tās nevar pateikt, ko kurš vārds nozīmēs pēc gadiem 50 vai 100.

Un tas nerunājot nemaz par vārdiem, kuri ir tik ietilpīgi, ka to jēga dramatiski mainās atkarībā no kultūras, kura tos lieto.

Ja runā par tavu piemēru ar "ģimeni", tad acīmredzot ir cilvēki, kuri uzskata, ka svarīgā sastāvdaļa "ģimenē" ir spēcīgas pastāvīgas savstarpējās saites starp cilvēkiem un rūpes vienam par otru, un ir citi, kuri uzskata, ka svarīgā sastāvdaļa ir kurš ir kura dzimuma.
[User Picture Icon]
From:[info]hedera
Date: 23. Decembris 2022 - 08:54
(Link)
Īstā jautrība sākas, kad viens kaimiņš uzzina, ka pārējie divi par busām sauc gan gigi, gan dobo, bet tai pat laikā neatšķir busas no busanām.

Jeb praksē tas būtu - nosēdini pie galda botāniķi un pavāru, un noliec viņiem pa vidu ķirbi.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 23. Decembris 2022 - 10:35
(Link)
> Īstā jautrība sākas, kad viens kaimiņš uzzina, ka pārējie divi par busām sauc gan gigi, gan dobo, bet tai pat laikā neatšķir busas no busanām

Nu ja, piemērs jau it kā bija tieši par to.
[User Picture Icon]
From:[info]hedera
Date: 23. Decembris 2022 - 10:52
(Link)
Ā, tad es nesapratu, es padomāju, ka tu tikai par to, ka vienai lietai dažādi nosaukumi. Bet par to jau tad cilvēki īpaši nestrīdas, tikai pieaicina tulku. Lai nonāktu līdz asinsizliešanai, jāsāk cilāt tādi jautājumi kā - vai ķirbis ir dārzenis, vai oga.
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba