barvins
barvins 2005-01-30 09:06

Autoritāte

Kas ir autoritāte? Šķiet, ka ir vismaz divas pilnīgi pretējas versijas.
1)Autoritāte - cilvēks kas var kaut ko izdarīt labāk, nekā citi. Cilvēks, kas daudz dara citu labā. Cilvēks, kuru novērtē citi cilvēki. Piemēram, tas tur mūziķis ir mana autoritāte, tādas foršas dziesmas raksta. Vai arī, tas tur menedžeris ir dikti cienīts, vienmēr visu var noorganizēt, visu spēj sarunāt.
2)Autoritāte - cilvēks, kam kaut kādu iemeslu dēļ pieder vara, resursi. Cilvēks, kura labā cilvēki daudz dara. Piemēram reketieri, kas piedraud ar izrēķināšanos, ja nedabūs atbilstošu samaksu. Vai dažādu valsts iekārtu pārstāvji, kas var pateikt - ja nedarīsi kā likšu, nonāksi kapā / nonāksi cietumā / nedabūsi pensiju / tapsi izsūtīts vai tamlīdzīgi.

Šķiet, ka populārāko reliģiju dievi ir otrā veida autoritātes. (Piemēram - nepildīsi baušļus, nenonāksi paradīzē.)
barvins
barvins 2005-01-30 13:55

Re: Jēzus kā autoritāte

Heha, Jesus Christ Supertar, tad no turienes tā hipija attieksme:) Jāsaka, ka Jēzus ideja ir tik sena un tik biezā kārtā apaugusi ar putekļiem, ka neviens vairs nezina, kas bija īstenībā, kas sadomāts klāt pa tiem gadu tūkstošiem. Un, zināmā mērā tas nemaz nav svarīgi, galvenais, ka ir tā ideju zupa, no kuras katrs paķer to, kas pašam patīk un intersē / liekas svarīgs, saistošs, uztverams. Viens strēbj visu, cits izlasa tikai kartupeļus, cits rūpīgi atstāj burkānu gabaliņus uz šķīvja malas.
honeybee
honeybee 2005-01-30 13:58

Re: Jēzus kā autoritāte

nujā, bet pieņemt kādu kā autoritāti 100% jau ir biki slimi, ne? ir cilvēki, kam autoritāte ir hitlers - paņemot dažas viņa idejas/attieksmes, ir cilvēki, kam autoritāte ir, nez, einars repše - bet arī jau ne simtprocentīgi. un j. jau bībelē ir hipijs un pohujists - sabatā ēda labību no lauka, iejāja jeruzalemē uz ēzeļa, sadzēra ar ko pagadās un razgromīja templi :)
barvins
barvins 2005-01-30 14:12

Re: Jēzus kā autoritāte

:D
Tā jau ir, nevar tak viens cilvēks būt autoritāte visās jomās;)