barvins
barvins 2005-01-30 09:06

Autoritāte

Kas ir autoritāte? Šķiet, ka ir vismaz divas pilnīgi pretējas versijas.
1)Autoritāte - cilvēks kas var kaut ko izdarīt labāk, nekā citi. Cilvēks, kas daudz dara citu labā. Cilvēks, kuru novērtē citi cilvēki. Piemēram, tas tur mūziķis ir mana autoritāte, tādas foršas dziesmas raksta. Vai arī, tas tur menedžeris ir dikti cienīts, vienmēr visu var noorganizēt, visu spēj sarunāt.
2)Autoritāte - cilvēks, kam kaut kādu iemeslu dēļ pieder vara, resursi. Cilvēks, kura labā cilvēki daudz dara. Piemēram reketieri, kas piedraud ar izrēķināšanos, ja nedabūs atbilstošu samaksu. Vai dažādu valsts iekārtu pārstāvji, kas var pateikt - ja nedarīsi kā likšu, nonāksi kapā / nonāksi cietumā / nedabūsi pensiju / tapsi izsūtīts vai tamlīdzīgi.

Šķiet, ka populārāko reliģiju dievi ir otrā veida autoritātes. (Piemēram - nepildīsi baušļus, nenonāksi paradīzē.)
honeybee
honeybee 2005-01-30 13:22

Re: par Jezu

zini, pat nē. drīzāk attieksme, zināms hipijisms & pohujisms ("esiet kā putni gaisā etc."), emocionalitāte, neaizsargātība un tajā pašā laikā iekšējais spēks, humora izjūta, apziņa par to, ka garīga ceļa iešana ir mūžīga dilemma - un viņa attieksme gan pret mācekļiem, gan pielūdzējiem, gan spīdzinātājiem; viņa izvēle, kad ļaudis mēģināja padarīt šo par "Mesiju=atbrīvotāju no romiešiem", viņa izvēle starp krutajiem večiem un muitniekiem/prostitūtām. t.i., drīzāk attieksme, ne ētiskās vērtības.