Pilnmēness nogurdinātie - Wikisomething

About Wikisomething

Previous Entry Wikisomething21. Jul 2009 @ 09:44 Next Entry
Viens no laikam uzskatāmākajiem piemēriem par Wikipēdijas kā avota uzticamību droši vien būtu ar PSRS vēsturi saistītie šķirkļi. Atšķirības starp angliski un krieviski rakstīto izpaužas, piemēram, kaut vai tādā mazā sīkumā, ka krieviskajā wiki par Molotova-Ribentropa paktu, par tā slepenajiem pielikumiem rakstīts, ka "iespējams", ka tādi ir(!), kurpretī angliskajā tie tiek vienkārši aprakstīti kā esoši.

Drusku smieklīgi, ka nez kādā sakarā ar tikai "iespējami" eksistējošajiem pielikumiem tai pat rindkopā ru wikipēdijā nākošais teikums ir, ka Vācija "okupēja" Poliju, toties PSRS "iekļāva savā sastāvā" agrāk Polijas kontrolē atrodošās Ukrainas un Baltkrievijas rietumu apgabalus.

Bet nu lūk. Tādus vidusskolas (un varbūt pat studentus) wikipēdijas dricelētājus noteikti varētu smalki nest cauri par šo un noteikti arī citām tēmām, kur info starp wiki valodu versijām ir gana atšķirīga. Pilnīgi iedomājos pasniedzēja sarunu ar.
(ir doma)
From:[info]unpy
Date: 21. Jūlijs 2009 - 10:24
(Link)
Te gan nav runa par wikipēdiju kā avotu. Ir runa par dajebkura avota, kurā rakstīts par vēsturi, uzticamību. Kamēr būs cilvēku grupas, kuras var pavilkt uz vēsturiskām netaisnībām vai grupas, kuras savu šīsdienas rīcību var pamatot ar citu cilvēku grupu kaut kādu rīcību kaut kad senāk, tikmēr šie avoti nebūs uzticami. Proti, nekad nebūs uzticami:))
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 21. Jūlijs 2009 - 10:27
(Link)
Tas tiesa, tomēr vēstures šķirkļi lieliski ilustrē to, kas cilvēkiem, turošiem wikipēdiju pēdējās instances vietā, reti nāk prātā tajā meklējot it kā neitrālāku tēmu rakstus.
From:[info]unpy
Date: 21. Jūlijs 2009 - 11:36
(Link)
Tas, ka raksts wikipedijā nav Arguments ar lielo "A", ir grūti sagremojams, tiesa.
[User Picture Icon]
From:[info]murks
Date: 21. Jūlijs 2009 - 16:22
(Link)
vo vo, arī pēc ieinteresēto grupu apmiršanas tie vēstures varianti tamdēļ nekļūs ticamāki. Vienkārši tad viens no nepareizajiem variantiem pamazām kļūs par dominējošo, un drīzāk jau smukāk skanošākais, nevis patiesībai tuvākais.
[User Picture Icon]
From:[info]indulgence
Date: 21. Jūlijs 2009 - 14:33
(Link)
Savukārt mani vairāk skumji uzjautrina vikipēdistu mode pēdējā laikā likt garumzīves visos svešvārdos, tb nebrīnīšos, ja pēc brīža kāds tur uztaisīs rakstu "Bēgēmōts" vai "Bēnāzīra Bhūtō". :)
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 21. Jūlijs 2009 - 15:07
(Link)
bēgēmõts izķļāūšāš ķŗūtā!
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba