barvins
barvins 2005-01-30 09:06

Autoritāte

Kas ir autoritāte? Šķiet, ka ir vismaz divas pilnīgi pretējas versijas.
1)Autoritāte - cilvēks kas var kaut ko izdarīt labāk, nekā citi. Cilvēks, kas daudz dara citu labā. Cilvēks, kuru novērtē citi cilvēki. Piemēram, tas tur mūziķis ir mana autoritāte, tādas foršas dziesmas raksta. Vai arī, tas tur menedžeris ir dikti cienīts, vienmēr visu var noorganizēt, visu spēj sarunāt.
2)Autoritāte - cilvēks, kam kaut kādu iemeslu dēļ pieder vara, resursi. Cilvēks, kura labā cilvēki daudz dara. Piemēram reketieri, kas piedraud ar izrēķināšanos, ja nedabūs atbilstošu samaksu. Vai dažādu valsts iekārtu pārstāvji, kas var pateikt - ja nedarīsi kā likšu, nonāksi kapā / nonāksi cietumā / nedabūsi pensiju / tapsi izsūtīts vai tamlīdzīgi.

Šķiet, ka populārāko reliģiju dievi ir otrā veida autoritātes. (Piemēram - nepildīsi baušļus, nenonāksi paradīzē.)
Anonīms gļēvulis 2005-01-30 12:25

par autoritatem

tas divas versijas liela mera izriet no varda lietosanas konteksta,vides: pirma izpratne raksturiga latviesu valoda, savukart otra - anglu valodai (authority). Autoritati izprotot ka elku, "authority" laikam nebus tas istais vards...
par dieviem gan piekritu ;)

Toms Miks (ne-Barvins :)
barvins
barvins 2005-01-30 13:59

Re: par autoritatem

Njā, kaut kā tā laikam ir. Ir tāds vārdu salikums -kriminālā autoritāte... Var jau, protams, izmantot arī citus vārdus, piemēram, elks, līderis, vadonis, guru, specs, utt. Katrā slengā jau ir savs vārds tamlīdzīgām padarīšanām, katram vārdam savas nianses, sava specifika.
Anonīms gļēvulis 2005-01-30 12:31

atkal tas pats

starp citu, ja tas divas versijas nav nemaz tik pretejas, jo Tu pats raksti, ka autoritate nr.2 ir cilveks, kam kadu iemeslu del pieder vara. Elkiem ari pieder vara, kura gan atskiras no valsts varas, bet tomer vara....

draugos bija saite uz so lapu, atlavos ienakt un viena nakti izlasiju visu sava varda un uzvarda brala diensgramatu. Mega-interesanti, vietam no sirds izsmejos, korejietis jau saka pa sienu nakts vidu dauzit.

Veiksmi tev!

P.S. lasiju, ka pavasari biji atmetis smekesanu. Cik ilgi iztureji? (man Somijas cenas griez skabekli nost;)
barvins
barvins 2005-01-30 14:07

Re: atkal tas pats

Tik tiešām, tās versijas nemaz nav tik atšķirīgas. Šķiet, ka parasti parasti autoritātēs pieder pie abiem autoritāšu veidiem. Piemēram, Elviss kļūst par autoritāti, jo visi ciena viņa mūziku, tačcu, kad viņš ir kļuvis par autoritāti, viņam parādās arī reāla vara pār faniem, viņš var tiem likt darīt gandrīz jebko (ja vien grib, protams).

Kādu mēnesi pīpēju tikai pīpi. Pēc tam vienlaicīgi izbeidzās gan tabaka, gan nauda un atgriezos pie lētajām un negaršīgajām cigaretēm.
Somijas cigarešu cenas, nudien, ir briesmīgas. 4 eiro par paku, biš par daudz tā kā.
honeybee
honeybee 2005-01-30 12:50

Virsraksts nolaizīts

nez. es vārdu "autoritāte" lietoju praktiski tikai nozīmē "cilvēks, kura zināšanas/spējas kādā jomā ir tik ļoti izcilas un tik ļoti pārākas par manām, ka es pieņemšu viņa izteikumus par šo sfēru praktiski bez ierunām un tālākas pārbaudes" vai "cilvēks, kura dzīves izpratne ir tik dziļa un nobriedusi, ka es centīšos pārņemt kādu daļu viņa attieksmes un redzējuma". pirmā tipa autoritāšu man droši vien ir pietiekami daudz, otrā tipa - stipri mazāk, patlaban ir labi ja pieci cilvēki, no kuriem daļa ir mitoloģiskas būtnes (piemēram, Jēzus), kuru attieksmi un uzskatus es pieņemtu kā savējos.
Anonīms gļēvulis 2005-01-30 12:57

par Jezu

Vai Jēzus ir cilvēks, vai tomēr mitoloģiska būtne?

Toms Miks (ne-Barvins)
honeybee
honeybee 2005-01-30 13:03

Re: par Jezu

man ir vieglāk uztvert viņu kā mitoloģisku būtni. ko nu galu galā es zinu par vēsturisko personu (-ām), kas bijušas pamatā tam priekšstatu kopumam, ko es saucu par "Jēzu", plus vēl visa tā nevainīgās ieņemšanas un augšāmcelšanās figņa ir tīri mitoloģiska figņa, ko uztvert burtiski vajadzētu aizliegt. ar likumu.
Anonīms gļēvulis 2005-01-30 13:06

Re: par Jezu


Kas tada gadijuma ir svarigakais tava Jezu? Drosi vien etiskas vertibas, kas zinama veida rada pareizo virzienu dzives viadukta.
honeybee
honeybee 2005-01-30 13:22

Re: par Jezu

zini, pat nē. drīzāk attieksme, zināms hipijisms & pohujisms ("esiet kā putni gaisā etc."), emocionalitāte, neaizsargātība un tajā pašā laikā iekšējais spēks, humora izjūta, apziņa par to, ka garīga ceļa iešana ir mūžīga dilemma - un viņa attieksme gan pret mācekļiem, gan pielūdzējiem, gan spīdzinātājiem; viņa izvēle, kad ļaudis mēģināja padarīt šo par "Mesiju=atbrīvotāju no romiešiem", viņa izvēle starp krutajiem večiem un muitniekiem/prostitūtām. t.i., drīzāk attieksme, ne ētiskās vērtības.
Anonīms gļēvulis 2005-01-30 13:12

Jēzus kā autoritāte


Vai nav tā, ka lielākā daļa cilvēku paši piešķir Jēzum saturu, lielā mērā neatkarīgi no tā, kas rakstīts Svētajos rakstos, vai stāstīts baznīcā (pēdējais varētu būt interpretācija nevis tiešs Svēto rakstu atstāstījums). Ja tā, tad gribas jautāt,vai tomēr nav kāds labāks vārds par "autoritāti" kā raksturot vismaz Tavas attiecības ar un attieksmi pret Jēzu? Šobrīd pats nevaru izdomāt?

Tomazz (tas pats Toms Miks, atvainojiet, ka brīžiem aizmirstu parakstīties :)
honeybee
honeybee 2005-01-30 13:25

Re: Jēzus kā autoritāte

nu, tāpēc jau es saku, ka viņš ir mitoloģiska būtne, kas jau paredz to, ka ir salīdzinoši brīvi interpretējams un pielāgojams katra personiskajai uztverei/vajadzībām (tam jau mitoloģija ir domāta galu galā). mans priekšstats par viņu kā cilvēku ir veidojies lielā mērā "meistara un margaritas", "jesus christ superstar" un nedaudz "pilāta evaņģēlija" (paša sākuma) iespaidā, uz baznīcu neeju jau sen un Bībeli arī pēdējoreiz lasīju stipri sen.
barvins
barvins 2005-01-30 13:55

Re: Jēzus kā autoritāte

Heha, Jesus Christ Supertar, tad no turienes tā hipija attieksme:) Jāsaka, ka Jēzus ideja ir tik sena un tik biezā kārtā apaugusi ar putekļiem, ka neviens vairs nezina, kas bija īstenībā, kas sadomāts klāt pa tiem gadu tūkstošiem. Un, zināmā mērā tas nemaz nav svarīgi, galvenais, ka ir tā ideju zupa, no kuras katrs paķer to, kas pašam patīk un intersē / liekas svarīgs, saistošs, uztverams. Viens strēbj visu, cits izlasa tikai kartupeļus, cits rūpīgi atstāj burkānu gabaliņus uz šķīvja malas.
honeybee
honeybee 2005-01-30 13:58

Re: Jēzus kā autoritāte

nujā, bet pieņemt kādu kā autoritāti 100% jau ir biki slimi, ne? ir cilvēki, kam autoritāte ir hitlers - paņemot dažas viņa idejas/attieksmes, ir cilvēki, kam autoritāte ir, nez, einars repše - bet arī jau ne simtprocentīgi. un j. jau bībelē ir hipijs un pohujists - sabatā ēda labību no lauka, iejāja jeruzalemē uz ēzeļa, sadzēra ar ko pagadās un razgromīja templi :)
barvins
barvins 2005-01-30 14:12

Re: Jēzus kā autoritāte

:D
Tā jau ir, nevar tak viens cilvēks būt autoritāte visās jomās;)