Pilnmēness nogurdinātie - Si, Pablo Picasso; cubisma. Muchas pesetas!

About Si, Pablo Picasso; cubisma. Muchas pesetas!

Previous Entry Si, Pablo Picasso; cubisma. Muchas pesetas!22. Nov 2022 @ 11:22 Next Entry
Ar zināmu laika nobīdi piefiksēju kaut kādu šībrīža pacēlumu kņadā ap NFT.

Fonā nekad nebiju par to interesējies; tagad paskatījos sīkāk, vai biju pareizi sapratis sākotnējo domu,— izskatās, ka jā.

Ikdienas valodā runājot, NFT nav nekas īpaši vairāk kā e-paraksts. Zināma atšķirība ir tā, ka e-parakstu apliecina un nodrošina valsts, kamēr NFT apliecina tā izveidotājs, un nodrošina tās pašas nelaimīgās kriptoķēdes. Nelaime ir tā, par kādu haju tas viss pārvērties (bet par to zemāk).

Ir saprotams, kāpēc to var mēģināt iedzīvināt kā kaut ko noderīgu. Tā ir, piemēram, lieliska iespēja digitālajiem māksliniekiem neuztraukties par savu darbu kopēšanu. Vai, precīzāk, atšķirt leģitīmās kopijas no nelegālajām.

Viena no problēmām ar jebkāda mākslas darba (un, protams, ne tikai mākslas) radīšanu vai pārnešanu digitālajā vidē līdz šim ir bijusi tā, ka, atšķirībā no fiziskā darba kopēšanas, — kas tipiski ir laikietilpīgs, kvalificēts darbs, kurš turklāt negarantē vai pat nespēj radīt pilnīgu kopiju,— digitālo kopiju var ar vienu klikšķi radīt jebkurš no nu jau miljardiem cilvēku, kuriem ir pieejams dators un attiecīgais digitālais mākslas darbs.

Kopēšana ir digitālās vides modus operandi. Ja mākslinieks kādam pārdod savu fizisko mākslas darbu, viņam pašam tas vairs nepaliek. Ja viņš kādam pārdod savu digitāli radīto (vai skanēto) attēlu, viņš būtībā izveido tā kopiju.

NFT ir iespēja pārdot apliecinājumu, ka šo digitālā mākslas darba kopiju tiešām ir pārdevis konkrētais mākslinieks konkrētajam pircējam. Apliecinājumu izmainīt nav iespējams tā, lai tas joprojām uzrādītos kā derīgs (nu, vismaz tādai būtu jābūt NFT būtībai). Līdz ar to kādam nozogot (nokopējot) mākslas darbu kopā ar apliecinājuma failu, apliecinājums joprojām uzrādīs sākotnējo pircēju.

Tur ir savas nianses, bet vispār teorētiski tas ir veids, kā labāk inkorporēt digitālo mākslu tirgū. Ja mēs to vēlētos. Varētu būt, ka kolekcionāri un citi cilvēki, kuriem ir svarīga vai patīkama apziņa par to, ka viņiem pieder kaut kā "oriģināls", vai tiesības uz to, ir gatavi par to maksāt. Tikai atšķirībā no "Monas Lizas", kuras labāku vai sliktāku kopiju vai plakātu jūs varat nopirkt pat par niecīgu naudu, digitālā objekta kopija neatšķirsies no "oriģināla" ne ar ko. Līdz ar jautājums ir par to, cik vērts būtu "Monas Lizas" oriģināls, ja mums būtu iespēja ar vienu klikšķi štancēt tās absolūti perfektas kopijas, kuras nebūtu nekādā veidā iespējams atšķirt no oriģināla.

Principā, ja NFT ietver sevī informāciju ne tikai par to, kas dod tiesības kam uz digitālo objektu, bet arī kādas tiesības tiek nodotas, tas var kļūt par efektīvu autortiesību mehānismu digitālajā vidē. Bet tikai tad, ja šai jautājumā iesaistīsies valsts, kura kontrolē autortiesību ievērošanas mehānismus.

Bet tas, kas ir noticis ar NFT, ir, kā jau tipiski lielā daļā lietu, kas saistītas ir digitālo vidi un īpaši ar blokķēdēm, hipertrofēts spekulatīvs tukša gaisa tirgus.

Ja mākslas darbu tirgū centrālā vieta tipiski tomēr ir mākslas darbam un tā kvalitātei (jā, protams, konjunktūra utt.), tad NFT šībrīža tirgū centrālā vieta ir apstāklim, ka kaut kādam digitālam objektam ir pielikts NFT. Haips, kas orientēts uz lētticīgiem ļaužiem, kuriem var pārdot jebko, iestāstot, kā tas celsies cenā, neatkarīgi no tā, vai tas ir kaut kas tāds, ko kāds jelkad vispār gribēs.

Kas ir interesantākais, ņemot vērā, ka viss šis tirgus ir sociāls fenomens, nav pilnīgi izslēgts, ka kādreiz tiešām šīs īpašumtiesības uz sākotnējiem NFT-izētiem objektiem celsies cenā, līdzīgi kā mūsdienās ir vērtība antīkiem priekšmetiem. Taču šī varbūtība nav pārāk liela — līdzīgi kā antikvāra vērtība ir pārsvarā priekšmetiem, kas jau to radīšanas laikā ir bijuši vērtīgi, tā arī NFT-izētas ikonas un emoji diez vai kļūs vērtīgāki kā tās pāris stundas laika, ko cilvēki velta viņu štancēšanai.

(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]mindbound
Date: 22. Novembris 2022 - 16:43
(Link)
> Bet tikai tad, ja šai jautājumā iesaistīsies valsts, kura kontrolē autortiesību ievērošanas mehānismus.

Es teiktu, ka ne obligāti, katrā ziņā ne perspektīvā. Tur varētu būt daudz interesanta darba smart contracts jomas izstrādātājiem, radot no valsts un centralizācijas atkabinātu platformu visu veidu formālo attiecību, t.sk. tiesību un t.sk. autortiesību, sastādīšanai un regulēšanai. Protams, tehniski var to visu nodot valstij, bet tad lielā mērā būs zaudētas tās priekšrocības, ko dot kriptovalūtas un no tām atvasinātie mehānismi.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 23. Novembris 2022 - 01:04
(Link)
Es šeit domāju ne tik daudz frameworku kā vienkārši to apstākli, ka valsts viena no pamatfunkcijām ir pretenzijas uz vardarbības monopolu savā teritorijā.

Kamēr NFT netiek no valsts atzīts kā autortiesības apstiprinošs garants un tā īpašnieks nevar vērsties pie valsts par pārkāpumiem, kas saistīti ar NFT un kamēr valsts nav šos pārkāpumus ielikusi esošajā kodeksā, NFT neko daudz nenozīmē.
[User Picture Icon]
From:[info]mindbound
Date: 23. Novembris 2022 - 01:10
(Link)
Kriptovalūtām un uz tām bāzētajām tehnoloģijām ir potenciāls lielā mērā demonopolizēt daudzas valstu funkcijas, t.sk. tādas, kas vēsturiski ir uzskatītas par valstīm ekskluzīvām. Bet nemēģināšu te nodarboties ar prognozēm, laiks rādīs.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 23. Novembris 2022 - 10:36
(Link)
Es arī nemēģināšu, tikai piezīmēšu, ka, ja mēs atceļam valsts kā struktūras piespiešanas mehānismus = policija, izmeklēšana, prokuratūra, tiesa, civil un kriminālkodekss, tad valsts faktiski vairs nepastāvēs, un paliks jautājums, vai mums būs korporāciju privātās armijas un policija, vai lokālas bandas.

Tas pats jautājums, tikai varbūt maigākā formā būs, ja valsts labprātīgi deleģēs daļu no šiem piespiešanas mehānismiem privātām struktūrām. Quis custodiet ipsos custodes.
[User Picture Icon]
From:[info]mindbound
Date: 23. Novembris 2022 - 10:39
(Link)
Sure.
[User Picture Icon]
From:[info]gnidrologs
Date: 22. Novembris 2022 - 20:31
(Link)
Kārtējā mahinācija, lai radītu virtuālas vērtības, kuras bagātina tikai to radītājus un veicina ekonomikas kropļošanu normāliem cilvēkiem.
[User Picture Icon]
From:[info]mindbound
Date: 23. Novembris 2022 - 01:13
(Link)
Kas liedz pašiem nodarboties ar radīšanu? Šīs tehnoloģijas un uz tām bāzētās iespējas neprasa piederēt jebkādiem "veco zēnu klubiem" vai sastāvēt elitārās firmās vai pat būt apgādātam ar iespaidīgu sākotnējo kapitālu, kā rāda pieredze ar NFT.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 23. Novembris 2022 - 11:47
(Link)
Vispār jau šādi elementi ir bijuši vienmēr -- kur ir jauna vide, ir jauni cirpēji tām pašām aitām.

Dotkom burbuļa laiks bija viens no pirmajiem haipiem interneta vidē. Kopš tā laika jebkurš jauns haips tiek vienkārši monetizēts arvien ātrāk. Ir attīstījušās metodes, kā pacelt lietas uz viļņa, un ir attīstījušies slaukšanas mehānismi.

Bet pamatā jau viss paliek tai pat līmenī kā ieguldījumi Īrijas dimantu rakturvēs un citi iepriekšējo gadsimtu scami. Paņēmieni un valoda mainās, sistēma tā pati, palielinās tikai temps.
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba